Bistriteanul.ro hartuit de politistii bistriteni

Serviciul de Protectie Interna din cadrul IPJ BN a deschis o ancheta redactiei Bistriteanul.ro. Motivul este unul banal si stupid: aflarea IP-urilor unor comentarii aparute la un text din rubrica Zvonoteca, ''Turturelul si Turtureaua'' si postate pe site, autorii fiind banuiti ca ar fi politisti. În plus, în desfasurarea asa zisei anchete penale, politia mai mult încalca legea decât o respecta.

De foarte multe ori în Bistrita, si nu numai, s-a încercat intimidarea mass-media prin diferite metode, de la procese lungi în instanta, în majoritatea cazurilor câstigate de jurnalisti, si pâna la amenintari sau agresiuni fizice

Încercarea de a intimida mass media

Prin definitie, un jurnalist are rolul de a informa opinia publica de tot ceea ce o înconjoara si care o afecteaza în mod direct sau indirect, cât si de a scoate la lumina jegurile acestei natii. Modul în care este atacat direct un ziar online al Bistritei, demonstreaza, înca o data, cât de fragila este libertatea presei, cu atât mai mult cu cât este vorba de presa locala, unde oamenii legii de azi sunt obisnuiti, în mare masura, cu plecaciuni si periute. Nu contestam faptul ca anumite stiri, materiale, zvonuri displac multor persoane carora reputatia de om corect este patata de ilegalitatile scoase la iveala. Cu siguranta, articolele deranjeaza odata publicate. Din pacate atrag de putine ori un anumit gen de raspundere pentru faptasi. Cel mai grav este când în asemenea cazuri de ilegalitate si coruptie sunt implicate persoane ori institutii publice, care, pâna la urma, sunt vectori ai aplicarii legilor în teritoriu. Acestia sunt primii luati în vizorul mass-media, tocmai pentru ca reprezinta legea si îi platim din banii nostri.

Jurnalistii nu ”latra” degeaba

Din fericire, jurnalistii nu “latra” degeaba si nu se lasa descurajati de piedicile care se ivesc la expunerea fiecarui material publicat. Orice lupta are victimele ei si un pret de platit, dar în aceasta Românie si acest judet putini sunt cei care-si recunosc vina, cu atât mai mult vizatii sunt cei care ar trebui sa respecte legea nu sa o încalce. Cei care detin puterea în mâinile lor si în acte nu iubesc întotdeauna adevarul, mai ales daca îi prejudiciaza în vreun fel, nu suporta critica si nu înteleg ca “fiecare îsi face meseria cum stie el mai bine”. Mai mult, detinatorii puterii uita cu nonsalanta prevederile Constitutiei legate de “Libertatea de exprimare”, mai ales primul articol al legii fundamentale a României – “Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”.
Întelegem oarecum ca oamenii legii sa nu cunoasca expresia caracteristica ce i se cuvine unui jurnalist – libertatea de exprimare – dar faptul ca acestia uita intentionat unele prevederile legale ce li se cuvin în solutionarea unor anchete este de neconceput.

Li s-a pus pata

Serviciul de Protectie Interna, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud (IPJ BN), se ocupa exclusiv de cercetarea politistilor si sanctionarea lor pe linie administrativa. De aici si pâna la ideea acestora de a face o ancheta interna care vizeaza exclusiv Bistriteanul.ro este o cale care denota lipsa deontologiei profesionale. Dar sa prezentam sirul evenimentelor.
Bistriteanul.ro, care de altfel este un ziar local online, a publicat de ceva timp la rubrica Zvonoteca un zvon cu titlul “Turturelul si Turtureaua”. Zvon care a atras destul de repede diverse comentarii, jignitoare pentru unii. Cu siguranta fiind un zvon putini sunt cei care au înteles si la cine se face referire, mai bine spus multi au citit, putini au înteles.

