
Treizeci de persoane care au participat sâmbătă seara la „Balul Însuraţilor” din Reghin au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Cristian Popescu Piedone, noul șef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a dispus ca echipe de comisari din Mureş şi Bistriţa-Năsăud să efectueze controale la restaurantul unde a fost organizat evenimentul.
Zeci de oameni, care participau aseară alături de alți aproape 400 la „Balul Însuraților” organizat la un restaurant din Reghin, au acuzat stări de greață și au ajuns la spital. Autoritățile au activat Planul roșu de intervenție. În sprijinul ISU Mureș au intervenit și echipaje medicale din cadrul ISU Bistrița-Năsăud.
„Având în vedere numărul mare al beneficiarilor prezenți în această locație (aproximativ 400 de persoane), la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale alocate la caz. De asemenea, pentru optimizarea misiunii de răspuns, in zona de intervenție a fost amplasat și Punctul Medical Avansat pentru evaluarea și trierea persoanelor”, a transmis ISU Mureș, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, 30 de persoane au fost transportate la CPU Reghin pentru investigații medicale și 7 persoane în evaluare în Postul Medical Avansat.
„Postul Medical Avansat a fost operaționalizat cu doi medici și 3 asistenți din cadrul UPU Târgu Mureș și 7 paramedici din cadrul ISU Mureș.
Echipajul CBRN trimis la fața locului a efectuat măsurători, iar valorile rezultate nu indicau depășiri peste limita normală.
În sprijinului echipajelor locale angrenate în misiune, au fost solicitate resurse medicale suplimentare de la ISU Cluj, ISU Sibiu și ISU Bistrița-Năsăud”, a mai precizat ISU Mureș.
În urma incidentului, noul șef al ANPC, Cristian Popescu Piedone a dispus ca echipe de comisari din Mureş şi Bistriţa-Năsăud să facă verificările necesare la restaurantul unde a fost organizat evenimentul.
„În urma controlului, autoritățile au identificat abateri grave de la normele de siguranță alimentară, punând în pericol sănătatea participanților la eveniment. Potrivit raportului preliminar întocmit de CJPC Mureș și Bistrița-Năsăud, la unitatea de alimentație SC GLIGA COMPANY SA REGHIN au fost descoperite:
45,75 kg de preparate retrase și sigilate
Depozitarea alimentelor în răcitoare nespecifice
Lipsa unui cântar verificat și omologat
Produse expirate încă din 2022
Pastile dezinfectante expirate din 2018
Mobilier nespecific și deteriorat în bucătărie, inclusiv echipamente cu rugină.
Aceste descoperiri evidențiază lipsa totală a măsurilor de igienă și siguranță alimentară, ceea ce a dus la declanșarea acestui incident major de sănătate publică.
Nu vom permite ca asemenea practici să continue!”, a scris șeful ANPC pe pagina sa de Facebook.
Totodată, inspectorii DSVSA Mureș au demarat o anchetă epidemiologică pentru a identifica sursa posibilă a contaminării.