Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a propus CSM numirea consilierului sau, Monica Serbanescu la sefia DNA, iar lui Daniel Morar i-a propus sa mearga la Bruxelles sau sa devina adjunct la DNA.#Liderul PD-L, Emil Boc este de parere ca propunerea ministrului nu are nicio logica, în timp ce liderii clujeni, Vasile Soporan, Horea Uioreanu si Laszlo Attila considera ca schimbarea sefului DNA intra în atributiile CSM si ale lui Traian Basescu si ca politica nu are nici un cuvânt de spus în aceasta chestiune.# Propunerea de schimbare a sefului DNA vine la scurta vreme dupa ce Raportul Comisiei Europene a laudat activitatea DNA.#
Se pare ca anul 2008 este anul schimbarilor si nu numai pe plan politic. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a si început sa faca ,,mici” schimbari, privite cu scepticism de unii. Desi toata lumea se astepta ca mandatul sefului DNA, Daniel Morar sa fie prelungit, Ministrul Justitiei a fost de alta parere. Predoiu a propus Consiliului Superior al Magistraturii numirea consilierului sau, Monica Serbanescu, la sefia DNA. În ceea ce îl priveste pe actualul sef al DNA, Daniel Morar, Predoiu i-a oferit acestuia doua functii în locul sefiei DNA: fie cea de adjunct al procurorului sef al DNA, fie cea de Înalt reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles pe probleme speciale de mecanism de cooperare si verificare, reforma justitiei si lupta anticoruptie, functie ce va fi creata, daca premierul Calin Popescu-Tariceanu îsi da acordul.
Predoiu o vrea pe Serbanescu la DNA
Propunerea lui Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei pentru sefia DNA a fost un soc pentru toata lumea. ,,Voi propune pentru functia de sef al DNA pe doamna procuror doctor Monica Serbanescu. Intentionez sa-l propun pe actualul sef al DNA în functia de Înalt reprezentant al Ministerului Justitiei pe probleme speciale de mecanism de cooperare si verificare, reforma Justitiei si lupta anti-coruptie sau pentru functia de adjunct al procurorului sef al DNA, dupa ce voi avea o discutie cu acesta“, a lansat Predoiu ,,bomba” în cadrul unei conferinte de presa. Potrivit Mediafax, Predoiu a declarat ca decizia de a o nominaliza pe procurorul Monica Serbanescu pentru sefia DNA a fost luata tinând cont de parteneriatul pe care trebuie sa îl aiba cu Comisia Europeana, dar si de experienta si angajamentul în lupta anticoruptie a lui Daniel Morar. "Cred ca experienta actualului procuror sef al DNA si angajamentul sau incontestabil în lupta contra coruptiei sunt elemente de care sistemul justitiei nu se poate dispensa", a explicat Predoiu, fiind citat de sursa mai sus mentionata. Totodata, acesta a precizat ca aceste masuri au drept scop atât cresterea credibilitatii si eficientei actiunii DNA, cât si valorificarea experientei lui Daniel Morar prin numirea sa pentru postul de Înalt reprezentant al Ministerului Justitiei pe probleme speciale privind reforma justitiei din România. Conform aceleiasi surse, Predoiu a subliniat ca functiile oferite lui Morar nu sunt posturi de ,,consolare” si ca schimbarile din cadrul DNA tin de buna functionare a institutiei, dar si de stabilitatea parteneriatului cu Comisia Europeana.
Morar ramâne în continuare seful DNA
Urmeaza ca plenul Consiliului Superior al Magistraturii sa dea unda verde acestei propuneri, ultimul cuvânt apartinându-i presedintelui României, Traian Basescu, care îsi va da avizul prin semnarea decretului de numire sau prin respingerea propunerii. Pâna atunci, Daniel Morar va conduce DNA, fiind delegat pe functie 90 de zile, prin delegarea semnata de Codruta Kovesi, procurorul general al României. Delegarea lui Morar în functia de sef al DNA a fost facuta în ciuda faptului ca Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a gasit deja un înlocuitor. Morar va asigura conducerea structurii pâna la finalizarea procedurilor de numire a unui nou sef. Iar în momentul în care Traian Basescu va numi un nou sef, indiferent care va fi el, delegarea lui Daniel Morar va înceta, iar cel numit în functie va prelua toate atributiile. În ceea ce priveste functiile propuse de Catalin Predoiu, Daniel Morar a refuzat ambele functii.
