Un baietel în vârsta de patru ani a fost ucis de asistenta maternala careia i-a fost dat în grija. Marcela Lucretia Fagarasan, în vârsta de 38 de ani, mai are un copil primit în plasament, în vârsta de opt ani si doi copii naturali, o fata în vârsta de 19 ani si un baiat de 16 ani.
Femeia a obligat copilul de patru ani sa manânce, dar acesta s-a asfixiat cu un bol alimentar. Micutul prezenta pe corp urme de viloenta, cel mai probabil fiind ars cu tigara.
Mereu exista motive temeinice de a suspecta ca viata si securitatea copilului parasit de parinti si dat spre îngrijire unui asistent maternal sunt puse în pericol. De multe ori acesti copii sunt considerati simple obiecte de pe urma carora asistentii maternali produc bani frumosi. Astfel de cazuri se întâlnesc destul de des în România. Din pacate si judetul nostru prezinta astfel de probleme. Loviti de soarta înca de mici, copiii ajung spre îngrijirea asistentilor maternali.
Ca sa devii asistent maternal nu trebuie sa îndeplinesti multe conditii. Trebuie doar sa detii capacitate deplina de exercitiu, sa ai un comportament “adecvat” în societate, sa ai o stare de sanatate si un profil psihologic bun, sa prezinti garantii pentru îndeplinirea corecta a obligatiilor care îi revin unui parinte, referitoare la cresterea, îngrijirea si educarea copiilor sai; si sa detii o locuinta care acopera necesitatile de preparare a hranei, igiena, educatie si odihna ale utilizatorilor sai, inclusiv cele ale copiilor care urmeaza a fi încredintati. Odata îndeplinite aceste conditii copilul-obiect este dat spre îngrijire unui asistent maternal. În ceea ce privesc obligatiile Directiei Generale de Asistenta Sociala cu privire la copii dati „mamelor de schimb” nici acestea nu sunt foarte numeroase. Reprezentantii Serviciului public de asistenta sociala ori, dupa caz, ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud (DGASPC BN) au obligatia sa viziteze copiii la locuinta lor si sa se informeze despre felul în care acestia sunt îngrijiti, despre sanatatea si dezvoltarea lor fizica, educarea, pregatirea lor profesionala, acordând, la nevoie, îndrumarile necesare.
Lege încalcata
Aceste controale trebuie efectuate în mod legal o data la trei luni. Se stie ca în judetul Bistrita-Nasaud omul de rând trebuie sa suporte problemele care se ivesc pâna ca cineva sa faca ceva. Din pacate a fost nevoie ca un copil de nici cinci ani din Bistrita sa moara în chinuri groaznice pentru ca cei de la Directia Generala de Asistenta Sociala sa ia masuri.
Poveste cu final tragic
Povestea micutului nu este una fericita. Tatal necunoscut, iar mama arestata, copilul a devenit înca din primii ani ai vietii “client” al Directiei pentru Protectia Copilului. La trei ani acesta a fost dat spre îngrijire asistentei maternale Marcela Fagarasan, în vârsta de 38 ani, mama a doi copii, un baiat de 16 ani si o fata de 19 ani. Cum un ban în plus nu strica niciodata pe lânga cei doi copii, sânge din sângele ei, aceasta s-a încadrat ca asistent maternal în anul 2000. An în care a primit în grija un baiat de un an. Un an mai târziu femeia a divortat de sotul ei. În 2007 bistriteanca a mai luat în plasament înca un copil – pe cel care avea sa-si piarda viata un an mai târziu. Un copil care avea nevoie de dragostea maternala si îngrijire. Fara a face prea multe investigatii daca copiii sunt tratati adecvati, DGASPC BN a oferit copilul ”pe tava” unei femei care între timp începuse sa bea, dar motivul care se pare ca a stat la baza plasarii copilului a fost faptul ca aceasta era una dintre cele mai vechi asistente maternale din sistem.
Dar, fara ca nimeni sa observe sau sa banuiasca, femeia a devenit adepta consumului de alcool si nu mai respecta obligatiile ce revin unei mame.
