Parintii a doua fetite în vârsta de 5 ani, respectiv 2 ani si jumate, se razboiesc pentru a li se încredinta custodia lor. Desi mama fetelor este internata la Complexul Social de Servicii de pe strada Toamnei, tatal nu se poate împaca deloc cu ideea.
Dorina si Cristian Bob s-au cunoscut cu ceva timp în urma. Dupa ce o perioada au fost foarte buni prieteni, treptat, s-au îndragostit, s-au logodit si mai apoi au avut o nunta ca în povesti.
Au crezut ca se cunosc si se iubesc suficient pentru a întemeia împreuna o familie, dar iubirea lor nu a trecut proba timpului si cei care sufera cel mai mult, fara a avea vreo vina, sunt acum copii lor. Dupa ani de casnicie, Cristian Bob spune ca Dorina, mama fetelor sale, a vrut sa divorteze, prin acordul ambelor parti, însa a renuntat la idée, continuând casnicia pâna în urma cu câteva zile, când femeia s-a hotarât sa plece de acasa cu tot cu odrasle fara sa îl anunte.
Acuzatiile exista si de-o parte si de alta si niciunul dintre cei doi soti nu vrea sa cedeze. Desi barbatul s-a implicat foarte mult în cresterea fetitelor, sotia sa sustine ca acesta o batea. De cealalta parte, Cristian Bob sustine ca nu si-a lovit sotia, cu toate ca ea spune ca acesta o lovea ori de câte ori se enerva si asta se întâmpla foarte des, motiv pentru care femeia a plecat de acasa fara sa îsi anunte sotul.
Barbatul a declarat ca a cautat-o zile întregi fara sa reuseasca a-i da de urma. Când si-a pierdut orice speranta, acesta a fost anuntat de un prieten, care i-a spus ca i-a vazut sotia “la Casa de Copii” (n.r. – Complexul de Servicii Sociale). În acel moment, Cristian Bob a plecat în tromba spre complex, însa degeaba pentru ca mama fetelor i-a interzis atunci sa îsi viziteze fetele.
Cei doi nu par dispusi sa ajunga la o întelegere, iar Cristian îsi poate vedea fetele doar când le duce mancare pentru ca micutele spun ca “s-au saturat de macaroanele de la complex”. Cristian Bob nu vrea sub nicio forma sa îsi mai lase fetitele la Complexul de Servicii Sociale fiind convins ca micutele au conditii de trai mai bune acasa.
Si-a parasit domiciliul de frica
Numarul femeilor agresate de sot sau de concubin a crescut de la an la an. În Bistrita-Nasaud exista astazi adaposturi cu locuri destinate victimelor violentei domestice si numeroase organizatii nonguvernamentale care ofera consiliere. Centrul de primire în regim de urgenta al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este singurul din Bistrita care gazduieste femei si copii agresati în familii. Acesta dispune de camere dotate si poate oferi consiliere.
Dorina Bob a fugit de acasa de curând, dupa un mariaj de ani de zile. Sotul sau lucreaza la CFR Cluj, iar singura lui sursa de venit este salariul primit de aici. Scandalul a început dupa contractarea unui împrumut bancar, cu care sotul nu prea a fost de acord. Apoi s-au adaugat pretentiile lui pentru o parte din mostenirea ce-i revenea sotiei în urma vânzarii unei case de familie. La scurt timp, femeia vazând ca nu mai ajunge la un punct comun cu sotul, s-a angajat la o firma de confectii din municipiu. Dupa cum ne-a marturisit însusi Cristian Bob, acesta i-a interzis sotiei sale, în cele din urma, sa mai mearga la serviciu, pentru ca petrecea acolo prea multe ore “si probabil are relatii extraconjugale cu cineva”. În final, barbatul s-a trezit ca familia sa de fapt nu mai exista.
Procedurile sunt complicate
Un certificat medico-legal se obtine într-o saptamâna, iar eliberarea lui costa în jur de 30-40 de lei. În cazul în care politia începe o ancheta de urmarire penala, procedura nu poate fi simpla, iar daca victima necesita îngrijiri medicale, atunci este implicat si spitalul. Specialistii, cred ca victimele ar trebui mai mult protejate în timpul derularii anchetei. “La baza tuturor problemelor sta gradul mare de dependenta a femeilor fata de barbati. În viata trebuie sa te bazezi în primul rând pe tine, sa fi în stare sa-ti câstigi pâinea, altfel vei fi mereu la cheremul altuia. În plus, se stie ca la noi nevestele sunt mai ascultatoare. În Occident, ele nu accepta atât de usor comportamentul negativ al barbatului", sustin psihologii.
