După ce Biroul Electoral Central a respins candidatura omului de afaceri Gelu Drăgan la alegerile prezidențiale, acesta nu se lasă și încearcă să anuleze decizia BEC în instanță. Dosarul a fost înregistrat cu doar câteva zile înainte de începerea oficială a campaniei electorale, la Curtea de Apel Cluj.

În data de 10 martie, omul de afaceri Gelu Drăgan anunța că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din acest an și că începe adunarea de semnături necesare pentru a intra în cursă. Pentru a putea candida, doritorii trebuiau să îndeplinească niște condiții.

Nu pot candida persoanele care au fost condamnate la pedepse privative de libertate, nu au cetățenie română și domiciliu în țară, nu au împlinit, până în ziua alegerilor cel puțin 35 de ani. De asemenea, pentru a putea candida, doritorii trebuiau să pregătească un dosar care să conțină inclusiv 200.000 de semnături de susținere.

Gelu Drăgan avea cetățenia, domiciliul și vârsta și încă nu fusese condamnat la închisoare, deși pe rolul instanțelor sunt mai multe dosare penale care-l vizează. Ce l-a încurcat pe omul de afaceri bistrițean să candideze a fost numărul mare de semnături ce trebuiau adunate.

În 17 martie, Gelu Drăgan anunța, într-o conferință de presă, că și-a depus dosarul pentru alegerile prezidențiale, că a reușit să adune cele 200.000 de semnături și că așteaptă decizia de validare a Biroului Electoral Central.

BEC înregistrase la acea dată candidaturile lui Nicușor Dan, a lui Crin Antonescu, Victor Ponta, Elena Lasconi, Cristian Terheș, George Simion, Lavinia Șandru și John – Ion Banu Muscel. Respinsese candidatura lui Călin Georgescu și a Dianei Șoșoacă și urma să se pronunțe cu privire la Anamaria Gavrilă, lidera POT și a lui Daniel Funeriu, care își depusese candidatura ca independent.

BEC: Gelu Drăgan n-a adunat suficiente semnături

Chiar în ziua în care omul de afaceri anunța că a adunat suficiente semnături pentru a candida la alegerile prezidențiale, Biroul Electoral Central îl lovește în moalele capului și respinge candidatura.

Potrivit motivării deciziei, Gelu Drăgan nu reușise să adune cele 200.000 de semnături necesare acceptării candidaturii. De asemenea, acesta nu atașase la dosar un semn electoral necesar candidaturii.

„Având în vedere dispozițiile art. 27 alin. (3) şi (3^1) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care stipulează că lista susținătorilor este un act public şi se depune într-un singur exemplar original la Biroul Electoral Central, la depunerea candidaturii s-a constatat că nu a fost îndeplinită cerinţa legală privind numărul minim de semnături de susținere prevăzută de dispoziţiile art. 4 alin. (2) din acelaşi act normativ, referitoare la susţinerea candidaturii de semnăturile a cel puţin 200.000 de alegători, precum şi de prevederile art. 3 din Decizia BEC nr. 2D/26.02.2025″, se arată în decizia Biroului Electoral Central.

La două săptămâni distanță și cu doar câteva zile înainte de începerea oficială a campaniei electorale, Gelu Drăgan se hotărăște să ducă lupta cu BEC în instanță și să ceară Curții de Apel Cluj să oblige Biroul Electoral Central să-i permită să candideze, deși nu a îndeplinit o condiție esențială și eliminatorie pentru a se putea regăsi pe buletinele de vot de la alegerile prezidențiale din acest an.

Dosarul a fost înregistrat în 31 martie, la Curtea de Apel Cluj și încă nu are stabilit un termen de judecată. Cel mai probabil, însă, judecătorii se vor mișca repede, având în vedere faptul că alegerile prezidențiale bat la ușă.

2024 – un an complicat pentru Gelu Drăgan

Anul trecut a fost unul cel puțin complicat pentru omul de afaceri Gelu Drăgan, după ce s-a ales cu mai multe probleme penale, în insistența sa de a ignora legile și regulile.

Problemele sale au culminat cu o trimitere în judecată pentru o faptă penală: „distrugerea”, în toamna anului trecut. Dosarul a fost înregistrat în a doua parte a lunii septembrie, la Judecătoria Bistrița și deși a trecut jumătate de an de atunci, încă nu are un termen de judecată.

Parte civilă în dosar este Riviera Residence SRL, distrugerile fiind cauzate societății comerciale în cauză, care deține spațiu în fostul cazino din piața Mihai Eminescu. Societatea este administrate de Ionela Rus, văduva fostului patron al grupului Metropolis.

Faptele lui Gelu Drăgan datează încă din 2021, când omul de afaceri, care e coproprietar al fostului cazino din Eminescu, se apuca să facă lucrări în clădire, fără să întrebe pe nimeni și fără să obțină vreo autorizație care-i dădea voie să intervină în vreun fel. Ca să nu fie deranjat, acesta bloca și străduța care trece pe lângă clădire, deși n-a cerut voie nimănui. În timpul lucrărilor desfășurate în interiorul clădirii, Gelu Drăgan ar fi distrus proprietatea deținută de Riviera Residence SRL.

SRL-ul deține un spațiu cu pereți comuni cu proprietatea lui Drăgan. Acesta a distrus inclusiv o cameră de supraveghere din interior, care aparținea tot SRL-ului care s-a constituit parte civilă în proces.

Atunci, Riviera Residence a depus și două plângeri penale împotriva omului de afaceri. Una era pentru distrugere și tulburare de posesie și alta pentru distrugere și violare a sediului administrativ. Se pare că cele două plângeri penale au stat la baza cercetărilor care i-au adus o nouă trimitere în judecată trei ani mai târziu.

Prima instituție care a reacționat atunci a fost Poliția Locală a municipiului Bistrița, care i-a aplicat o amendă de 600 de lei omului de afaceri, pentru că a depozitat moloz pe trotuar. A fost sesizat și Biroul Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean, care a mai aplicat o amendă de 2000 de lei, pentru că Gelu Drăgan a blocat timp de două săptămâni o stradă publică.

Tot atunci, Gelu Drăgan a mai primit o amendă de la Poliția Locală a municipiului Bistrița pentru desfășurarea lucrărilor de construcție fără autorizație. Valoarea amenzii ajungea la 20.000 de lei. Poliția Locală dispunea și sistarea lucrărilor până la intrarea în legalitate.

Gelu Drăgan mai este trimis în judecată într-un dosar care are același obiect – distrugerea. Acesta a fost înregistrat în anul 2022 și vizează fapte comise în anii 2016-2017, când afaceristul a dat dispoziție unor muncitori de-ai săi să demoleze niște imobile și un gard proprietatea firmei bucureștene de pe strada Drumul Cetății, Itancar Filgrup SRL, în vecinătatea căreia se află și imobilele deținute de Drăgan și sediul Emi Corporation. SRL-ul s-a constituit parte civilă în proces. Deși acesta a fost înregistrat în anul 2022, încă n-are o sentință definitivă.

Cu un an în urmă, în 2021, Gelu Drăgan se mai alegea cu o plângere penală, de data aceasta făcută de Poliția Locală a municipiului Bistrița, după ce a fost surprinsă că efectua lucrări de renovare la fostul Restaurant Parc. Imobilul, situat în zona istorică protejată a municipiului, fusese achiziționat de Gelu Drăgan în anul 2019.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.