În momentul de fata nu exista în România nicio lege care sa reglementeze statutul agentiilor si agentilor imobiliari. Aparute ca ciupercile dupa ploaie în ultimii ani, multe dintre agentiile clujene risca sa îsi închida portile în perioada urmatoare. Multe dintre proiectle imobiliare aflate în derulare sunt în pericol de a fi blocate din cauza crizei din domeniu. Noile norme ale BNR ar putea reduce numarul si asa mic de clienti ai agentiilor.
În acest moment nu exista în România un sistem legislativ coerent care sa tempereze domeniul tranzactiilor imobiliare. Chiar daca, la un moment dat, s-a cerut imperativ forurilor superioare sa intervina în domeniu pentru a le impune agentilor si agentiilor anumite standarde, acest pas nu a fost niciodata facut de catre autoritati. Astfel, desi marile firme care opereaza în domeniu si-ar dori introducerea unor norme care, în final, ar putea si sa le protejeze si sa le scoata activitatea din obscuritatea legislativa actuala, cele mici si mijlocii se complac în starea actuala.
Astfel, potrivit datelor UNIM (Uniunii Nationale Imobiliare) în acest moment exista în întreaga tara peste 7.000 de firme de apartament cu 2-3 angajati si peste 50.000 de agenti cu cel mult studii medii.
Pentru a înfiinta o agentie imobiliara legislatia este extreme de permisiva, nu se cer nici studii în domeniu, iar etapele birocratice nu sunt foarte dificile. Si, poate nu întâmplator, este un domeniu în care se lucreaza cu foarte multi bani. O persoana interesata sa îsi înfiinteze o agentie este sufficient sa aiba o firma inregistrata la Registrul Comertului care sa aiba printre obiectele de activitate si "imobiliarul". Mai mult, si persoanele fizice autorizate pot sa presteze aceasta munca. În aceste conditii, nimeni nu stie cu exactitate numarul firmelor sau al agentilor care activeaza pe aceasta piata.
Deja unii dintre agentii imobiliari clujeni se plâng ca în ultima perioada imobilele scoase spre vânzare nu îsi gasesc clienti.
2008- An de cumpana pentru agentii
În istoricul legislativului românesc apare o singura tentativa de reglementare fortata a tranzactiilor cu imobile si terenuri, de acum opt ani, dar ulterior aceasta a esuat si a fost votata o lege care batea în cuie haosul actual din domeniu. Singurul care a mai încercat sa aduca în atentia parlamentarilor un set de legi a fost tocmai presedintele Uniunii Nationale Imobiliare, Gabriel Zamfir, dar ulterior acesta a afirmat ca piata nu este suficient de matura pentru a rezista impactului acestora asupra firmelor de profil. Tot el a comentat pentru presa centrala ca 2008 va fi primul an în care vor fi înregistrate mai multe falimente, deoarece se va trece de la piata speculativa la cea profesionista, axata pe proiecte reale.
De asemenea, cu câteva luni în urma, în plin avânt imobiliar un studio Esop arata ca : “dezvoltatorii risca sa nu îsi vânda proiectele imobiliare "România este o piata cu o mare putere de absorbtie în ceea ce priveste achizitiile de locuinte, dar si o piata cu preturi ridicate raportat la tarile din Estul Europei si la puterea de cumparare a românilor. În acelasi timp si deloc paradoxal, investitiile în piata româneasca de locuinte nu pot fi considerate, din start, o reusita garantata, ba chiar pot fi sortite esecului, daca nu se au în vedere anumite aspecte fundamentale”.
Potrivit aceleiasi surse, premisa de la care trebuie sa plece orice proiect imobiliar este o analiza foarte atenta a cerintelor pietei la momentul respectiv si, implicit, o definire clara a publicului-tinta caruia se adreseaza. "Aceasta idee de baza trebuie atent analizata, pentru ca este cea care influenteaza major restul aspectelor, de la constructie, suprafete si finisaje pâna la vânzare", adauga reprezentantul Esop, citat de NewsIn.