Prevederile legislatiei în vigoare
Parintii, în virtutea principiului egalitatii acestora în ceea ce priveste drepturile si îndatoririle lor fata de copilul minor, trebuie sa ia, de comun acord, masurile privitoare la persoana si bunurile copiilor. În cazul în care exista neîntelegeri între parinti cu privire la exercitiul drepturilor parintesti, autoritatea tutelara, dupa ce asculta parintii, poate hotarî, potrivit cu interesul copilului conform art. 99 din Codul Familiei, din prevederile caruia reiese, ca autoritatea tutelara poate doar rezolva neîntelegerile dintre parinti, dar nu se substituie acestora. Daca autoritatea tutelara nu poate rezolva neîntelegerile dintre parinti, aceasta nu poate nesocoti parerile acestora, trecând peste ele, si sa ia o hotarâre care sa nu fie propusa de nici unul din parinti. Acest lucru ar însemna ca autoritatea tutelara sa exercite drepturile parintesti ceea ce ar fi contrar legii. De asemenea, nici sesizarea autoritatii tutelare de catre parinti nu este obligatorie. Atunci când parintii nu locuiesc împreuna, acestia vor decide, de comun acord, la care dintre ei va locui copilul, în caz de neîntelegere între ei. În cazul în care neîntelegerea nu poate fi rezolvata de autoritatea tutelara, competenta revine instantei de judecata, care, dupa ce va asculta autoritatea tutelara si pe copil, daca acesta a împlinit 10 ani, va decide tinând seama de interesele minorului (art. 100 C. fam). Dupa împlinirea vârstei de 14 ani, copilul minor are capacitate de exercitiu restrânsa, acesta având posibilitatea de a cere încuviintarea autoritatii tutelare de a-si schimba felul învataturii ori a pregatirii profesionale stabilite de parinti, sau sa aiba locuinta pe care o cere desavârsirea învataturii ori pregatirii profesionale (art. 102 C. fam).
Încuviintarea autoritatii tutelare pentru cererile minorului, care a împlinit vârsta de 14 ani, se da fara a fi nevoie de solutionarea cererii de catre instanta de judecata.
Reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud spun, în cazul sotilor Bob, ca singura solutie la care tatal fetelor poate apela este instanta de judecata, care va hotarî cine este îndreptatit sa obtina custodia copiilor.
Conditii de internare
Directorul general adjunct al Complexului de Servicii Sociale Comunitare, Adela Cîrcu spune ca "Dorina Bob a fost internata la centru pe baza unui certificat medicol legal eliberat în anul 2004", însa potrivit directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud (DGASPC BN), Marin Rus, femeia de fapt a fost internata în centrul maternal din cauza batailor suportate de la sot fara a prezenta niciun document. De mentionat faptul ca internarea la centru se face doar pe baza celor declarate de mamele care apeleaza la aceste servicii. Centrul o va gazdui pe Dorina Bob pe o perioada de sase luni, timp în care aceasta trebuie sa îsi rezolve problemele familiale. În cazul în care perioada de internare s-a scurs, iar femeia este nevoita sa plece de la centru, fetele vor ramâne internate.
Specialistii sustin ca orice mama care considera ca traieste într-o situatie de risc si se simte amenintata de propria familie si are copii poate apela la Centrul maternal. „E adevarat acest Centru maternal gazduieste mama si copiii, în acest caz noi am oferit protectie copiilor si credem ca în centru copiii se afla sub protectia noastra si nu poate sa tagaduiasca nimeni ca nu îi protejam. Restul problemelor care tin de relatiile personale, ale sotiilor, nu ne intereseaza, ei trebuie sa îsi rezolve aceasta problema. Noi am facut o consiliere de aproximativ sase ore, între cei doi soti Bob. Tatal s-a prezentat de câteva ori sub influenta bauturilor alcoolice la aceste consilieri, pentru noi este un semnal de alarma ca totusi nu e mediul cel mai bun în familie”, sustine directorul DGASPC BN, Marin Rus. În cazul în care familia Bob nu îsi va rezolva problemele, directia sociala va reevalua cazul dupa o perioada de timp.
Aurelia Moldovan
interzis