Traficul greoi din Bistrita afecteaza grav unele servicii publice de urgenta, cum ar fi Ambulanta. Medicii de pe masinile de ambulanta se plâng cel mai mult de circulatia gâtuita adesea chiar de lucrari care au ca scop descongestionarea ulterioara a traficului. Statia de Ambulanta se afla în mijlocul marilor lucrari de refacere a strazilor, adica Strada Ghinzii.

Drumurile noastre toate

„Asta face ca raspunsul la interventii sa fie unul greoi, dar si aprovizionarea cu tuburi de oxigen sau solutii perfuzabile, de exemplu, se face cu dificultate”, sustine purtatorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanta Judetean, doctor Anca Vitusinschi. Medicii de aici spun ca s-a întâmplat ca pacientii sa fie adusi cu salvarea pâna la Unitatea de Primire Urgente într-un timp mai lung decât cel necesar. „Se pierd minute bune din cauza drumului execrabil, se pierd minute bune la intersectia cu drumul de pe Jelna si de asemenea se pierd minute la relantisoarele de la trecerile de pieton”, declara nemultumiti medici si asistentii de la salvare.

Asfalt tango

Responsabilii din Primaria municipiului Bistrita cunosc toate aceste necazuri, dar spun ca lucrarile vor aduce un trafic mai fluent si sunt extrem de necesare. De exemplu, dupa începerea decopertarii asfaltului în zona Serviciului Judetean de Ambulanta, s-a trezit si SC. Aquabis ca are de înlocuit conductele, asa ca lucrarile cu siguranta vor întârzia sa apara.
Cadrele medicale care lucreaza la Ambulanta au ajuns sa se teama pentru viata bolnavilor care sunt nevoiti sa parcurga drumul pâna la adresa unde sunt solicitati. Situatia a devenit si mai critica din vara anului trecut, când drumul a fost distrus pe mai multe portiuni de la iesirea Statia de Ambulanta. Se întâmpla de foarte multe ori ca apartinatorii pacientilor care solicita ajutorul celor de la ambulanta sa înjure si sa bârfeasca modul si timpul în care medicii ajung la destinatie, însa „de vina a fost starea drumului si nu cei de la Salvare, care au facut tot posibilul sa ajunga cât mai repede", ne-a spus un localnic din Sarata. Cadrele medicale au decis sa faca un apel public pentru reabilitarea drumului dar si din cauza relantisoarelor de la trecerile de pieton din cauza caruia ajung sa tremure la propriu pentru viata bolnavilor. "Daca pe raza noastra de activitate apare necesitatea de a trimite un om la spital în cazul unui accident cerebral sau cardiac sau a unei nasteri, pe drumul pacientul are sanse reduse de supravietuire. Este un act criminal sa trimiti un om accidentat sau grav bolnav stiind ca datorita drumului îsi poate pierde viata. Este jenant sa vorbesti despre drepturile omului când ei sunt transportati pe astfel de sosele. Ei platesc taxe si impozite iar altii îsi bat joc de drumuri.

Reparatii suspendate

Reporterii Gazeta de Bistrita s-au convins zilele trecute ca este imposibil sa ocolesti gropile adânci si dese care brazdeaza la orice pas drumul Ghinzii care duce spre municipiu. Zilnic, aici pot fi vazute masini în pana si auzi soferi care înjura Guvernul, ministrii, primarii si mai ales pe Dumnezeu. În zona au aparut chiar zvonuri potrivit carora drumul a fost reparat pe hârtie în anii trecuti iar banii au fost transferati în vilele impunatoare ale celor care conduc judetul. "Drumul acesta este crima pentru masini si pedeapsa pentru oameni, este durerea care ne manânca sufletul de ani de zile. Nici cu caruta nu poti sa mergi prea mult pentru ca îsi rup caii picioarele. Multi prefera sa mearga pe jos. Dar ce faci când esti bolnav? De ce nu se uita cei mari si în partea aceasta a orasului?", s-a întrebat un localnic din Ghinda, care a fost nevoit sa-si vânda masina care i s-a deteriorat din cauza drumului. Desi municipalitatea a încercat sa faca ceva în zona pentru a închide gura cârcotasilor, a turnat la rece câtiva saci de mixtura asfaltica, însa drumul este în aceeasi situatie, plin de gropi care pun la grea încercare masinile cetatenilor si nu numai. Strada Valea Ghinzii a intrat în reabilitare în luna august 2007, fiind cuprinsa în programul de asfaltare demarat de reprezentantii Primariei municipiului Bistrita înca din 2005. Nimeni nu stie exact de ce lucrarile au întârziat sa fie finalizate mai târziu amintindu-si de fapt ca de fapt programul ISPA e de vina. Dupa cum declara oficialii din Primaria municipiului Bistrita, lucrarile au fost contractate de fapt în anul 2001, cu continuare si în anul 2002. Din lipsa de fonduri, în 2003 lucrarile au fost sistate, fiind reluate mai târziu cu un an si continuate si în aceasta perioada.

