Avem parte de surprize tot mai mari în prag de campanie electorala. Unele cu iz penal chiar. Pacatul cel mare este ca toate neregulile comise timp de patru ani ies la iveala abia acum când bate la usa lupta pentru un nou mandat. Desigur, acest lucru dovedeste faptul ca lupta va fi una deosebit de dura, daca nu se va transforma chiar într-un adevarat razboi.
Am avut parte sa descoperim modul în care s-au desfasurat câteva licitatii sau angajari, care, culmea, sunt considerate legale de forurile superioare. Ne întrebam atunci la ce bun mai au loc concursuri pentru ocuparea unor posturi daca tot se stie din vreme cine sunt „câstigatorii”? De fapt nu pot sa cred ca la nivel înalt nu se cunoaste problema în esenta ei. Este bincunoscuta metoda primarilor care odata bine înfipti în scaune îsi angajeaza tot neamul sau prietenii foarte apropiati în primarie, doar ca sa aiba situatia sub control. Adica daca e vorba de vreo învârteala sa o poata face cu inima împacata, având în vedere ca spatele le este asigurat. Iar daca se mai întâmpla sa aiba vreun secretar incomod, nu e greu sa-i dea un sut la dos, mai ales ca moda calificativelor nu a trecut si e foarte la îndemâna primarilor. Au fost situatii în care la acordarea calificativului pentru secretarul unei primarii s-a trecut chiar peste consiliul local care era de o alta parere fata de primar. Din nefericire, tot mai des întâlnim situatii în care primarul conduce localitatea cu mâna de fier si nu mai tine cont de existenta consiliului local. Se comporta ca si cum aceasta institutie nu ar exista. Situatia descrisa este întâlnita în mediul rural, unde sedintele ordinare de consiliu au loc o data la trei patru luni. În tot acest timp, deciziile care ar trebui sa apartina consilierilor, mai ales atunci când este vorba de banul public, sunt luate cu cea mai mare seninatate de catre primar.
O situatie de acest gen este cea de la Livezile unde razboiul dintre secretar si primar este în floare. Aceasta, din cauza refuzului secretarului de a semna acte care nu erau în regula. Pentru îndrazneala a fost data afara. Tot primarul livezean a cheltuit din banul public doar vreo 6000 de euro pentru, vezi Doamne, achiztionarea unei masini de salubrizare, doar pentru ca a visat frumos într-o noapte ca trebuie sa-si înfiinteze un serviciu propriu. Numai ca în afraa de masina nu mai are nimic la dispozitie si nu are mai ales locul de depozitare. Asa ca, pâna una alta, foloseste pasunea comunala pe post de groapa de gunoi. Ca deh, tot e plin de gunoaie judetul, un sac în plus nu mai conteaza! Mai ales ca terenul nu e în drumul mare si sub ochii celor de la Garda de Mediu.
Sperantele primarului sunt însa legate de faptul ca totul se va rezolva politic, având în vedere ca are prieteni sus pusi, si mai ales e foarte sigur de reusita sa în alegeri. Daca tot ceea a întreprins se va dovedi ca este ilegal, atunci nu ar fi exclus sa se mai adauge vreun dosar în plus la cele existente în ancheta. Singura problema e aceea de a nu fi îngropate ca multe alte dosare din tara asta, în care sunt implicate nume de toate culorile, dar pe care s-a cam asezat praful. Si mai vorbim de anticoruptie si de justitie! De fapt e usor de vorbit, ca gura nu ne doare.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.