Evenimentele din decembrie 1989 au dus la o adevarata explozie a învatamântului universitar în România si cu bune, dar mai ales cu rele, cel putin prin prisma calitatii acestuia. În perioada comunista, chiar daca se recunoaste sau nu, învatamântul superior în România era unul de elita – într-o facultate intrau doar cei care stiau carte. Imediat dupa 1990, au aparut primii germeni ai unor intentii de privatizare a învatamântului universitar, un lucru benefic în sine, dar transpunerea lui în practica a demonstrat ca totul sa transformat într-o uriasa si banoasa afacere.

Investitia nu costa mult, o locatie oarecare, câteva nume cu rezonanta în lumea învatamântului superior, acreditarile necesare si afacerea poate sa demareze. Clienti sunt cu nemiluita. Orice tânar, pe buna dreptate, doreste sa obtina o diploma universitara. Conditia necesara a viitorului student pentru a-si finaliza studiile este sa aiba posibilitati financiare pentru plata studiilor.

GAZETA va prezinta cazul unui profesor al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, filiala Bistrita, Vasile D., care preda un multiplu incredibil de norme didactice. Ni se pare un lucru aproape imposibil, doar daca nu cumva acesta reuseste sa se cloneze pentru a fi prezent în toate locurile unde trebuie sa predea la un moment dat. Demersul nostru jurnalistic nu are decât un singur scop: de a scoate în evidenta heirupismul, fuga dupa câstiguri cât mai mari, aspecte care au un efect devastator în ceea ce priveste calitatea învatamântului si a calitatii viitorilor posesori de diplome universitare.

Peste puterile unui om

Nu punem la îndoiala sub nicio forma pregatirea stintifica a profesorului dr. Vasile D., capacitatea profesionala, intelectuala a acestuia, dar este peste puterile unui om ca acesta sa fie în stare sa predea peste 10 norme didactice.

Potrivit Legii nr.128/1997, privind Statutul personalului didactic, art.80 alin.(1) lit.a, un profesor universitar are norma de 5-7 ore, dintre care cel putin patru ore conventionale de curs. De asemenea, legea mai prevede ca "personalul didactic din învatamântul de stat, precum si cel al institutiilor de învatamânt privat autorizate sau acreditate, poate îndeplini cel mult doua norme didactice, cu acordul conducerii unitatii de învatamânt unde este titular cu carte de munca". Profesorul dr. Vasile D. este încadrat cu carte de munca la Universitatea Politehnica Timisoara, în specializarea "Finante Generale". Este cunoscut drept o persoana discreta, care nu vorbeste niciodata de activitatile pe care le desfasoara în alte universitati din tara. Pentru derularea unor activitati didactice, în afara locului de munca unde este încadrat, acesta se pare ca nu a cerut acceptul Universitatii Politehnice Timisoara, fapt curios, deoarece acest lucru este permis de lege, dar atentie, doar pentru o singura norma didactica.

Azi în Timisoara, mâine-n toata tara

O sursa din cadrul Facultatii de Stiinte Economice de la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" (UVVG), din Arad, ne-a dezvaluit faptul ca acesta ar avea mai multe norme didactice si în cadrul acestei institutii de învatamânt superior. Aceste norme se aduna cu cele de la filiala UVVG Zalau, trei norme didactice, plus cele din Bistrita, înca alte trei norme didactice. De asemenea, ar mai preda si la filialele UVVG, din Sighisoara, Alba-Iulia, Resita si Orsova. Este posibil ca acesta sa aiba ore si la filiala din Deva-Hunedoara, iar, în urma cu ceva timp, acesta ar fi predat si la filiala din Satu-Mare. Niciun oficial din cadrul UVVG nu a dorit sa confirme aceasta situatie, deoarece, este nu este în interesul acestei institutii de învatamânt sa-si recunoasca imperfectiunile. În ceea ce priveste câstigul realizat de profesorul dr. Vasile D. la UVVG Arad, acesta este putin diferit fata de cel de la stat. În sistemul privat salariile nu sunt la fel de generoase si nu se acorda anumite sporuri ca la stat. În sistemul de stat, un universitar de talia lui Vasile D. câstiga circa 4.000 RON, ca profesor titular, la care se adauga o îndemnizatie de 1.000 RON, pentru titlul de secretar stintific al Facultatii de Management în productie si Transporturi din cadrul Universitatii Politehnice Timisoara, în cazul nostru. Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad nu îi împiedica pe profesori sa aiba mai multe norme didactice, dar îi plateste din ce în ce mai putin pentru normele didactice suplimentare, dupa regula ca a doua norma este mai mica ca prima, a treia mai mica ca a doua, a patra mai mica ca a treia…..