Potrivit comunicatului de presa remis de Inspectoratul Politie Judetean Bistrita-Nasaud (IPJ BN), aceasta îsi alunga în mod repetat copiii naturali de acasa, acestia dormind pe la diferiti prieteni, iar pe minorul de 4 ani luat în plasament îl agresa fizic de mai multa vreme, aplicându-i peste cap si corp lovituri cu pumnii, palmele si diferite obiecte contondente sau îi provoca arsuri cu tigara. Aceasta situatie a luat de-a lungul timpului o amploare desavârsita.
Chiar daca legal DGASPC BN are obligatia de a face controale la domiciliul asistentilor maternali o data la trei luni acestia nu au respectat obligatiile legii. Efectul acestui fapt este unul dramatic. Copilul de aproape cinci ani luat în plasament de Marcela Lucretia Fagarasan a fost ucis de catre aceasta. În urma efectuarii necropsiei s-a stabilit ca moartea micutului a fost violenta si s-a datorat asfixiei mecanice prin obstructia cailor respiratorii superioare cu bol alimentar. De altfel, pe suprafata cadavrului s-au constatat leziuni cu vechimi diferite (datând între o zi si câteva luni) care, spun legistii, s-au putut produce prin lovire cu un corp dur, corp întepator, zgâriere cu unghiile si arsura termica, leziuni ce au fost neglijate. Politistii bistriteni au luat masura retinerii acesteia pe 24 de ore pentru savârsirea infractiunii de omor, urmând a fi prezentata Tribunalului Bistrita Nasaud cu propunere de arestare preventiva.
Controale date uitarii
Daca aceasta femeie, mama totusi, este considerata a fi singura vinovata pentru moartea unui suflet nevinovat, suntem convinsi ca este total gresit. Amintim DGASPC BN ca legile sunt facute pentru a fi respectate nu pentru a fi încalcate. Din declaratiile lui Marin Rus, director al DGASPC BN, reiese ca ultimul control efectuat la domiciliul asistentei maternale Marcela Fagarasan a avut loc în luna februarie a acestui an, control în urma caruia nu s-a constatat nici o neregula. De atunci însa trebuiau sa fie efectuate înca doua controale. Acestea probabil reuseau sa scoata la suprafata chinurile la care erau supusi copiii. Motivul neefectuarii controalelor la timp util este unul pe cât de stupid pe atât de grav. Marin Rus a declarat: ”lipsa de personal nu ne permite sa ne prezentam la toate cazurile. Acest asistent maternal nu ridica probleme”. Rus a mai precizat ca, în prezent exista 280 copii dati în plasamentul a 180 asistenti maternali. Dintre acestia, doar 100 sunt controlati daca respecta contractul încheiat la primirea copilului. Asistentii maternali primesc un salariu în medie de 800 lei la care se adauga alte drepturi: alocatiile copiilor, si bunurile necesare îngrijirii primind totodata înca o suma de 600 lei. Se pare ca acesti bani pentru unii din asistentii maternali nu sunt un motiv ca sa ofere un trai mai bun copiilor parasiti. Abuzat fizic si psihic copilul de aproape cinci ani supus unor chinuri de nedescris a sfârsit tot în suferinta. Masurile care vor fi luate de catre DGASPC BN cu privire la Marcela Fagarasan sunt inutile acum, având în vedere faptul ca daca acestea ar fi fost luate la timp puteau salva o viata. Suspendarea contractului de munca precum si ocrotirea celorlalti copii ramasi acum fara mama nu vor renaste un suflet chinuit înca de la nastere. Directorul DGASPC BN considera ca nimeni din cadrul institutiei nu se face vinovat de moartea micutului. Marin Rus a mai declarat:”se va face o ancheta interna, iar daca se va face cineva vinovat de neglijenta va fi tras la raspundere”.
Purtatorul de cuvânt din cadrul IPJ BN, inspector Raluca Moldovan, a declarat ca: ”sunt vizati si cei de la DGASPC BN, iar în cazul în care se vor gasi vinovati, acestia se vor alege cu dosar penal pentru neglijenta în serviciu.
Elisabeta Ciuta