Ambulanta învinsa

Cei mai îngroziti de starea drumului judetean sunt soferii de pe Ambulante care se roaga sa aiba cât mai putine interventii. Si asta pentru ca în timpul parcurs pe drumul Ghinzii nu ajung deloc lejer la locul solicitarii de catre bolnavi . "Drumul este bun, dar de mers cu avionul pe el … Salvarile care deservesc zona sunt distruse", ne-au spus conducatorii auto de la Ambulanta, care efectueaza cele mai dificile interventii. "Doctorii de familie asteapta Salvarea ca pe Dumnezeu, pentru ca pe drum preluam noi pericolul. Uneori se întâmpla la interventiile în mediul rural sa nu aiba niciun medicament disponibil la cabinet. Acum, fara exagerare, traversam orasul în aproape 20 de minute. Pe strada Ghinzii sunt atât de multe gropi încât mergi numai cu viteza întâi, maxim cu a doua. Iar daca interventia este din Ghinda nici nu poti sa omori bolnavul pe targa", ne-a spus purtatorul de cuvânt al SAJ BN, doctor Anca Vitusinschi. Din cauza starii deplorabile a drumului, zona este deservita de cele mai noi ambulante de tip A1 si A2 si de tip B 4X2. Ca si cum starea drumului nu ar fi suficienta, soferii de pe Ambulante se vaita ca mai sunt si orbiti în trafic sau nu li se acorda prioritate. Aceasta în conditiile în care Salvarea se întoarce cu câteva cazuri la spital. "Am fost odata pentru o lehuza si am venit cu cinci cazuri grave. Te duci pentru unul, dar se anunta unii pe altii si nu ai cum sa-i lasi acolo, izolati în cine stie ce sate", ne-au spus cadrele medicale de la Serviciul Judetean de Ambulanta.

Din groapa în groapa

"Ni s-a promis ca drumul va fi refacut pâna prin luna septembrie dar pâna acum s-au facut putine reparatii. Drumul se parcurge foarte greu, din gaura în gaura. Pentru ca de ani de zile nu s-a mai plombat drumul, gaurile s-au unit între ele ". Tot locuitorii din zona spun ca drumul nu a mai suportat nici o reparatie capitala si, în plus, este distrus în proportie de 85 la suta din vara anului trecut. Oamenii sunt foarte nemultumiti, indiferent de alte realizari de la nivel local. Drumul este deteriorat de ani buni, de la un capat la altul. Am auzit ca se va repara si am vazut chiar ca a început sa decoperteze asfaltul cu mai multe echipe. Nu cred ca exista în România un asemenea drum. De câte ori am avut un incendiu sau a trebuit sa transportam un bolnav la Spitalul Judetean au fost probleme… Peste tot pe unde s-a putut scrie am scris, dar nu ne-a ramas decât speranta ca lucrurile se vor rezolva. De asemenea si autobuzele ajung mereu cu întârziere.

Cu masina… tot în groapa

Pâna una alta Serviciul de Ambulanta Judetean, care are acum în dotare mai multe autosanitare noi, achizitionate de Ministerul Sanatatii pe bani frumosi si dotate cu tehnologii de ultima ora, risca sa traga masinile destinate salvarii vietilor omenesti pe dreapta din cauza starii drumului. Medicii si asistentii se tem, trecând aproape la fiecare sfert de ora,  pe acest drum, sa nu se deregleze cumva aparaturile de pe masini si chiar masinile în sine, ceea ce ar reprezenta un real pericol atât pentru pacienti, cât si pentru ei. Cadrele medicale si soferii Serviciului de Ambulanta Judetean fac eforturi zi de zi sa reuseasca sa parcurga portiunea de drum, cu încredere ca nu cumva sa se întâmple vreo nenorocire cu masinile sau poate cu pacientii.
Autoritatile locale cunosc starea dezastruoasa a drumului si ne-au spus ca lucrarile la acest drum ar putea fi finalizate în luna septembrie a acestui an, fara sa ne ofere însa mai multe amanunte.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.