Mihai-Adrian Bumbu este inginer agronom si mai nou a acces, în urma alegerilor din 1 iunie, în Consiliul Judetean.

Dupa absolvirea Institutului Agronomic „Nicolae Balcescu” Bucuresti a fost repartizat la Întreprinderea de pajisti din Caras-Severin, cea mai mare din tara la acea vreme. În 1992 se întoarce în Bistrita, unde activeaza timp de un an la Statiunea Pomicola, dupa care intra în sectorul privat.

Gazeta de Bistrita: Când ati decis sa intrati în politica si cu ce intentii?

Mihai Bumbu: În politica am intrat în 2001, când Partidul National Liberal se afla la guvernare într-o alta formula. În intentia mea a fost si este sa fac ceva pentru partidul pe care l-am ales – PNL – care de altfel este de fapt singura formatiune politica în care am activat si pentru care mi-am oferit serviciile, dupa posibilitatile pe care le-am avut, mai ales în campania din 2004. Dupa scindarea care a aparut în partid as putea sa spun ca implicarea mea a fost chiar mai accentuata, personal optând sa ramân în tabara liberala si nu în fractiunea dizidenta, ca sa o numesc asa. Dupa acest incident, chiar am hotarât sa candidez la o functie de vicepresedine în filiala judeteana, în alegerile din decembrie, functie în care am fost ales. Desigur implicarea mea a devenit alta în aceasta situatie. Asa seface ca în campania electorala pentru alegerile locale am fost ales sa conduc “ostilitatile” in filiala judeteana. Pe linia campaniei electorale, cred ca am reust sa ma achit onorabil de aceasta sarcina si iata-ne la stadiul de azi.

Gazeta Bistrita: Ati ajuns consilier judetean, si chiar vicepresedinte al C.J. Ce parere aveti despre sedinta de constituire a Consiului judetean?

Mihai Bumbu: Respectiva sedinta a fost a treia încercare de a constitui consiliul, primele doua esuând din lipsa consilierilor PD-L. Nu doresc sa relatez desfasurarea sedintei. Consider totusi ca se putea lua o decizie mai înteleapta, adica sa fie consultat plenul cu privire la întreruperea sedintei si nu asa cum s-a procedat, existând posibilitatea de a se respecta si art.96 din Legea 215. Domnul presedinte Rusu si consilierii PD-L au considerat acea varianta ca fiind mai buna, probabil. Majoritatea, formata din cei 17 consilieri, a considerat ca sedinta poate continua în conditiile pe care le cunoasteti. Nu doresc sa expun un punct de vedere cu privire la leglitatea sau ilegalitatea sedintei, neavând o pregatire juridica si nici o experienta în domeniu. Nu ma pot substitui unei instante, din punctual meu de vedere pot spune ca nu s-au încalcat prevederile  Legii 215 sau ale Regulamentului înca în vigoare, existând majoritatea ceruta de acestea. Alegerea doamnei Pana ca presedinte de sedinta, în conditiile în care presedintele C.J. lipsea, iar vicepresedintii nu erau alesi, a fost o solutie legala.si desfasurarea sedintei s-a facut cu respectarea cerintelor legale. Nu vad în aceste conditii unde ar putea fi vreo ilegalitate.

Gazeta de Bistrita: Secretarul Consiliului Judetean, Iosif Redl, a spus dupa revenirea în sala ca nu va redacta o hotarâre despre aceasta sedinta. Si-a schimbat punctul de vedere?

Mihai Bumb: Da, s-a revenit asupra acestei decizii si în secretariatul consiliului judetean se va redacta o hotarâre , care va fi semnata de cei în drept si trimisa la Prefectura, conform uzantelor. Nu vad nici o ilegalitate în aceasta privinta.

Gazeta de Bistrita: S-a vorbit în timpul sedintei despre mituiri. Ce ne puteti spune în acest sens?

Mihai Bumbu: Pot spune ca domnii consilieri ai PD-L au justificat lipsa lor de la sedinte prin faptul ca se poarta discutii individuale cu ceilalti consilieri ai formatiunilor politice repreezentate în consiliu, discutii care nu au fost tot timpul la vedere, ca sa zic asa. Eu nu pot sa afirm ca s-au oferit ori s-au dat bani sau alte fapte de acest gen. Nu am date concrete în acest sens, aceste discutii fiind oarecum dupa “perdea”, fapt pe care nu-l consider normal. Foarte probabil ca aceste discutii au dat ocazia de a se vorbi despre mita si alte asemenea fapte.

Gazeta deBistrita: Acesta este motivul pentru care s-a încercat votul la vedere?

