Vâlva tot mai mare în lumea politica bistriteana! Avem parte de circ fara bani, indiferent la care dintre partide am privi. Acuzatiile nu contenesc sa curga de o parte si de alta, unele mai mult decât hilare. Cu toate acestea, toti cei implicati în lupta politica sustin ca vor promova o campanie curata, fara atacuri la persoana. Asa o fi, dar ceea ce se vede de pe margine, pare taman invers, chiar daca drumul pâna la cei vizati este oarecumva mai ocolit.
Realitatea crunta este ca, de fapt, lipsesc candidatii puternici, care sa aiba ceva de spus electoratului. Fara carisma si fara mesaj, niciunul dintre candidati nu are prea multe de transmis oamenilor care s-au saturat sa auda doar vorbe.
Cei care au fost la putere pâna acum nu au facut altceva decât sa dezamageasca, iar cei care ar putea sa le ia locul nu prezinta garantii foarte mari ca ar fi altfel decât personajele care ocupa înca fotoliile de conducere. Daca aruncam o privire prin localitatile judetului, în unele dintre acestea timpul parca a încremenit. Nimic nu s-a schimbat. În altele, parca a luat-o înapoi si totul arata ca în evul mediu. Trebuie sa recunoastem însa ca s-au mai întâmplat si minuni – mai ales acolo unde Guvernul (indiferent de culoarea sa de-a lungul timpului) a binecuvântat primaria. Doar asa, edilii au avut ocazia sa mai reabiliteze câte o scoala sau câte un dispensar ori sa-si primeneasca locul de munca.
Acum suntem în pragul stabilirii candidaturilor, a definitivarii listelor pentru consilierii locali sau judeteni. Parte dintre numele celor care vor participa la cursa din iunie sunt deja cunoscute, numai ca nu prea avem ce alege.
Democrat-liberalii arunca în lupta nume cu o oarecare rezonanta pentru consiliul judetean, dar nu au rolul de a înclina foarte mult balanta în favoarea lor. Pentru primarii, candidatii deja lansati nu spun nici ei mare lucru, iar vreo patru stau cu sabia lui Damocles deasupra capetelor din cauza unor dosare sau anchete în derulare. Cel care va avea un cuvânt greu de spus în soarta partidului de dupa alegeri este Ioan Oltean, care mai mult ca sigur va trage democratii în sus.
Social-democratii, marii câstigatori–perdanti ai cursei din 2004, trag cu dintii sa-si mentina teritoriile câstigate. Ei îsi lanseaza rând pe rând candidatii la primarii, iar pentru Consiliul Judetean si-au promovat doar eternul presedinte Marinescu. În ceea ce priveste Primaria Bistrita, cu siguranta acolo vor face doar un joc de glezne, deoarece aceasta pare sa fie deja adjudecata.
Liberalii, cu toate ca au Guvern, sunt cei mai cuminti dintre toti, încât abia se mai vad. Taina de care dau dovada în ultima vreme ne duce doar la un sigur gând – ca nu au ce sa scoata la înaintare. Turc, singurul nume mai acatarii al liberalilor, pare sa prefere fotoliul parlamentar în locul celui de la primarie ori Consiliul Judetean. Mai sunt vreo doua nume ceva mai grele, numai ca acestea au intrat în ceata în ultimii ani. În rest pe la liberali sufla vântul pe toate fronturile.
Românii cei mari, a se citi PRM, pare-se ca au ajuns în pragul disperarii, devreme ce îsi scot la „licitatie” locurile eligibile pentru consiliul local sau consiliul judetean. Bani or fi gasind amatorii, dar ce calitate or avea ei vom vedea. Nu de alta, dar de aproape 18 ani peremistii au avut doar o singura mare problema – maghiarii.
Toate aceste jocuri au loc în timp ce bistritenii se confrunta, ca toti locuitorii acestei tari, de probleme sociale diferite. Nu trebuie sa privim mai departe decât la faptul ca parca tot mai multi tineri bistriteni prefera sa intre în retelele traficantilor de droguri. Nu au nicio scuza, dar pentru ei asa pare mai simplu sa-si procure banii necesari si sa uite de viata jalnica dusa de majoritatea românilor. Avem si bistriteni care întind mâna zilnic dupa un ban. Pe strazi, prin gari sau autogari vedem cersetorii murdari si flamânzi, dar cei mai multi dintre ei sunt unelte ale unui alt fel de traficanti. Asemenea „patroni” stau si îsi vegheaza de departe „muncitorii” fiecare cât câstiga. Le urmaresc îndeaproape rentabilitatea. Putini sunt dintre cersetori care „muncesc” pe cont propriu. Mai tragic însa este alt aspect, toate acestea se petrec sub ochii oamenilor legii, ca si cum nu s-ar întâmpla nimic, ca si cum ar fi de fapt o stare de normalitate. Dar acestia au o scuza – a venit primavara si prefera sa se plimbe visând frumos, decât sa-si faca treaba. De ce sa munceasca, daca pot sa admire peisajul pe banii nostri? E destul ca avem emblema, ea nu trebuie sa mai aiba si o semnificatie.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.