Presedintele organizatiei de tineret al PSD Bistrita-Nasaud si totodata vicepresedinte la nivel national, Adrian Moldovan, si trei tinere, împreuna cu care efectua un sondaj de opinie în Rusu Bârgaului, au fost sechestrati de localnici condusi de candidatul PNG la consiliul local, Alin Trisca. Acestora li s-a interzis sa paraseasca localitatea si le-au fost furate dosarele care contineau chestionarele pentru efectuarea sondajului. Tinerele care îl însoteau pe presedintele TSD (Tineretul Social Democrat) au fost bruscate sub privirile indiferente ale preotului Ioan Platon, iar politia si-a facut aparitia doar dupa ce spiritele s-au mai calmat. În urma scandalului, Alin Trisca s-a ales cu doua plângeri penale, pentru sechestrare de persoane si furt.

Presedintele TSD, însotit de trei tinere, efectuau un sondaj de opinie pe raza localitatii Rusu Bârgaului, când s-au trezit încercuiti de aproximativ 30 de satenii furiosi, condusi de Alin Trisca. Pe motiv ca sondajul este ilegal si se doreste doar manipularea populatiei, satenii cât si Alin Trisca le-au interzis celor patru sa paraseasca locul. Bârgaoanii incitati de candidatul PNG au bruscat fetele, carora le-au smuls din mâna dosarele cu formularele pentru sondaj. Tinerii PSD-isti au scapat cu mare greu de multimea furioasa si au depus plângere penala la politie împotriva lui Alin Trisca. Acesta sustine în continuare ca sondajul a fost unul ilegal, manipulator, menit sa-l determine pe el sa renunte la candidatura pentru consilul local Rusu Bârgaului.

 TSD-ul agresat

TSD a efectuat mai multe sondaje interne în diferite localitati ale judetului, însa nicaieri nu au întâmpinat probleme. Odata ajunsi la Rusu Bârgaului, zona deja consacrata datorita scandalurilor, problemele nu au întârziat sa apara. Alin Trisca, fost PSD-ist la rândul sau, a profitat din plin de aceasta ocazie pentru a incita satenii împotriva primarul comunei care are aceeasi coloratura politica, cât si împotriva reprezentantilor aflati la fata locului. Nemultumirile legate de primar s-au revarsat din pacate asupra trei tinere nevinovate, care doar îsi faceau datoria. Presedintele TSD, Adrian Moldovan, se arata foarte surprins de atitudinea fostului coleg de partid si profund dezamagit de modul în care acesta s-a comportat la locul incidentului „Împreuna cu trei colege efectuam un sondaj la Rusu Bârgaului. Înainte de începerea sondajului m-am întâlnit cu Alin Trisca caruia i-am spus de intentiile noastre, chiar i-am si aratat formularul în care aparea si numele lui ca si contracandidat al actualului primar, Tudorel Ciotmonda. Nu a avut nimic de obiectat. În timp ce efectuam sondajul în apropierea bisericii, am fost înconjurati de 20-30 de indivizi. Alin Trisca era în centrul lor, instigându-i împotriva noastra. Am fost retinuti aproximativ 20-25 de minute de satenii furiosi. Nu ni s-a permis sa plecam. Fetele au fost bruscate si li s-au smuls dosarele din mâna. Preotul, recent iesit din biserica, se afla la doar câtiva metri de noi si a asistat cu mâinile în sân la ceea ce se întâmpla. Sunt foarte dezamagit ca în România anului 2008 se poate întâmpla asa ceva. Am depus plângeri penale pentru sechestrare de persoane si furt împotriva lui Alin”, a declarat Adrian Moldovan. Motivul pentru care fostul coleg de partid a avut o interventie atât de agresiva presedintele TSD nu si-l poate explica „Chiar nu-l înteleg. A incitat satenii sa-si descarce nervii pentru actiunile primarului asupra noastra. Ne-a lasat fara dosare. A fost filmat în fata postului de politie în timp ce scotea dosarele noastre din masina. Asa ceva nu se poate”, a mai spus Moldovan.

