
Consiliul Local al municipiului Bistrița a aprobat, în ultima ședință, PUZ-ul care dă dreptul familiei Toadere, să mute service-ul auto Renault de pe Calea Moldovei de lângă Colegiul INFOEL în Viișoara, pe un teren deținut de societatea comercială. Această mișcare are în spate planuri mai mari: familia deputatului Sighiartău Robert vrea să facă loc, pe Calea Moldovei unor blocuri de locuințe.
Pe masa consilierilor locali, la ultima ședință de Consiliu Local s-a aflat un Plan Urbanistic Zonal, care dădea undă verde construirii unui service auto în Viișoara. Acesta este pregătit încă de la finalul anului 2022 și aparține Automobile Service SRL, societatea comercială a familiei Toadere.
Prin PUZ-ul respectiv, societatea comercială vrea să se schimbe regulile de urbanism din zonă. Astfel, este vorba despre zona Is1, care are interzise stațiile de întreținere auto cu o capacitate de peste 3 mașini. SRL-ul cerea modificarea regimului terenului și permiterea stațiilor de întreținere auto cu o capacitate mai mare de 3 mașini.
Societatea are la dispoziție un teren de 7100 de metri pătrați. Terenul se află paralel cu DN17, fiind afectat de conducta de apă Bistrița-Lechința și este încadrat ca „teren arabil”.
Ce ice vor să construiască în zona IS1 trebuie să respecte o înălțime maximă de P+4 etaje, să lase un front la teren de minim 18 metri, să aibă o suprafață minima de teren de 600 de metri pătrați și să amenajeze spații verzi pe minim 30% din teren. Societatea comercială se angajează să amenajeze și un drum de servitute care să asigure accesul din DN17.
Cum va arăta clădirea propusă de Automobile Service SRL
„În incintă sunt 29 de locuri de parcare, față de 24 cât impune HG 525/1996. În incintă există și un drum de servitute de 5 metri lățime, prin care se face accesul la parcela din spate, care aparține aceluiași proprietar SC Automobile Service SRL. În incintă vor avea acces TIR-uri care vor descărca automobile care urmează să fie expuse. Frecvența intrării TIR-urilor în incintă este de maxim 5 intrări pe lună, iar capacitatea maximă de transport a unui TIR este de 8 automobile/transport”, se arată în PUZ-ul pregătit de societatea comercială.
Construcția pe care o pregătește acolo SC Automobile Service SRL are un regim de înălțime de P+1E, cu o suprafață construită de aproximativ 2000 de metri pătrați și cuprinde: la parter spațiu pentru expunerea autoturismelor, recepție service, stand de piese auto, atelier mecanic și de inspecții tehnice periodice, vopsitorie, tinichigerie. La etaj sunt birouri și grupuri sanitare.
Se propune amenajarea unei parcări la nivelul solului și împrejmuirea terenului. Pe aproape 2000 de metri pătrați ar urma să fie amenajate spații verzi. Pe 375 de metri pătrați urmează să fie amenajată o parcare. Practic, service-ul auto cu reprezentanță propuse pentru această zonă seamănă izbitor cu cel deținut deja de societate pe Calea Moldovei, de unde vrea să-l mute.
Familia Toadere are în plan două blocuri, unul din ele cu 10 etaje!
Familia Toadere vrea să se bage și pe imobiliare și mută service-ul auto cu reprezentanță de pe Calea Moldovei, pentru a face loc la două blocuri de locuințe. Încă din 2022, SC Automobile Service SRL a primit un aviz de oportunitate de la Primăria Bistrița, pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal și pentru acest proiect.
Practic, societatea vrea modificarea subzonei, care este de instituții și servicii, într-una de locuințe și creșterea regimului de înălțime de la P+4 la P+10. Proiectul a primit avizul de oportunitate de la Primăria Bistrița, în baza căruia poate demara procedura de elaborare a unei documentații de urbanism.
SRL-ul deține un spațiu de 9.400 de metri pătrați, unde vrea să ridice două blocuri cu regim de înălțime S+P+6 etaje + 3 etaje retrase. La parter, acestea ar urma să aibă spații comerciale sau chiar un afterschool. Pentru locuitorii acestora ar urma să fie amenajate 250 de locuri de parcare, atât la sol, cât și la subsolul clădirilor.
De asemenea, investitorul a primit în toamna lui 2021 un certificat de urbanism de la Primăria Bistrița, însă doar pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal, și nu pentru întocmire documentație de construire. Toate studiile realizate de investitor ar susține proiectul. Potrivit documentelor depuse la Agenția pentru Protecția Mediului, traficul n-ar fi deranjat, iar lumina naturală n-ar fi „răpită” elevilor care învață la INFOEL.
„Conform prognozei, traficul aferent străzii Calea Moldovei, în funcție de ipoteza de calcul, se preconizează să crească cu valori cuprinse între 10-20% aferent anului 2025, respectiv între 49-164% aferent anului 2035. Traficul pe zona de acces a viitoarei investiții este estimat în anul 2024 la 700 de autovehicule etalon/zi și se consideră că acesta se va menține constant și în 2035. În continuare raportul între traficul din zona de acces aferent viitoarei investiții și traficul aferent străzii Calea Moldovei se menține foarte mare, ca urmare considerăm că noul acces nu va crea problema de ambuteiaj aferent străzii Calea Moldovei”, se mai arată în documentul respectiv.
Planul propus de investitor a primit aviz de principiu de la Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Bistrița și aviz favorabil de la Direcția Servicii Publice. De asemenea, în cadrul planului a fost realizat și un studiu de însorire:
„Concluziile studiului au fost că se respectă cerințele aliniatului 1, art. 3 din OMS 119/2014, și anume iluminarea cu lumină naturală pe durata de minim 1 și ½ ore la solstițiul de iarnă a încăperilor de locuit din clădirea propusă și din locuințele învecinate”, mai spune dezvoltatorul.
SRL-ul vrea practic să schimbe regulamentul de urbanism pentru un teren în suprafață de 9.413 metri pătrați, ocupat de construcții (industriale/edilitare) situat în intravilanul municipiului Bistrița subzona instituțiile și serviciilor de interes general, în L4 – subzonă de locuire colectivă cu regim de construire discontinuu și înălțime maximă de P + 10 niveluri.
Încă din anul 2023, proiectul familiei Toadere , a cauzat nemulțumiri în rândul vecinilor, care au ridicat mai multe probleme.
Unul dintre vecini, care a și fost prezent la o ședință de Consiliu Local și a luat cuvântul, a precizat că blocurile respective ar lăsa elevii Colegiului Tehnic INFOEL, din vecinătate, fără lumină naturală și ar paraliza efectiv traficul pe Calea Moldovei, în prezent sufocată de mașini nu doar la orele de vârf.
„Aș vrea să conștientizați faptul că locația respectivă este lângă Colegiul INFOEL. Imaginați-vă lângă o clădire a liceului de 10-12 metri se vor ridica două ditamai clădiri de 35 de metri. În primul rând acest lucru va afecta elevii de la liceu, care nu vor avea lumină naturală. Este prevăzută în acea locație parcarea a 280 de mașini. După cum știți Calea Moldovei este cea mai aglomerată stradă din oraș: se fac 40 de minute din cartierul Unirea și până la Liviu Rebreanu”, a spus bistrițeanul, în cadrul ședinței de Consiliu Local.