Internetul l-a dat de gol

La UVVG Arad se pare ca s-au dezvoltat anumite tehnici care sa poata masca atribuirea efectiva a mai multor norme didactice. Ca urmare a acestui fapt, profesorul Vasile D. a reusit sa faca din întrega sa activitate didactica o afacere extrem de banoasa. Veniturile realizate numai la UVVG Arad, prin cele aproape 10 norme didactice, le înmulteste de câteva ori cu cursurile pe care le tipareste în tiraje impresionante la preturi mici si pe care le vinde la preturi mai mari, obligatoriu, studentilor. Sursele din cadrul UVVG Arad ne-au mai spus ca nimeni din conducerea centrala a universitatii nu-si poate face o imagine globala a activitatilor didactice si a afacerilor profesorului Vasile D.

Încercând sa aflam si alte aspecte legate de activitatea profesorului Vasile D. am apelat la o plimbare pe internet si am accesat cautarea "UVVG Arad, filiale". Astfel, am descoperit orarele de la filiala Zalau, dar am mai aflat si de anumite ore pe care distinsul profesor le are la Universitatea Tibiscus Timisoara. Studiul orarelor pe luna noiembrie 2007, la Filiala Zalau, a UVVG Arad, arata ca la învatamântul de baza, profesorul Vasile D. a avut peste 80 de ore conventionale (o ora de curs se considera doua ore conventionale) si 20 la master (o ora de curs la master se considera ca 2,5 ore conventionale, ceea ce înseamna circa 100 de ore conventionale, pentru patru saptamâni si doua zile cât a avut luna noiembrie. Rezulta astfel peste trei norme de profesor universitar. Norma didactica a unui profesor universitar este de 5-7 ore conventionale. Este o regula ca o disciplina sa fie sustinuta de acelasi profesor pe toata durata semestrului, pentru a se asigura o unitate a materialului predat si în acelasi timp si o verificare unitara conform unor reguli ce apartin unui singur examinator. Adunând toate orele, de la Universitatea Politehnica Timisoara, unde profesorul Vasile D. are cartea de munca, de la UVVG Arad si filiale acesteia din Transilvania, de la universitatea Tibiscus Timisoara, Universitatea "Aurel Vlaicu"din Arad, Facultatea de Stiinte Economice, rezulta o activitate iesita din comun, care depaseste posibilitatile unui singur om.

Situatia de la Bistrita nu este singulara, asa ca vom reveni asupra subiectului.

Contactat telefonic, profesorul Vasile D. ne-a declarat ca, la filiala UVVG Bistrita, are numai o singura norma didactica. A admis totusi ca este posibil sa aiba mai multe ore în acest an scolar. A predat doua cursuri la anii III si IV, deoarece a fost un an foarte încarcat, cu foarte multi studenti, dar în urmatorul an scolar nu va mai fi la fel. Profesorul a recunoscut ca preda si la Universitatea Politehnica Timisoara, unde este încadrat cu cartea de munca, dar si la Universitatea Tibiscum tot din Timisoara, precum si o norma didactica la filiala UVVG Zalau. Întrebat daca preda si la filialele UVVG, din Sighisoara, Orsova, Alba-Iulia si Resita, cadrul universitar a negat acest aspect, sustinând ca ca orice informatie legata de acest subiect sunt "nebunii si prostii". În final a mai aratat ca peste câteva saptamâni va veni la Bistrita si va lamuri situatia. Noi îl asteptam si-l asiguram ca va avea posibilitatea sa-si expunã punctul de vedere.

În legatura cu acelasi subiect am contactat-o pe Adriana Covaci, directorul economic al UVVG Arad. Aceasta a refuzat sa ofere orice informatie, deoarece totul este confidential.

Ovidiu Tudoran

1 COMENTARIU

  1. Cred ca e foarte usor sa arunci cu noroi in munca de zeci de ani a unor oameni,personal cred ca fiecare facultate particulara de la Bistrita e o sansa pentru orice tinar de orice situatie financiara avind in vedere ca preturile de scolarizare sun accesibile.Sunt absolventa a doua facultati particulare din Bistrita,Universitatea de vest Vasile-Goldis si Universitatea Ecologica Bucuresti.Pentru mine a fost si este o mare onoare ca am invatat in aceste institutii,am tot respectul pentru mentorii si personalul acestor universitati si cred ca asemenea articole jignesc oameni care nu merita,chiar si pe noi absolventii.Poti invata pina-ti crapa capul chiar daca nu esti inscris la o universitate.Inveti pentru a te dezvolta pe tine ca om,diploma dovedeste acest lucru,atit,restul depinde de tine,tine de personalitate.Multumesc tuturor profesorilor mei din aceste doua universitati pentru ca am avut onoarea sa invat atitea lucruri minunate dela ei.O mare rusine ratatilor care arunca cu noroi in asemenea institutii si-n asemenea oameni!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.