Vietnamezul care și-a înjunghiat un conațional în urmă cu trei ani, și condamnat la 3 ani de închisoare sub supraveghere, a dispărut! Bărbatul a plecat bine mersi în țara natală, fără să-l oprească cineva. Acum autoritățile judiciare încearcă să-i dea de urmă în Vietnam și să-l aducă în România ca să-și ispășească pedeapsa.
În februarie 2023, Phan Dinh Xanh, care venise în România să muncească în construcții, a fost la un pas să-și ucidă un conațional cu care locuia într-un apartament din municipiul Bistrița, alături de alți patru vietnamezi. După ce inițial i-a spus colegului de apartament că este de acord să iasă împreună în oraș unde să-și petreacă orele serii după o zi de muncă, Phan s-a răzgândit. Celălalt, enervat, l-a luat la palme și injurii și au ajuns să se încaiere. Numai că Phan avea în mână un cuțit, pe care câteva minute mai devreme îl folosise să curețe un mango. Supărat că este lovit și-a lovit amicul cu cuțitul, după care a plecat pur și simplu din apartament, fără să-i treacă prin minte că celălalt ar putea avea nevoie de ajutor. A fost găsit câteva ore mai târziu de polițiști, pe o stradă din municipiu. Victima lui Phan a mai avut puterea să cheme un taxi, cu care s-a dus la spital, unde a fost operat de urgență, scăpând astfel cu viață.
Acuzat și condamnat cu suspendare pentru tentativă de omor
Conform expertizei medico-legale, leziunile suferite de Hoang Van Quang i-au pus viața în primejdie, astfel că procurorii l-au acuzat pe Phan Dinh Xanh de tentativă de omor.
Vietnamezul și-a recunoscut fapta, astfel că ancheta a fost finalizată rapid și, spre finele lunii iunie 2022, a fost trimis în judecată, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud.
După 6 termene, pe data de 24 aprilie 2023, instanța l-a condamnat pe Phan Dinh Xanh la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere timp de 3 ani.
“Intenţia inculpatului de a ucide rezultă din materialitatea faptei, respectiv prin folosirea unui obiect (cuţit) apt de a produce moartea victimei şi prin lovirea victimei într-o zonă vitală, respectiv în zona abdominală. Phan nu a urmărit uciderea persoanei vătămate, a prevăzut şi acceptat posibilitatea producerii rezultatului, respectiv moartea persoanei vătămate, în condițiile art.16 alin.3 lit. b C.pen. Fapta a fost comisă de către inculpat în stare de provocare, având în vedere că persoana vătămată, anterior comiterii faptei de către inculpat, l-a insultat pe acesta şi l-a agresat fizic, cauzându-i leziuni traumatice pentru care au fost necesare 2-3 zile de îngrijiri medicale, ceea ce i-a creat inculpatului o puternică stare de tulburare şi emoţie.
În drept, fapta inculpatului Phan Dinh Xanh, care în seara zilei de 25.02.2022, pe fondul unui conflict spontan cu persoana vătămată Hoang Van Quang, a agresat-o fizic pe aceasta prin lovire (înjunghiere) cu un cuţit cu lama metalică având vârful ascuţit şi o parte tăietoare (lamă) cu lungimea de 12 cm, producându-i o plagă tăiată/înţepată în zona abdominală (fosa iliacă dreapta), leziune care a necesitat 38-40 zile de îngrijiri medicale şi care întruneşte caracteristicile medico-legale ale noţiunii de punere în primejdie a vieţii victimei, întrunește elementele constitutive ale tentativei la infracţiunea de omor, (…), pentru care instanța îl condamnă la pedeapsa principală de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului prev. de art.66 alin.1 lit.h Cod penal pe o durată de 3 ani.
Conform art. 91 Cod penal rap. la art. 92 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului, sens în care stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. (…)
Se are în vedere în cazul inculpatului, la dozarea pedepsei şi alegerea modalităţii de executare a pedepsei, în special, faptul că este integrat în societate, lipsa antecedentelor penale, și faptul că a recunoscut de la început săvârşirea infracţiunii. Conduita procesuală adecvată manifestată în cursul procesului penal este de natură să evidenţieze această căinţă activă, care reprezintă primul element de natură a contribui la realizarea scopului pedepsei.
Inculpatul este o persoană cu un grad redus de educaţie şcolară, infracţiunea s-a consumat după o altercaţie spontană (fără vreo premeditare, inculpatul şi persoana vătămată fiind în relaţii bune până la data evenimentului), pe fondul consumului de alcool şi a unor discuţii contradictorii şi jigniri reciproce, care au fost în cele din urmă de natură să producă inculpatului, pe acest fond, o stare de surescitare nervoasă, care nu a putut fi stăpânită de inculpat urmare a unui nivel scăzut de autocontrol.
În acest sens, lipsa unor antecedente penale vine să întărească convingerea instanţei că fapta a avut un caracter întâmplător.
Tribunalul apreciază că o pedeapsă cu executare în regim de detenţie aplicată nu este necesară pentru realizarea scopului represiv şi preventiv al pedepsei, iar o condamnare cu suspendarea sub supraveghere a executării este în măsură să îl determine pe inculpat să conştientizeze gravitatea infracţiunii săvârşite şi să îl împiedice, pe viitor, să mai repete un comportament infracţional”, a arătat instanța în motivare, precizându-se totodată faptul că lui Phan îi este interzis dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, “raportat la gravitatea faptei cu violenţă comise, până la deprinderea însuşirilor necesare gestionării impulsurilor care au dus la comiterea faptei”
De asemenea, pe perioada de supraveghere vietnamezul era obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bistrița-Năsăud, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Prin aceeași sentință bărbatul a fost obligat să efectueze 100 de zile de muncă în folosul comunității pe raza municipiului Bistrița sau a comunei Budacu de Jos și să plătească victimei sale daune materiale în valoare de 8.000 lei, iar Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița alți 23.165 lei.
L-a durut la bască de sentință și și-a luat tălpășița
Ei bine, după condamnare, Phan Dinh Xanh nu a mai făcut mulți pureci prin România, fiindcă în decembrie 2023 s-a făcut nevăzut.
Autoritățile au început să îl caute când și-au dat seama că bărbatul nu își mai îndeplinește obligațiile impuse prin sentința pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud. Însă abia după vreo 9 luni, mai precis la jumătatea septembrie a anului trecut, Serviciul de Probațiune Bistrița-Năsăud a cerut în instanță revocarea suspendării pedepsei.
Procesul este încă în derulare, iar în toată această perioadă, autoritățile judiciare au reușit să afle că Phan Dinh Xanh a părăsit teritoriul României pe data de 16 decembrie 2023, prin aeroportul Cluj-Napoca, și a ajuns acasă în Vietnam. Vietnamezul a reușit să plece, fiindcă prin sentința Tribunalului Bistrița-Năsăud din aprilie 2024, instanța nu i-a impus și obligația de a nu părăsi teritoriul României până la expirarea termenului de supraveghere și a îndeplinirii tuturor celorlalte obligații prevăzute, inclusiv plata daunelor materiale către victimă și spitalul județean.
Următorul termen în acest dosar a fost stabilit abia pentru luna iunie, pentru ca bărbatul să poată fi legal citat la domiciliul său din Vietnam și mai apoi să se prezinte în fața instanței de judecată.