
Când totul se rezumă la bani, nimic nu mai contează , nici măcar ultima fărâmă de omenie pe care încă am putea-o arăta altora. Ne-am obișnuit ca, în Cluj-Napoca, totul să se învârtă în jurul impresiilor și a imaginii publice, dar când instituțiile de renume din oraș sunt implicate în acuzații grave de comportament inuman, suntem obligați să ne întrebăm: care este adevărata integritate a comunității clujene?
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, cunoscută pentru reputația sa remarcabilă — profesori de prestigiu, studenți performanți, programe de studiu recunoscute la nivel național și internațional și o infrastructură deosebită — ascunde, însă, un colț mai puțin cunoscut al realității. În spatele unor săli de curs impozante și amfiteatre moderne se află povești de înșelătorii.
Un astfel de caz este cel al firmei Laryluc Prod din Bistrița, care, după ce a transformat o clădire într-un simbol al UTCN, s-a confruntat cu dispreț și neplăți din partea acesteia.
Firma Laryluc Prod SRL a semnat un contract cu Universitatea Tehnică pentru renovarea clădirii de pe Dorobanților 71-73, un imobil aflat într-o stare precară la momentul încheierii acordului.
„Am încheiat un contract cu ei pentru clădirea din Dorobanților 71-73. Să vedeți ce amfiteatre și fațadă ventilată leam făcut. Dar toate materialele au fost din import. Având în vedere situația care era la început, nu știam că voi întâmpina atât de multe dificultăți în achiziționarea materialelor. De exemplu, planșa de inox a fost importată din Germania. A trebuit să fac comandă, iar aceasta a ajuns abia după 6 luni. Structura metalică a venit din Ucraina, tot în 6 luni de zile.
Dar adevărata problemă a apărut mai târziu. La semnarea contractului, i-am întrebat dacă este același document care fusese pus la licitație. Mi-au spus că da. Nu l-am mai citit încă o dată atunci, pentru că îl citisem deja pe cel de la licitație. Dar ceea ce au făcut ei a fost să modifice termenul de execuție: în loc de 24 de luni, cum figura în contractul inițial, au trecut 20 de luni, tăindu-mi astfel 4 luni din timpul efectiv.
Un alt punct important a fost acordarea avansului. Deși în contract nu era prevăzut un avans, le-am spus că, în cazul în care nu vor acorda avans, va trebui să se asigure că lucrările vor putea fi decontate rapid, pentru a putea continua activitatea. Acest lucru nu s-a respectat niciodată. Nici nu le-a convenit faptul că am preluat eu lucrarea, pentru că în loc să ne ajute să ducem la bun sfârșit proiectul, părea că totul se transforma într-o piedică constantă pentru mine.
Am realizat întreaga lucrare cu banii mei, iar în loc să primesc plata pentru munca depusă, am fost penalizat. Universitatea s-a folosit de un articol din contract care prevedea penalități în caz de întârziere a execuției. Deși lucrarea a fost predată în două etape, începând cu ianuarie 2021 și finalizată, practic, în februarie 2022, iar fațada a rămas ultima lucrare de făcut, până în noiembrie nu mi s-a spus absolut nimic despre refuzul de plată.
În continuare, am fost nevoit să mă împrumut pentru a acoperi cheltuielile, iar acum mă confrunt cu mari dificultăți financiare. Dacă ar fi dorit să aplice penalități, ar fi putut face acest lucru doar pe restul lucrărilor nefinalizate, însă au decis să aplice penalitățile pe întreaga valoare a contractului de 12 milioane” a declarat Cordoș Valerian, reprezentantul Laryluc Prod SRL pentru Gazeta de Cluj.
În anul 2023, firma Laryluc Prod SRL din Bistrița-Năsăud a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 1 482 908 euro, cu profit de 14 075 euro și datorii care ajung la suma de 292 346 euro.
Instanța a respins cererea de chemare în judecată, astfel că facturile în valoare de 1.448.165,08 lei, nu vor fi plătite, iar firma bistrițeană rămâne în imposibilitatea de a-și recupera banii.
