Clase supraaglomerate, contracte cu clauze ilegale întocmite cu părinţii şi nereguli cu duiumul – asta se poate găsi în grădiniţele din municipiul Bistriţa. Unităţile preşcolare prezintă un real pericol pentru copii, asta în ciuda faptului că la sfârşitul lunii august inspectorul general şcolar Mihai Mureşan asigura că nu vor fi probleme în acest sens.

 

Problemele din învăţămntul românesc se răsfrâng şi asupra unităţilor de învăţământ preşcolar. Unele grădiniţe din judeţul Bistriţa-Năsăud nu au autorizaţie de funcţionare eliberată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean sau de la Autoritatea de Sănătate Publică, iar numărul copiilor dintr-o grupă depăşeşte de multe ori numărul maxim admis de legile în vigoare. Mai mult de atât, în unele grădiniţe private s-au întocmit contracte cu părinţii care cuprind clauze abuzive, în care sumele nu se restituie în cazul în care copilul, din motive bine întemeiate, nu mai poate frecventa grădiniţa. Probleme se înregistrează şi la capitolul mâncare. În unele grădiniţe se servesc micuţilor produse expirate care sunt depozitate necorespunzător, iar cantinele nu beneficiază de autorizaţii sanitare.

 

Grădiniţe private cu probleme

 

Trei dintre grădiniţele particulare din municipiu se înregistrează probleme grave. Unităţile de învăţământ preşcolar, respectiv Asociaţia Educativă Smart (Grădiniţa Smart), Asociaţia Umanitară Polixnova (Grădiniţa Smile) şi Asociaţia Educativă Comenius (Grădiniţa Căsuţa cu poveşti) nu sunt încă acreditate, deşi acestea funcţionează la ora actuală. Nici măcar una din cele trei grădiniţe particulare care are încheiate contracte cu părinţii micuţilor care le-au trecut pragul anul acesta nu dispune de contracte legal întocmite. Conducerea Grădiniţei Smile din municipiu are trecută în contract o clauză abuzivă care stipulează că taxa nu este rambursabilă şi se achită integral, indiferent de prezenţa copilului la gradiniţă. Clauza contractuală este ilegală, deoarece anulează dreptul consumatorului de a cere despăgubiri în situaţia în care copilul poate fi bolnav şi absentează justificat. Ilegalităţile din grădiniţele particulare se ţin lanţ în ceea ce priveşte şi modul de colectare a banilor. În niciunul din cele trei contracte ale grădiniţelor, suma totală pe care trebuie să o plătească părinţii nu este defalcată pe suma destinată hranei, respectiv pe suma destinată activitaţii educative. Grădiniţele Smile şi Smart stau, de asemenea, prost la capitolul bucătărie. Niciuna din aceste două unităţi de învăţământ nu îndeplinesc normele în vigoare. Cele trei grădiniţe particulare au fost sancţionate şi de către inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului cu amenzi de câte 1.000 de lei.

 

Nici la stat nu e mai bine

 

Grădiniţa cu program prelungit nr. 1 din Năsăud nu deţine autorizaţie de funcţionare din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Conducerea unităţii a motivat lipsa acestui act prin… neştiinţă! Nu cunoşteau această prevedere legală! Asta deşi grădiniţa funcţionează de ani de zile. Tot aici grădiniţa încă se află în renovare însă lucrările au fost sistate, deoarece firma executantă nu şi-a primit banii. Astfel, jumătate din acoperişul clădirii lipseşte, iar cantina încă nu a primit aviz de funcţionare.

Nereguli se găsesc la toate grădiniţele cu program prelungit din municipiul Bistriţa. La nici măcar una din grădiniţele de stat cu program prelungit din municipiu, n-au fost încheiate contracte cu părinţii. Conducerile grădiniţelor cer de asemenea plata separată a disciplinelor opţionale, clauze cu care majoritatea părinţilor nu sunt de acord, cerând ca de aceste activităţi, gen limbi străine sau sport, să se ocupe educatoarele… doar pentru asta sunt plătite. Numărul mare de copii a făcut ca unităţile preşcolare să încalce legea şi să mărească numărul de copii într-o grupă. Niciuna din grădiniţele cu program prelungit nu are numărul legal de copii într-o grupă, adică maxim 20, copiii fiind foarte înghesuiţi. La Grădiniţa cu program prelungit din Sângeorz-Băi micuţilor li s-a servit margarină expirată, asta până când inspectorii au intrat pe fir şi au confiscat produsele alterate.

 

Haos total

 

Nici la nivel naţional situaţia nu este mai roz. Probleme se găsesc în toate grădiniţele din întreaga ţară, un număr de 27 de grădiniţe fiind închise. Majoritatea grădiniţelor nu respectă numărul maxim de copii într-o grupă admis de lege, iar la capitolul mâncare unităţile de învăţământ preşcolar stau mai mult decât jalnic. Grădiniţe care nu au spaţii de depozitare a măncării sau unităţi în care mâncarea este improprie consumului uman. Numai în capitală inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului au aplicat amenzi în valoare totală de peste 200.000 de lei, pentru neregulile constatate. În ceea ce priveşte contractele cu clauze ilegale încheiate cu părinţii, municipiul Bistriţa nu este unic. La nivel de ţară unele grădiniţe stipulează în contract penalităţi de 20 de ori mai mari decât limita admisă de lege, iar în unele locuri se percep daune pentru eventualele stricăciuni produse de copii. Asta în condiţiile în care micuţii ar fi în permanenţă supravegheaţi, cum ar fi normal, aceste lucruri nu s-ar întâmpla. În Sibiu una din grădiniţe nu are personal medical, în locul cabinetului fiind instalat chiar biroul directorului. Numeroase nereguli se găsesc şi la sectorul mobilier. Unele grădiniţe au mobilier inadecvat pentru talia şi vârsta micuţilor. În ciuda faptului că Ministerul Educaţiei alocă anual sume importante de bani acestor unităţi de învăţământ, unele grădiniţe au mobilier încă de pe vremea “împuşcatului”. La Baia Mare, deşi anul şcolar a început deja, nu mai puţin de şase grădiniţe nu şi-au deschis încă porţile, lucrările de reabilitare nefiind nici la ora actuală finalizate.

 
Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.