Sirul evenimentelor

Cu musca pe caciula, suparata pe anumite comentarii “murdare” Claudia Creta, politist de proximitate în cadrul IJP BN, a depus o plângere Protectiei Interne banuind ca respectivele comentarii au fost postate pe site-ul redactiei Bistriteanul.ro de colegi de-ai sai. Subcomisarul Paul Sebestyen a demarat imediat o ancheta interna si “penala” încercând în nenumarate rânduri sa descopere IP-urile comentariilor postate pe Bistriteanul.ro. Astfel, politistul care ar fi trebuit în mod legal sa faca o ancheta interna care vizeaza exclusiv pe colegi de ai sai a trecut peste granitele legii si a prezentat si altor persoane date care ar fi trebuit sa fie secrete. În încercarea lui de a obtine mai multe informatii, Paul Sebestyen a prezentat adevarata situatie în mod denaturant. Acesta a contactat pe toti colaboratorii redactiei, anuntându-i ca ziarul este implicat într-o ancheta penala si ca oricare dintre “oamenii redactiei”, detinatori de informatii pot fi anchetati în acest caz.

Insulta si calomnia, infractiuni?

Colegul binevoitor al Claudiei Creta, îi aduce la cunostinta Claudiei Andron, directorul ziarului Bistriteanul.ro, ca exista o plângere depusa la politie. Aceasta avea ca obiect „infractiunile” de calomnie si insulta, iar petenta (n.r. – Claudia Creta) a solicitat a se face verificari în acest sens de organele competente si de a fi trase la raspundere penala persoanele care ar fi postat comentarii pe site-ul ziarului Bistriteanul.ro, în legatura cu zvonul aparut în ziar – ”TURTURELUL SI TURTUREAUA” – comentarii considerate de politie ca fiind calomniatoare si insultatoare la adresa unora. Bistriteanul.ro a refuzat sa încalce legea prin a divulga date profesionale fara o hotarâre judecatoreasca. Mai mult, a cerut de nenumarate ori încheierea dosarului de cercetare si înaintarea lui catre instanta de judecata, singura institutie de altfel în masura sa decida daca respectivele comentarii atrag calomnia si insulta. De precizat este faptul ca, insulta si calomnia nu mai sunt incriminate de Codul penal, deci nu se considera infractiuni, în concluzie dosarul penal nu ar trebui sa aiba în vedere aceste aspecte. Lucru confirmat de altfel si de avocatul ziarului Bistriteanul.ro, Cupsa Kiseleff Aris Razvan, care a declarat pentru Gazeta de Bistrita: ”Fiind un proces penal, IPJ trebuie sa constate ca fapta este o infractiune. În momentul de fata insulta si infractiunea nu mai sunt incriminatorii, deci nu mai sunt infractiuni. Ca anchetator în acest caz nu ai voie sa mai faci demersuri, sa anchetezi într-un caz care nu este de natura penala. Ei trebuiau sa citeasca putin înainte sa actioneze în acest caz si sa spuna procurorului ca nu pot face niciun demers legal, având în vedere ca, calomnia si insulta nu se încadreaza în regimul infractiunilor. Legal, poti cere despagubiri în asemenea cazuri dar printr-un proces civil, nu penal”.
“Consideram ca acesta ancheta în care suntem cercetati, audiati, dam declaratii unei persoane care se ocupa de cercetarea politistilor este cel putin abuziva si, o caracterizam noi, razbunatoare, cu multe elemente de intimidare, inacceptabile într-o institutie pretins europeana care ar trebui sa se ocupe mai întâi de toate de respectarea legii. Ne mentinem hotarârea de a nu divulga IP-urile celor care au postat comentarii, considerând ca numai instanta este competenta sa stabileasca cu exactitate de ce se fac vinovati cititorii ziarului nostru. Daca am intra în jocul acestei "pseudo anchete penale", la aflarea autorilor – daca ei sunt politisti, asa cum banuieste acuzatorul si anchetatorul, dupa ce vor fi audiati – dupa cum si-a exprimat dorinta organul de cercetare penala, dosarul ar putea fi inchis, fara nici o rezolutie. Autorii (presupus) politisti ar putea suferi însa sanctiuni administrative doar pentru simplul motiv ca si-au exprimat la un moment dat public opinia. Ori noi nu putem fi de acord cu asa ceva. Ancheta este o grava încalcare a dreptului privind libertatea de exprimare si este nepermis ca o astfel de actiune sa aiba girul conducerii IJP BN”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita directorul Bistriteanul.ro, Claudia Andron.
Ancheta ilegala

