Judecatorul a dispus restituirea cauzei la DIICOT si refacerea actelor de urmarire penala, pe motiv ca ''au fost încalcate dispozitii ale CEDO''. Concret, magistratul considera ca procurorii clujeni au încalcat drepturile jurnalistilor anchetati. Tot ieri (7 mai, n.r.) a fost ridicat sechestrul asigurator pus asupra bunurilor inculpatilor, mentinându-se, însa, interdictia de a parasi tara. Acuzarea are la dispozitie trei zile ca sa declare recurs, din momentul pronuntarii hotarârii.

Surpriza de proportii în dosarul "Gazeta", ajuns pe biroul magistratilor braileni la inceputul lunii martie 2007, prin decizia Înaltei Curti de Casatie si Justitie. În urma solicitarilor formulate de avocati, care au invocat nulitatea actelor întocmite de reprezentantii acuzarii, judecatorul brailean care se ocupa de dosar a dat câstig de cauza ziaristilor inculpati, aruncând în derizoriu activitatea unei întregi armate de procurori si politisti. Potrivit purtatorului de cuvânt al Tribunalului Braila, judecator Lenuta Mocanu, prin hotarârea pronuntata, "s-a constatat nulitatea actelor de urmarire penala întocmite în perioada 9 decembrie 2005 – 30 octombrie 2006", de catre anchetatorii DIICOT. "Judecatorul a constatat ca au fost încalcate dispozitii ale CEDO, mai precis, au fost întocmite acte de urmarire penala fara a fi aduse la cunostinta inculpatilor. În consecinta, s-a dispus restituirea cauzei la procuror, la DIICOT – unitatea centrala, pentru refacerea actelor de urmarire penala. S-a dispus totodata ridicarea sechestrului asigurator aplicat asupra bunurilor inculpatilor si ridicarea sechestrului pus asupra bunurilor partilor responsabile civilmente (institutiile de presa unde îsi desfasurau activitatea inculpatii – n. r.)", a precizat purtatorul de cuvânt. Sursa citata ne-a mai declarat ca partile implicate pot declara recurs împotriva hotarârii în termen de trei zile de la pronuntare. Daca, în recurs, procurorii vor avea câstig de cauza, dosarul va ramâne pe rol, daca nu, el va pleca la DIICOT si cercetarile vor fi reluate de la zero. De precizat faptul ca, indiferent de ce va urma, inculpatilor le este interzis sa paraseasca tara.
Contactat în legatura cu neasteptata întorsatura a lucrurilor, Aurelian Grama, unul dintre ziaristii acuzati, ne-a declarat: "Ma bucur ca un judecator tânar si-a asumat responsabilitatea de a aplica corect atât legea româneasca, cât si hotarârile CEDO. În ciuda faptului ca am fost al doilea ziarist român arestat dupa integrarea României în Uniunea Europeana, am crezut si cred ca trebuie sa ramân în tara si sa continui sa ma exprim liber în ziarele pe care le conduc. Sa sper, sa cred si sa lupt, fiindca presa de investigatii are sanse, pe baze europene".
Reamintim ca alaturi de presedintele trustului, Liviu Man, în dosarul "Gazeta" mai sunt judecati – în calitate de simpli ziaristi sau directori ai institutiei de presa – Aurel Muresan, Dorel Alexandru Vidican, Ioan Otel, Calin Dan Parcalab, Aurelian Grama, Anca Elena Cocut, Adrian Avarvarei si Memoranda Onac. Acuzatiile puse pe seama celor noua jurnalisti clujeni se refera la infractiunile de asociere la un grup infractional organizat si santaj calificat în forma continuata. Potrivit procurorilor DIICOT Cluj, care au coordonat ancheta, inculpatii ar fi constituit un grup infractional organizat si, din anul 2004 si pâna în noiembrie 2006, ar fi constrâns 43 de persoane, în 53 de cazuri identificate, sa incheie contracte de publicitate cu trustul, folosind santajul. La începutul lunii martie 2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie a României a decis sa stramute dosarul "Gazeta" la Tribunalul Braila. Demn de mentionat este faptul ca, politistii care au facut cercetarea penala impotriva directorilor trustului de presa clujean erau, la rândul lor, cercetati, impotriva lor fiind deschise anchete ce vizeaza comiterea unor acte de coruptie. Printre cei luati în vizorul anchetatorilor se aflau ex-seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj, comisarul Toma Rus, seful Serviciului Antidrog, comisarul sef Horia Oltean, precum si agentii Alin Pintican si Petru Filip, din cadrul aceleiasi institutii.

Marian GHEORGHE
Material aparut în Obiectiv Vocea Brailei

Mihai Neamtu, avocatul lui Liviu Man si al Memorandei Onac: „Apreciez solutia instantei ca fiind o parte a drumului propus în criticarea modului de efectuare a urmaririi penale. Judecatorul a dat dovada de profesionalism, sanctionând prin încheierea de dezinvestire o buna parte din multiplele încalcari ale dreptului la aparare si la un proces echitabil. Consideram ca refacerea urmaririi penale, de data aceasta speram cu respectarea normelor de procedura, va permite aflarea adevarului si dovedirea caracterului totalmente nefondat în acuzatiile aduse.”

Mircea Ilian, avocatul lui Aurel Muresan: „ Solutia data confirma cele sustinute de noi timp de un an si jumatate legat de abuzurile si neregulile din faza de urmarire penala. Solutia reprezinta o repunere în drepturi a principiilor fundamentale de drept si a regulilor de procedura penala, ignorate în faza de ancheta. Si noi dorim aflarea adevarului, însa în cadrul unei anchete corect si legal instrumentate”.

Paul Vasilache, avocatul lui Liviu Man: „Apreciez decizia ca fiind buna pentru fondul procesului, însa e discutabila sub aspectul deciziei privind mentinerea masurilor preventive. Pentru aceasta am si facut rescurs”.

Calin Budisan, avocatul lui Ioan Otel: „Solutia este legala si procedurala, însa criticabila sub urmatoarele aspecte: s-a respins ca nefondata exceptia nulitatii absolute de începere a urmaririi penale si sub aspectul ca s-a mentinut art. 322 al. 3 Cpp, s-a mentinut fata de inculpati interdictia de a parasi tara”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.