Mihai Bumbu: Da, în mod sigur acesta a fost motivul pentru care s-a încercat sa se procedeze într-un mod care nu are nimic în comun cu procedura de vot aprobata în sedinta. Desigur, în acest fel s-a dorit a se evita suspiciunile în privinta modului cum s-a votat. În mod cert, cei sase consilieri ai PNL nu au încercat nicio manevra de acest gen.

Gazeta de Bistrita: Liderii locali ai partidelor, în timpul votului, s-au apropiat de locul în care consilierii îsi exercitau votul, cu exceptia lui Ioan Oltean. Credeti ca atitudinea acestora a fost generata de neîcrederea în alesii judeteni?

Mihai Bmbu: Da, sunt convins ca acesta a fost motivul pentru care s-a recurs la miscare” de care vorbiti.

Gazeta de Bistrita: Desi votul s-a dorit a fi unul secret, vi se pare legal acest vot la vedere?

Mihai Bumbu: Este de fapt o problema a partidelor, dar nu s-a exagerat în acest sens, procedându-se oarecum mai discret.

Gazeta de Bistrita: Credeti ca va urma o perioada similara cu cea din 2006, când fostii consilieri ai Aliantei D.A. si-au dat demisia, vom avea parte din nou de procese îndelungate?

Mihai Bumbu: Aveti dreptate, debutul nu a fost unul fericit, dar sper si voi face tot ce-mi sta în putinta sa nu se ajunga la situatia de care ati amintit dumneavoastra. Daca se va renunta la orgolii si ambitii de partid, lucru ce chiar doresc sa se întâmple, se poate ajunge la o atmosfera cu adevarat de lucru în folosul bistritenilor si a judetului nostru. Ar fi pacat sa înselam asteptarile celor care ne-au ales, iar eu sunt convins ca lucrurile vor intra în normalitate.

Gazeta de Bistrita: Cum vedeti colaborarea dintre PNL si PSD, având în vedere doctrinele diferite, unul fiind partid de dreapta si celalalt de stânga?

Mihai Bumbu: Între cele doua partide este o relatie de colaborare, care nu implica neaparat doctrinele lor, ci doar întelegerea în sensul rezolvarii problemelor cetatenilor. Problemele de doctrina au rolul lor în campania electorala. Acum, depasindu-se acesta etapa, nu vad nicio piedica în calea colaborarii între noi pentru rezolvarea problemelor judetului. În discutiile dintre cele doua partide s-au identificat multe puncte comune de vedere, fapt ce va facilita buna colaborare între ele.

Gazeta de Bistrita: Nu este cumva aceasta întelegere una care sa dauneze imaginii celor doua partide?

Mihai Bumbu: Nu cred, pentru ca nu este o alianta stricto senso, ci o întelegere în sensul crearii unei majoritati care sa faca functionala activitatea Consiliului Judetean. As putea spune ca prin aceasta întelegere chiar se creeaza un echilibru în consiliu.

Gazeta de Bistrita: Nu credeti ca “scorul” de 17 la 13 nu prea arata a echilibru?

Mihai Bumbu: Aici aveti dreptate, daca judecam în acest fel lucrurile, dar nu exista aceasta dorinta de a se uza de forta majoritatii în impunerea unor decizii ale consiliului judetean, cel putin eu nu cunosc asemenea intentii.

Gazeta de Bistrita: Ce proiecte aveti în vizor în noua dumneavoastra calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean?

Mihai Bumbu: Desigur am multe gânduri si proiecte pe care as dori sa le vad realizate, în primul rând pe cele cu care partidul s-a prezentat în campanie. Voi fi însa mai rezervat în acest sens, stiind ca problema fondurilor este asa cum este. Împreuna cu celelalte formatiuni si cu organele de conducere ale C.J. vom idetifica proiectele cele mai utile judetului. Asa ca nu voi expune aici proiecte, pe care oricum nu le pot realiza singur, ci numai prin Consiliul Judetean.

Gazeta deBistrita: Calitatea de administrator al firmei în care activati este compatibila cu noua dumneavoastra functie?

Mihai Bumbu: În momentul în care voi deveni vicepresedinte cu acte în regula, cum se spune, atunci voi demisiona din functia de administrator, urmând sa ma ocup doar de noua mea calitate.

Gazeta de Bistrita: Vreme de doi ani, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud va conduce Centrul Regional de Dezvoltare. Ce perspective are Consiliul Judetean în acest sens?

Mihai Bumbu: Sunt convins ca aceasta oportunitate va avantaja atragerea de proiecte si de fonduri aferente pentru judetul nostru. Sper ca în acest sens sa se detaseze proiectele din zona turismului si din cea a infrastructurii. Nu ma îndoiesc de faptul ca si presedintele Rusu este de aceeasi parere în acesta privinta.

Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.