PD-L e contra
Liderul PD-L, Emil Boc e de parere ca propunerea Ministrului Justitiei pentru înlocuirea lui Daniel Morar la sefia DNA nu are nici o logica, atâta vreme cât Raportul Comisiei Europene arata faptul ca anchetele DNA sunt impartiale. "Este vorba de o executie politica a sefului DNA de catre PNL, pentru ca acest partid sa se poata mentine în continuare la putere si pentru a evita o motiune de cenzura anuntata de PSD daca îl propune în continuare pe Daniel Morar. Aceasta propunere a PNL nu are niciun fel de logica si de acoperire morala, atâta vreme cât Raportul de tara al Comisiei Europene, care nu poate fi acuzat de partizanat politic, spune negru pe alb ca anchetele DNA sunt impartiale si echidistante, din punct de vedere politic", a declarat Emil Boc, fiind citat de Mediafax. Totodata, liderul PD-L a precizat ca intentia lui Catalin Predoiu de a-i propune lui Daniel Morar preluarea postului de adjunct al DNA sau de Înalt reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles este doar o manevra de a scapa de Morar.
,,No comment”
Vasile Soporan, presedintele organizatiei PSD Cluj este de parere ca politica nu ar trebui sa fie amestecata cu justitia. ,, Catalin Predoiu respecta mandatul legal pe care îl are. Nu o cunosc foarte bine pe persoana nominalizata de Ministrul Justitiei ca sa ma pot exprima în legatura cu aceasta chestiune. Cei care trebuie sa se pronunte sunt Consiliul Superior al Magistraturii si presedintele Traian Basescu. Consider ca daca politicul nu trebuie sa se implice în aceasta chestiune, decizia apartinând exclusiv CSM si presedintelui Basescu”, a explicat Soporan. Opinia liderului PSD Cluj este împartasita si de liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila, dar si de presedintele PNL Cluj-Napoca, Horea Uioreanu. Laszlo a refuzat sa comenteze nominalizarea Monicai Serbanescu pentru sefia DNA, pe motiv ca nu stie multe despre consilierul Ministerului Justitiei si ca decizia apartine CSM si presedintelui Traian Basescu. De asemenea, si liberalul Horea Uioreanu este de parere ca aceasta chestiune intra în atributiile CSM. ,,Probabil ca aceasta nominalizare a fost facuta în urma unor analize, luându-se în considerare activitatea profesionala si studiile doamnei. Postul de procuror sef al DNA este o functie extrem de importanta si nu conteaza cine o ocupa, atâta timp cât persoana respectiva este competenta. Am vazut unele comentarii ale oamenilor politici în presa si sunt de parere ca noul sef al DNA trebuie sa fie imun la comentariile politice deoarece DNA este un departament care trebuie sa se tina departe de politica”, a concluzionat Uioreanu.
Basescu are ultimul cuvânt
Din punctul de vedere al procedurii, propunerea ministrului Justitiei are de depasit doua obstacole. În primul rând, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa îsi dea avizul consultativ, iar în al doilea rând, seful statutului, Traian Basescu, cel care are ultimul cuvânt, trebuie sa semneze decretul de numire. Toate aceste proceduri ar putea sa dureze cel putin o saptamâna. Daca presedintele României respinge propunerea lui Predoiu, ministrul Justitiei poate sa nominalizeze alta persoana. Traian Basescu are dreptul sa refuze cate propuneri vrea deoarece nici o lege nu prevede la câte refuzuri are dreptul seful statului. Basescu poate respinge propunerile ministrului timp de maxim 180 de zile, astfel ca Daniel Morar va putea conduce DNA în continuare, fiind delegat pe functie timp de trei luni, cu drept de prelungire înca trei.
Cine este Monica Serbanescu?
Monica Serbanescu ocupa în prezent postul de consilier al Ministrului Justitiei, Catalin Predoiu. Însa pâna în 2003, aceasta a ocupat functia de procuror general adjunct la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bucuresti, iar în perioada 2003-2006, Serbanescu a fost procuror consilier al procurorului general. Pe urma a activat ca si procuror în Sectia Judiciara din Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, iar de la 1 iulie 2008, este consilier al Ministerului Justitiei.
Timea Moldovan