Sunt multe nereguli care cel putin în acest dosar au avut loc. Ne întrebam doar oare câti nestiutori au “mai muscat-o” din partea unor anchetatori mult prea zelosi, ca în cazul celor bistriteni? Un alt aspect care ridica semne de întrebare sunt cele doua citatii trimise de subcomisarul Paul Sebestyen, catre Claudia Andron. Doar una dintre cele doua citatii are numar de înregistrare, celeilalte i s-a dat un numar aiurea, citatia nr. 11, nefiind cel mai probabil înregistrata si nu este nici stampilata.
Adresa în care se cer IP-urile nu are nici ea numar de înregistrare, îi este dat ca si numar de înregistrare numarul dosarului "penal", iar stampila este a Serviciului Management (!!!).

Demersuri inutile

Ceea ce a urmat dupa emiterea citatiilor nu au fost decât o serie de încalcari ale dispozitiilor procedurale, ceea ce a determinat pe avocatul redactiei Bistriteanul.ro sa formuleze note explicative adresate, atât IPJ BN, cât si procurorului ce are în supraveghere lucrarile în dosar, toate acestea dintr-un motiv bine întemeiat, acela de a pune capat încalcarilor legale pe care avocatul le-a expus în memoriu.
Demersurile, audierile, vizitele si solicitarile de date de la diferite persoane fizice si juridice, precum si adresele trimise la sediul ziarului online Bistriteanul.ro reprezinta acte ce exceed urmarirea penala. Mai mult, este inacceptabil ca un ofiter din cadrul IPJ BN sa solicite date si elemente ce au caracter nepublic (IP-urile calculatoarelor ) fata de o sesizare ce nu poate avea elemente penale (cauza fiind una de despagubiri civile).

Bodescu spune ca nu citeste presa

Cu privire la acest caz, comisarul de politie Sidor Bodescu, inspectorul sef al IPJ BN, a declarat pentru Gazeta de Bistrita: ”Nu cunosc despre ce este vorba, nu stiu pentru ca nu cunosc presa. Eu am alte chestiuni de rezolvat, sa aflu ce e cu biserica, cine sunt criminalii. Sunt multe, dar nu toate la mine. Sa se înteleaga, Bodescu nu administreaza în justitiea sau procuratura. Eu sunt sef si atât. Eu vad ca cineva are treaba cu institutia noastra, si se împroasca mereu cu noroi în noi, dar fiecare e liber sa-si expuna punctul de vedere”
Istoria se repeta

Sa nu uitam ca în luna aprilie 2008, IPJ BN a fost implicat în cazul colegului nostru, Zaharia Cotoc, care a fost lovit în redactie tot pe motivul unui zvon. Atunci se vehicula ca atacatorul era un trimis al unui om al legii din cadrul Politiei. Mai mult, seninatatea si încetineala cu care a fost tratat incidentul de catre echipajul de politie ajuns la fata locului, doar dupa ce a plecat suparatul, desi au fost sesizati de nenumarate ori, a socat mass media locala si nu numai. Atunci, ca si acum, politia s-a simtit ofensata de acuzele care i se aduc. Pentru a putea stârpi astfel de evenimente în care ei, oamenii legii sunt implicati, ar trebui sa se respecte legea în primul rând. Domnilor politisti nu are nimeni nimic personal cu voi, fiecare dintre noi jurnalistii ne facem meseria cum stim noi cel mai bine. Avem datoria morala si profesionala sa informam opinia publica de ceea ce se întâmpla în jurul lor. Faptul ca de nenumarate rânduri, sunteti implicati în scandaluri ar trebui sa va ridice semn de întrebare. Libertatea de exprimare nu va putea fi stârpita!

Elisabeta Ciuta

1 COMENTARIU

  1. da aveti dreptate .politia ar trebui sa ajute oamenii nu sa pozeze .sincer nu stiu de ce va bateti capul cu ei .eu am trimis un material cu cazul meu care e mult mai grav insa …………………nici un raspuns.concluzie….politia sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce nu fac ,nu pentru ceea ce fac si apoi nu le convine.cred sincer ca cu acele postamente nu au facut decit POLITIA ROMANA DE RUSINE.MAI CER SI IP._uri?
    sa invete sa aplice legea cum trebuie nu sa le fuga infractorii de sub nas……………

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.