Circa 50 de membri ai Sindicatelor Libere din Învăţământ, Filiala Bistriţa-Năsăud au pichetat, marţi, 15 septembrie, Prefectura. Aceştia s-au alăturat colegilor de la nivel naţional pentru susţinerea acţiunilor de protest anunţate de Alianţa bugetarilor.

Sindicaliştii cer renunţarea la angajarea răspunderii în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului asupra legii cadru privind salarizarea unică a personalului plătit din fonduri publice; renegocierea legii salarizării unice şi supunerea sa dezbaterii Camerelor Parlamentului României;  stoparea desponibilizărilor în sectorul bugetar şi neacordarea concediului fără plată forţat. 

 

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Bistriţa-Năsăud, Titu Rauca, consideră că, dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente, la începutul lunii octombrie se va ajunge la grevă generală.  "După cum este ştiut, Guvernul îşi asumă astăzi în Parlament, legile salarizarii unice, a educaţiei şi modificarea agenţiilor. Pe noi ne interesează în mod deosebit, legea salarizării unice şi de asemenea, codul educaţiei, astăzi denumit legea educaţiei naţionale. Suntem nemulţumiţi pentru faptul că legea salarizării unice care a fost negociată cu partenerii sociali, în decursul a trei luni aproape, a luat o întorsătură defavorabilă învăţământului în urma negocierilor purtate, şi în câteva zile, grila s-a inversat. Dacă în momentele negocierii s-a ajuns la o grilă cât de cât favorabilă pe cele 12 trepte, şi eram în treimea superioară, la ora actuală ne situează noua grilă în treimea inferioară, astfel încât mulţi dintre colegii noştri au pierdut la salarizare şi în loc să devină , aşa cum este definită educaţia – prioritate naţională, se pare că este o prioritate dar a nu ştiu câta, poate a mia prioritate naţională pentru guvernul actual  şi pentru celelalte guverne de-a lungul a 20 de ani. (…). Dacă lucrurile merg pe aceleaşi coordonate va fi declanşată greva  generală în 5 octombrie", a precizat Titu Rauca.

 

Marţi, 15 septembrie, la nivel naţional, peste 1500 de membri de sindicat din Bucureşti, Dâmboviţa, Braşov, Prahova şi Arad au protestat în faţa Parlamentului României. De asemenea au pichetat prefecturile şi sindicaliştii din judeţele Arad, Călăraşi, Bihor, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Cluj, Bacău, Ialomiţa, Maramureş, Prahova şi Constanţa. Dacă Guvernul Boc nu va veni urgent cu soluţii, în data de 5 octombrie se anunţă grevă generală.

 

 

Iulia STUPINEAN 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.