Trisca nevinovatul

Alin Trisca, candidatul PNG pentru un fotoliu de consilier la Rusu Bârgaului, se considera total nevinovat, ba mai mult îi acuza pe PSD-isti ca manipuleaza opinia publica si „dirijeaza” totul împotriva lui, încercând sa-l determine sa renunte la candidatura. Acesta considera sondajul efectuat de social democrati ilegal si ca acestia au facut presiuni asupra satenilor. În ceea ce priveste scandalul, Trisca are o varianta proprie, menita sa-l scoata basma curata. „Este adevarat ca m-am întalnit cu Adi (Adrian Moldovan – n.r.) si mi-a zis ca va face un sondaj. Nu m-am uitat pe sondaj, nu stiam ca apare numele meu si nici faptul ca nu va fi facut public. Eram în apropierea bisericii, când am vazut una din fete care facea un sondaj si i-am cerut sa ma lase sa ma uit pe chestionar. Fata m-a lasat sa ma uit. Nu era un sondaj corect pentru ca nu era facut de o firma specializata. Am rugat fata sa-l sune pe cel care a trimis-o, dar nu a vrut. Am cerut sa vina Radu Moldovan, dar nu a venit. Am sunat la politie la Joseni si i-am rugat sa vina la fata locului. Nu i-am sechestrat. I-am rugat sa astepte pâna vine politia, ca daca pleaca nu vor mai fi nici ei, nici dosarele si nu mai putem demonstra nimic. Una din fete mi-a dat mie dosarul, celelalte fete la cetateni. Adi era foarte furios, dar într-un final mi-a dat si el dosarul. Cetatenii mi-au spus ca cei patru nu plecaca nicaieri, dar i-am lasat sa mearga pâna la masina de unde acestia au fugit. Nu i-am sechestrat, i-am rugat doar sa astepte. Lumea era furioasa, s-a enervat ca voiau sa plece. Nu am instigat pe nimeni. Ba mai mult chiar PSD-ul a fost cel care mi-a facut plângeri la fostul loc de munca. Recunosc ca nu sunt organul abilitat sa verific un sondaj, de aceea am cerut sa vina politia. În continuare cred ca sondajul este ilegal si ei vor sa actioneze împotriva mea. Este o manipulare. Nu am fost de acord ca numele meu sa apara pe sondaj. S-au depus doua plângeri împotriva mea, una petru sechestrare de persoane si una pentru furt. Eu nu voi depune plângere la politie pentru ca numele meu a fost folosit într-un sondaj pâna dosarul nu ajunge la Politia Bistrita. Totul este dirijat împotriva mea, ca eu sa renunt la candidatura. Am fost si amenintat de Daniel Suciu (consilierul deputatului PSD Radu Moldovan). Acesta mi-a spus ca aceasta a fost ultima greseala pe care am facut-o si asta mi-a pus capat.”

Mai presus de lege

Alin Trisca nu avea nici un drept sa-i retina pe cei patru, cu atât mai mult sa le confiste mapele cu chestionare în calitate de simplu cetatean. Tinerii pesedisti au depus plângere penala împotriva lui Alin Trisca la politia din Josenii Bârgaului, urmând ca dosarul sa fie transferat la Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud. Conform Codului Penal, lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseste cu închisoare de la 3 la 10 ani, fapta la care se încadreaza si candidatul PNG. De asemenea, conform art.208 din Codul Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamântul acestuia, în scopul de a si-l însusi pe nedrept, se pedepseste cu închisoare de la unu la 12 ani. Se considera bunuri mobile si orice energie care are o valoare economica, precum si înscrisurile. Cât despre faptul ca numele sau a fost folosit într-un sondaj intern al PSD ca si contracandidat la actualului primar din Rusu Bârgaului este pe cât se poate de legal. Numele sau poate fi folosit fara aprobare, un acord din partea lui fiind necesar doar în cazul în care numele ar fi fost marca înregistrata. Actiunile sale îl vor costa destul de scump pe Alin Trisca, care s-a considerat un fel de tartor al Bârgaielor, actionând mai presus de lege.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.