![incendiu padure](https://gazetadebistrita.ro/wp-content/uploads/2025/02/incendiu-padure.jpeg)
Rețeaua mafiei lemnului, o structură bine organizată și adânc ascunsă în umbra pădurilor din România, acționează ca un mecanism viclean prin care defrișările au loc cu sprijinul și complicitatea autorităților. Documentele care dovedesc furturile ard mai intens decât pădurile din Australia, iar combinaţiile celor implicaţi în jaful din pădurile ţării se întâmplă în familie.
Documentele care atestă furturile din păduri au ars ca prin minune
Gazeta de Cluj a relatat pe larg ping-pongul cu dosare, care vizează furtul din păduri, dintre procurorii Ulici şi Panţuru. Un dosar penal era deja înregistrat la DNA, în care familia Rondolean și Gălățean erau proprietari pe pădurea pe care firma Horber s-a declarat ca fiind proprietar, pentru a putea exploata lemnul din pădure. Dosarul a fost trimis de procurorul Ulici Ioan către procurorul Panţuru Valentin, care a clasat cazul rapid, fără a informa proprietarul. În 2011, Lupu Horj, administratorul Horber SRL, a fost implicat într-un furt de lemne din pădurea „Jupânea”. Deși nu avea autorizație de exploatare, Horj a falsificat un contract cu Ocolul Silvic Borşa. Patru persoane angajate pentru tăierea lemnelor au fost prinse de ITRSV. Horj a dat declarații contradictorii privind proprietatea terenului, menționând inițial că deține 30 de hectare, dar ulterior s-a corectat, afirmând că a cumpărat masa lemnoasă de pe o suprafață de 108 hectare. Ulterior, în februarie 2024, Crin Gălăţean a depus o plângere penală către Tribunalul Maramureş, iar documentele care atestă furtul – atât cele ale firmei Horber, cât şi cele ale firmei Omni SRL, însărcitată cu proiectarea amenajamentului silvic – au ars ca prin minune.
Crin Gălăţean arată că situația este foarte clară. Adresele primite, inclusiv de la Lupu Horj, care susține că i-a ars arhiva, ridică unele semne de întrebare. Acest pretext a fost folosit și de firma Omni SRL, ce a proiectat amenajamentul pădurii lui Rondolean Victor, care a invocat, de asemnea, un incendiu care a cuprins sediul firmei din Timişoara.
Gălăţean mai arată că în actele pe care Lupu Horj le-a făcut dispărute există dovezi că acesta a transportat, cu ştiinţa lui Şteţco Istrate şi a Gărzii Forestiere, cam 53.000 mc, duşi prin SUMAL, fără nicio autorizaţie. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, sunt mai multe dosare penale, şi unul la Înlata Curte, în care e stipulat foarte clar că ocolul Borşa nu a emis nicio autorizaţie către firma Horber din 2008 până în prezent. Totuși, lemnul în cantitate de 50.000 mc, care a fost retrocedat conform drepturilor sale și ale familiei sale, a fost transportat cu avize și acte care atestă plecarea acestuia din pădure, cu ajutorul Gărzii Forestiere. Aceste avize și acte au fost transmise de Ștețco Istrate, iar procurorul de la Parchetul Vișeu le-a aprobat într-un dosar ce vizează o suprafață de aproximativ 30 de hectare. Dosarul provine de la DNA și a fost închis de procurorul Ulici, fiind transmis apoi la Parchetul Vișeu. În dosar e consemnat că Ștețco Istrate a validat cinci contracte, dintre care patru cu firmele familiei Horj, care nu aveau autorizaţie de exploatare, inclusiv cu Emil Horj, avocatei Alexandra Horj. Pentru ca lucrurile să rămână în familie avocata Alexandra Horj, care este nepoata lui Lupu Horj, este şi cea care îl reprezintă în instanţă. De asemenea, Alexandra Horj este şi avocata ocolului silvic ceea ce poate conduce către interese divergente. Coincidenţă sau nu, judecatoarea de cameră preliminară de la Tribunalul Maramureş căre se ocupă de proces este Diana Horj, deci tot din familie.
Aşa cum au ars documentele firmei Horber, a ars şi sediul din Timişoara al firmei Omni
Documentele care dovedesc furtul din pădure ard pe bandă rulantă. Fără să punem la îndoială veridicitatea incendiilor, putem specula că acestea sunt nişte tertipuri prin care se pierd urmele furtului, iar toţi cei implicaţi sunt scoşi basma curată. Ministerul Mediului, Apelor şi al Pădurilor a trimis o adresă firmei Omni SRL în care solicita tema de proiectare amenajamentul lui Rondolean Victor. Sima Dumitru Gabriel şi Banu Constantin, administratorii firmei, s-au spălat rapid pe mâni. Într-un răspuns oficial trimis către Ministerul Mediului au declarat că nu mai deţin tema de proiectare soilicată invocând, printre altele, un incendiu care a cuprins sediul din Timişoara.
„De asemenea, menționăm că o parte semnificativă a documentelor firmei, inclusiv cele legate de contractul cu domnul Rondolean Victor, au fost distruse într-un incendiu care a avut loc pe 02.03.2019 la sediul societății. Anexăm copia procesului-verbal de intervenție din data de 02.03.2019”, se arată în răspunsul trimis de către reprezentanţii firmei.
Conform procesului verbal de intervenţie al Inspectoratului pentru sitauţii de urgenţa Banat, judeţul Timiş, incendiul s-a pornit de la un cablu electric defect al unei imprimante. Printre pagubele produse se numără un scaun de birou, un aparat de climă, 8 monitoare dar, cel mai important, nici mai mult nici mai puţin decât 100 kg de dosare ale firmei.
Reţeaua ilicită a mafiei forestiere a dus la dispariţia dovezilor
Exploatatorii, în complicitate cu Garda Forestieră Cluj și angajații ocoalelor silvice, acționează sub umbrela tăcerii instituțiilor de control, dovedind o rețea ilicită extinsă până în cele mai înalte colțuri ale justiției, inclusiv parchete și DNA. Tentaculele acestei mafii forestiere sunt adânc înfipte în toate structurile autorităților responsabile. Firma Horber, aflată aflată acum în faliment şi cu actele incendiate susține că nu mai poate găsi documentele. În realitate, toate aceste acte – contabile și informatice – pot fi reconstituite, oferind astfel o imagine clară a cantității de lemn exploatată și a perioadelor exacte prin verificarea raportărilor pe care firma Horber le-a făcut în sistemul SUMAL.