O echipă formată din cercetători americani şi thailandezi a descoperit un vaccin care reduce riscul de infectare cu HIV/SIDA.

Noul vaccin a fost testat  pe mai mult de 16.000 de voluntari din Thailanda.

 

Cercetătorii au anunţat că vaccinul, rezultat după sase ani de experimente efectuate în Bangkok de armata americană şi Ministerul Sănătăţii din Thailanda, a redus riscul de infectare cu HIV cu aproape o treime. La acest experiment au participat 16.000 de voluntari din Tailanda, cu risc mare de infectare, relatează cotidianul britanic The Telegraph.

Este prima dată în cadrul studiilor umane când un vaccin poate opri virusului, care infectează 7500 de persoane la nivel mondial în fiecare zi.

Dr. Anthony Fauci, director al Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infectioase din Statele Unite, a declarat că el a fost surprins şi foarte mulţumit de rezultat, dar a avertizat că acest pas nu este "capătul drumului".

"Această descoperire îmi dă o stare de optimism precaut cu privire la posibilitatea de a îmbunătăţi acest rezultat, precum şi la dezvoltarea unui vaccin mai eficient împotriva SIDA. Acest lucru este ceva ce putem face", a spus el.

Chiar şi un vaccin parţial eficient ar putea avea un impact major. În 2007, două milioane de persoane au murit de SIDA, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Ministerul Sănătăţii Publice din Thailanda a efectuat studiul folosind tulpini  de HIV comune în Thailanda. Oamenii de ştiinţă au subliniat că nu este clar dacă vaccinul va fi eficient împotriva altor tulpini din Statele Unite, Africa sau din alte părţi ale lumii.

În studiu a fost testată o combinaţie de două vaccinuri, ALVAC, produs de Sanofi Pasteur, divizia franceză Sanofi-Aventis, şi AIDSVAX, iniţial dezvoltat de VaxGen Inc şi deţinut în prezent de Global Solutions for Infectious Diseases, o organizaţie non-profit, fondată de unii dintre foştii angajaţi VaxGen.

 

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.