Citește și: Bogdan Ivan: Finanțăm companii în domeniul microelectronicii și tehnologiilor de comunicații cu fonduri PNRR
UPDATE:
DREPT LA REPLICĂ UTCN
Referitor la articolul apărut în ediția online Gazeta de Cluj din data de 5 aprilie 2025, cu titlul „Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca acuzată de abuzuri. Firma care a renovat o clădire de 12 milioane de lei nu își va primi plățile”, semnat de Alexandra Pop, în vederea unei corecte informări a opiniei publice și în conformitate cu prevederile legale, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) solicită publicarea următorului drept la replică:
UTCN respectă în mod riguros legislația în vigoare privind achizițiile publice, precum și toate obligațiile contractuale asumate în cadrul în care este parte.
Universitatea a încheiat, în urma unei proceduri de licitație, un contract cu firma Laryluc Prod S.R.L., având ca obiect execuția de lucrări în cadrul proiectului „Reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale universitare și recompartimentare atelier școală – Corp 4”, situat pe Calea Dorobanților. Contractul, finanțat prin Programul Operațional Regional (POR), a fost semnat la data de 03.01.2022, cu termen de finalizare a lucrărilor stabilit pentru 10.09.2023. Finanțarea a fost eșalonată anual, aspect cunoscut și acceptat de către executant.
La solicitarea firmei Laryluc Prod S.R.L., durata de execuție a fost prelungită de mai multe ori, până la data de 31.03.2024. Pe parcursul lucrărilor, UTCN a notificat în repetate rânduri executantul cu privire la întârzierile constatate.
În tot acest timp, activitatea Universității Tehnice din Cluj-Napoca a fost serios afectată, fiind necesară închirierea unor spații suplimentare, pentru buna desfășurare a activităților didactice, dincolo de termenul contractual inițial. Astfel, pe perioada
prelungirii contractului, UTCN a fost nevoită să achite suplimentar suma de 1.142.390 de lei pentru închirierea unor săli care să deservească activității educaționale.
La data de 17.05.2024, firma a solicitat o nouă prelungire a duratei de execuție, deși aceasta fusese deja extinsă de trei ori anterior, fără ca Laryluc Prod S.R.L. să respecte graficele de lucrări prevăzute în actele adiționale. În plus, firma nu și-a îndeplinit obligațiile de aprovizionare cu materiale necesare pentru montarea plasei de fațadă, gradene și mobilierul amfiteatrelor, solicitând totodată plata pentru plasa de fațadă, deși aceasta nu fusese montată.
Prin adresa transmisă în data de 20.05.2024, UTCN a refuzat prelungirea duratei de execuție, precum și plata pentru lucrările neexecutate.
Din cauza întârzierilor majore în îndeplinirea obligațiilor contractuale, UTCN a fost nevoită să înscrie contractul de finanțare pe lista proiectelor nefinalizate la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest. În consecință, lucrări în valoare de 3.235.105 lei au fost decontate exclusiv din venituri proprii ale UTCN.
Procesul verbal de recepție a lucrărilor a fost întocmit în 25.11.2024, ulterior firma Laryluc Prod S.R.L, fiind notificată cu privire la aplicarea penalităților contractuale. Valoarea totală a acestor penalități se ridică la 2.616.765 lei, motiv pentru care UTCN a informat executantul că facturile în valoare de 1.448.165 lei, emise de către acesta, vor fi deduse din penalitățile contractuale.
De asemenea, Laryluc Prod S.R.L. datorează UTCN suma de 334.490 lei, reprezentând contravaloarea facturilor storno emise în urma unei dispoziții a ADR Nord-Vest – sumă care nu a fost achitată până în prezent.
Cu toate acestea, firma Laryluc Prod S.R.L. a formulat o cerere de chemare în judecată a UTCN. Instanța a respins cererea de emitere a ordonanței de plată, formulată de Laryluc Prod S.R.L. împotriva UTCN, ca fiind neîntemeiată.
În concluzie, considerăm că titlul și conținutul articolului publicat de Gazeta de Cluj sunt tendențioase, incomplete și lipsite de acuratețe, fiind de natură să inducă în eroare opinia publică.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca își exprimă disponibilitatea de a oferi, în mod transparent, toate informațiile necesare pentru o informare corectă și echilibrată. Solicităm, în spiritul deontologiei jurnalistice, ca pe viitor să includeți și punctul de vedere al instituției în cauză, înainte de publicarea articolului.