Începând cu 1 octombrie, spitalele din judeţul Bistriţa-Năsăud nu mai au bani pentru plata salariilor şi pentru alte cheltuieli necesare funcţionării.

Pentru buna funcţionare a unităţilor spitaliceşti bistriţene, bugetul Casei Judeţene de Asigurari Bistriţa-Năsăud va trebui suplimentat cu circa 13 milioane de lei.

 

La sediul Autorităţii de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a avut loc, marţi, o întâlnire între conducerile ASP BN şi CJAS BN, managerii celor cinci spitale din judeţ şi reprezentanţii sindicatului Sanitas BN, atât la nivel de judeţ, cât şi din fiecare unitate sanitară, pentru a discuta despre problemele din sistem şi pentru a se căuta soluţii în vederea ieşirii din acest impas.

"În general spitalele, până în momentul acesta, nu s-au atins de sporurile salariale ale personalului. Ceea ce s-a redus de la începutul anului şi până acum , au fost salariile de merit, premiul de 2% care se acordă unei anumite categorii de persoane, unele spitale nu au cordat al 13-lea salariu şi prima de stabilitate, pe care spitalele o primesc de două ori pe an. În rest, tichetele de masă şi celelalte sporuri prevăzute de actele normative în vigoare, s-au dat toate.  Reduceri de personal, de asemenea nu s-au făcut, decât la Spitalul Năsăud, opt posturi, dar de fapt acolo s-au înjumătăţit normele nu s-au redus persoanele, şi s-au mai redus nişte linii de gardă. Începând cu luna octombrie, spitalele nu mai au acoperire financiară prin contractul cu Casa de Asigurări. Cu excepţia Centrului de Sănătate Teaca, singurul care mai poate plăti salariile pe luna octombrie inclusiv, celelalte spitale nu mai au acoprerire financiară", a declarat dr. Anca Andriţoiu, directorul ASP BN.

Andriţoiu a precizat că Autoritatea de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, împreună cu conducerea CJAS BN au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru suplimentarea contractului cu suma necesară pentru acoperirea necesităţilor până la finele acestui an. "Ar fi nevoie de 13.118.000 lei, care să acopere necesarul până la sfârşitul anului", a spus şeful ASP BN, adăugând că bugetul de anul acesta a fost subdimensionat faţă de anul trecut cu circa 30%.

"E nevoie şi de alţi bani, nu doar de salarii sau utilităţi. Spitalele astea trebuie să funcţioneze, să achiziţioneze hrană, medicamente, deşi pentru medicamente, prin ordin al Ministerului Sănătăţii, s-a făcut o derogare pentru a fi plătite doar la 180 de zile. (…) Aşteptăm să vedem ce se întâmplă", a spus Anca Andriţoiu, exprimându-şi totodată speranţa că a nu se ajunge în situaţia în care spitalele să fie nevoite să-şi închidă porţile. 

 

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.