Primăria Bistrița organizează o licitație pentru masa caldă și pachete alimentare sau mai pe românește sandviciuri cu iaurt sau lapte și fruct, pentru câteva unități de învățământ din municipiu. Pune la bătaie 1,7 milioane de lei, însă condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei ce se încumetă să participe la licitație sunt draconice. Printre condiții se numără atenția la combinațiile alimentare, evitarea aditivilor alimentari și a prăjelilor și chiar și a… frișcăi.

Municipiul Bistrița a intrat în Programul Național „Masă Sănătoasă”, pus la punct de Ministerul Educației și Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu câteva unități de învățământ, marea majoritate din zona de cartiere. Incluse în program sunt Școala Gimnazială nr. 4, singura din Bistrița, Școala Gimnazială nr. 7 din Viișoara, școala primară din Sărata, și grădinițele cu program normal din Sărata și respectiv din Slătinița.

959 de elevi și preșcolari vor primi masă caldă sau pachet alimentar. Doar o mică proporție din cei aproape 1000 de elevi și preșcolari care vor primi mâncare la prânz primesc masă caldă. Este vorba despre 175. Un pachet alimentar sau o porție de mâncare este estimată la 13,76 de lei și include prețul produselor, cheltuielile de transport, de distribuție și de depozitare.

O porție de masă caldă include felul doi și un desert sau o gustare. Valoarea contractului ajunge la 1,7 milioane de lei și se va întinde de la data semnării acestuia și până la sfârșitul anului 2025. Și elevii care fac școala de acasă primesc masa caldă sau pachetul alimentar, la domiciliu.

„Operatorul economic are obligația de a asigura zilnic pregătirea, prepararea și livrarea mesei calde pentru elevii incluși în proiect, în cantitățile și cu conținutul caloric stabilite prin normele de hrană prevăzute de legislația în vigoare”, se arată în caietul de sarcini a licitației care este în desfășurare.

Fără aditivi alimentari, ceapă prăjită și…frișcă

Fiind vorba despre „masă sănătoasă”, o hotărâre de Guvern adoptată chiar la început de an vine și cu specificații tehnice și caracteristici generale pentru masa caldă și pachetul alimentar. Printre acestea se numără interzicerea adăugării aditivilor alimentari, conservanți sau alte tipuri de potențiatori de arome și gust, iar produsele de origine animală sau non animală din care se prepară aceste mâncăruri trebuie să respecte legislația în vigoare privind aditivii permiși a fi adăugați în alimente.

„Ceapa pregătită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjește, ci se înăbușă cu apă. Sarea iodată utilizată trebuie să respecte legislația în vigoare privind aditivii permiși a fi adăugați în alimente. Evitarea asocierii alimentelor din aceeași grupă la felurile de mâncare servite; de exemplu, la masa de prânz nu se vor servi felul I și II preponderente cu glucide –cereale, ca de exemplu, supa u găluști și friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume. Nu se vor permită mâncărurile precum tocături prăjite. Ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor”, se arată în caietul de sarcini a licitației.

De asemenea, se recomandă îmbogățirea rației de vitamine și săruri minerale prin folosirea de salate din crudități și adăugare de legume – frunze în super și ciorbe. Interdicția folosirii cremelor cu ouă și frișcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum și a ouălor fierte, nesecționate după fierbere.

Mâncarea livrată trebuie gătită în dimineața zilei în care se servește, păstrându-se în condiții sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și în condiții igienico-sanitare și la temperaturi corespunzătoare. Unitățile de învățământ în care se desfășoară programul au obligativitatea de a păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor. În aceste condiții, operatorul economic are obligația să însoțească fiecare livrare de o probă gratuită a pachetului alimentar.

Printre variantele de meniu din sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică se numără: ciorba de legume, supa de pui cu legume, ciorba de văcuță cu legume, legumele cu piept de pui/carne slabă de porc la grătar, mâncarea de mazăre cu piept de pui sau altă carne slabă, pilaful cu legume și ficăței de pui, piureul de morcov cu grătar de pui, piureul de cartofi cu salată și piept de curcan, mâncarea de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu carne, orez cu legume și carne, sufleu de broccoli cu brânză, cartofi gratinați, salată cu piept de pui la grătar, tocană de legume cu orez brun, piure de cartofi cu chifteluțe de legume la cuptor și sfeclă, omletă cu legume, și brânză telemea, sufleu de conopidă broccoli și brânză la cuptor, dovlecel umplut cu brânză la cuptor, ciuperci la cuptor umplute cu brânză, macaroane cu brânză, cartofi franțuzești la cuptor cu brânză și ou, quinoa cu legume, sandviciuri cu șuncă sau pui la grătar, cașcaval, legume.

Pachetul alimentar trebuie să conțină produse de panificație din făină integrală: pâine feliată sau chifle, care să reprezinte maxim 50% din greutatea totală a pachetului, produse din carne, brânzeturi sau derivate din lapte minim 25% din pachet și legume maxim 25% din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

SRL-urile care vor contractul de 1,7 mil lei trebuie să aibă minim 4 autoutilitare

„Prestatorul va livra pachetele alimentare care vor cuprinde variante din cele de mai sus, iar o variantă nu va fi livrată mai mult de o singură dată pe săptămână. Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unitățile de învățământ preuniversitar, în condiții igienico-sanitare și de siguranța alimentelor, potrivit prevederilor legislației în vigoare”, se mai arată în caietul de sarcini a licitației.

Pentru grupele speciale de consumatori, copii cu diabet, intoleranță la lactoză sau alte probleme de natură medicală, firma care câștigă licitația trebuie să asigure regimul alimentar prescris de medicul specialist.

Produsele alimentare trebuie transportate de la furnizor către unitățile școlare doar cu mijloace auto speciale, autorizate sanitar-veterinar. Cerința eliminatorie este ca furnizorul să dețină cel puțin 4 autoutilitare, mijloace de transport alimente autorizate și înregistrate sanitar-veterinar.

Angajații care produc și manevrează produsele trebuie să aibă un curs de noțiuni fundamentale de igienă, iar produsele alimentare trebuie însoțite de ingredientele folosite pentru preparare și substanțele care provoacă alergii și intoleranțe.

Oferta societăților comerciale trebuie să cuprindă un rețetar cu o descriere detaliată a produselor ofertate. Ofertanții trebuie să ofere și o defalcare a costurilor minimale, per porție, ținând cont de valoarea materiei prime, serviciile de preparare a hranei și serviciile de transport, dar și costurile presupuse de ambalaj sau împachetare. Societățile comerciale respective trebuie să aibă minim un bucătar calificat și minim 4 șoferi pentru transport.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.