Se închid agentii imobiliare
În acest moment, în Cluj exista peste 300 de agentii imobliare, un numar ce depaseste de peste zece ori cel al necesarului real al judetului. Pe lânga acestea mai opereaza o serie de persoane, speculanti, de obicei care s-au specializat în intermedieri de imobile. Pentru a se ajunge la numarul cerut de piata, majoritatea dintre agentiile mici si mijlocii este de asteptat sa fie închise în perioada urmatoare. Mai mult, din câte se pare, o buna parte dintre acestea au iesit deja de pe piata sau sunt în “stand by” asteptând ca România si, implicit, Clujul, sa depaseasca perioada financiara dificila în care se afla.
De asemenea, dat fiind numarul foarte mic al celor care doresc sa cumpere case sau terenuri, se pare ca si mai multi investitori imobiliari se afla în impas si au ales sa îsi închida, temporar cel putin, santierele din anumite zone ale orasului, în special din Floresti. Astfel, cladirile neterminate au ramas închise pâna în momentul în care se vor gasi cumparatori.
Sanda Moldovan, presedinta Uniunii Nationale a Imobiliarelor, filiala Cluj a declarat pentru Gazeta ca, într-adevar “cererea a scazut mult în aceasta perioada si atâta timp cât nu exista cerere, agentiile se confrunta cu probleme serioase”. Ea considera ca momentul delicat în care se afla firmele de profil se datoreaza, în special, perioadei de concedii, dar si unor factori obiectivi cu bataie lunga cum ar fi “situatia economico-financiara a tarii, noilor exigente ale bancilor si faptului ca, mai nou, clientii sunt din ce în ce mai bine informati si mai critici în momentul în care doresc sa investeasca într-o locuinta”.
Presedinta UNIM a afirmat ca bancile sunt foarte atente în momentul în care aproba acordarea unui credit. Desi s-a speculat ca nu se mai accepta credite pentru zona Floresti, restrictiile impuse de catre unitatile bancare au afectat, de fapt, toate segmentele imobiliare.
O sortare necesara…a agentiilor
Sanda Moldovan considera necesara o legislatie noua care sa vizeze agentiile imobiliare, chiar daca aceasta, în final va conduce la prabusirea multora dintre cele existente în judet si în tara. Ea a precizat ca între 6-8 septembrie va fi validat noile standarde europene din domeniu, iar România ca tara membra a Uniunii va fi nevoita sa le accepte. Astefl, ea a dat ca sigura aprobarea unui amendament care sa ceara ca necesare studiile în domeniu ale fiecarui agent imobiliar în parte, asa cum se cere si în celelalte state membru ale Uniunii.
Monitorizarea mai atenta a agentiilor, precum si introducerea unor norme mai restrictive pe piata vor avea ca efect disparitia “agentiilor de buzunar” si a “agentilor de week-end”. De asemenea va afecta activitatea unora dintre investitorii imobiliari care, pentru a încasa tot ei procentul de tranzactionare, au ales sa îsi înfiinteze propriile agentii sau sa lucreze “în simbioza” cu un agent imobiliar care se bucura de exclusivitate.
Ligia Popa
Sanda Moldovan- “Desi este o perioada dificila pentru imobiliarele din Cluj nu se pot face aprecieri vizavi de evolutia viitoare a preturilor. Problemele se datoreaza, în principal, celor din domeniu economic. Daca situatia se va redresa, putem spera ca puterea de cumparare a românilor va ramâne aceeasi si asta se va reflecta în domeniul imobiliar”.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a lansat în dezbatere publica un Proiect de lege privind serviciile imobiliare. Conform Notei de Fundamentare, "la elaborarea Ordonantei de Urgenta (n.r. – proiectului de lege privind serviciile imobiliare) au fost consultati reprezentantii celor doua mari asociatii profesionale, respectiv ARAI – Asociatia Româna a Agentiilor Imobiliare si UNIM – Uniunea Nationala Imobiliara". Proiectul prevede, printre altele, o serie de reglementari cu privire la relatiile dintre clienti si agentii imobiliari, competentele profesionale ale agentului, solutionarea recla¬matiilor, codul etic sau sanctiuni. Paradoxal, o serie de agentii au criticat proiectul de lege propus de catre ANPC.