Direcția Silvică se pregătește să modernizeze cabana lui Ceaușescu de la Dealul Negru, care a rămas încremenită în timp, undeva înainte de `90. Valoarea lucrărilor se apropie de un milion de lei, iar instituția lungește lucrările pe trei ani de zile, din lipsă de fonduri.
Una dintre cele mai căutate cabane ale fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu este cu siguranță cabana de la Dealul Negru. Aceasta era și destinația preferată de soții Ceaușescu, care veneau aici la vânătoare de urși, fiind și pădurea cu cea mai mare densitate de urși.
Cabana a fost construită în anul 1977, imobilul impunător având toate dotările necesare disponibile la acea vreme. Are 20 de locuri, un living generos, o sală de luat masa și chiar și un foișor. A fost împânzită cu animale împăiate, prinse chiar în pădurea care o înconjoară.
În apropiere au fost amenajate două heliporturi, unde Ceaușescu ateriza cu elicopterul personal. Venea la Cușma de 3-4 ori pe an și fiecare vizită a sa mobiliza câteva sute de persoane, care pegăteau partidele de vânătoare și se asigurau ca soții Ceaușescu să aibă tot confortul.
Romsilva profită de faima acestei cabane și o închiriază doritorilor care vor să doarmă în patul în care s-au odihnit soții Ceaușescu. Potrivit instituției, ultimele reparații și mici renovări au fost făcute în perioada 2010-2017.
O cameră dublă cu baie se închiriază cu 200 de lei pe zi, iar cei care vor să închirieze întreaga unitate trebuie să scoată din buzunare 2.600 de lei/noapte. Printre facilitățile oferite se numără parcare, acces la bucătărie cu veselă și tacâmuri, grătar, zonă de luat masa afară. Camerele sunt dotate cu cabină de duș, pat, dulap și cam atât. Există televizor doar în zona comună. Printre facilitățile care au apărut între timp se numără și un ciubăr.
Cabana, adusă în anul 2024 după modernizare!
Firma care pune mâna pe licitația abia lansată trebuie să execute lucrări de modenizare la corpul B și C și amenajări exterioare la clădiri și curte. Este vorba despre plan parter și etaj, cu o suprafață desfășurată de 182 de metri pătrați.
Printre lucrări se numără recompartimentări ale spațiilor existente, refacerea finisajelor exterioare, înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare, cu tâmplărie din len stratificat, performantă din punct de vedere energetic.
„De menționat este faptul că nu se realizează lucrări pentru extinderea corpului B sau intervenții la corpul C. Având în vedere starea avansată de degradare a finisajului exterior al fațadei, precum și starea tehnică a elementelor din lemn de la nivelul balcoanelor, conform recomandării expertului tehnic, se propune refacerea finisajelor exterioare”, se precizează în caietul de sarcini.
De asemenea, clădirile vor fi anvelopate, iar în interior vor fi schimbate pardoselile, în camere urmând să fie schimbat parchetul, iar în băi, holuri și bucătărie faianța și gresia veche să fie înlocuită cu plăci ceramice. Va fi schimbată și pardoseala de la nivelul balcoanelor. Scara interioară din corpul B va fi refăcută total, iar în corpul C etajul va fi izolat termic, iar istalațiile electrice, sanitare și termice vor fi refăcute integral.
„Pe amplasamentul studiat există alei pietonale din dale de beton, care se vor reface, pe o suprafață de 1.130 de mp, cu pavaj din dale de beton de grosime de 6 cm, așezate pe un strat de nisip de pozare/colmatare, delimitare la exterior de bordri din beton 10×15 cm, fizat pe pat de beton”, se mai arată în caietul de sarcini.
De asemenea, în caietul de sarcini se mai specifică și faptul eventualele obiecte de valoare sau de interes arheologic sau geologic descoperite în timpul lucrărilor sunt considerate proprietatea absolută a beneficiarului și vor fi încredințate Romsilva.
Dacă rămâne fără bani, Romsilva sistează lucrările!
Romsilva a ales să întindă lucrările pe 3 ani, din rațiuni financiare. Potrivit aceluiași caiet de sarcini: „Durata contractului se etapizează în funcție de aprobarea finanțării investiției. În lipsa/epuizarea finanțării se va suspenda executarea lucrărilor, până la identificarea și aprobarea unei noi surse de finanțare”.
Culmea, pentru anul în curs, a fost alocată ridicola sumă de 10.000 de lei, fără TVA. Noroc că anul este pe sfârșite, iar licitația pentru lucrări va fi finalizată abia anul viitor.
„Autoritatea contractantă își asumă conservarea lucrărilor pe perioada de sistare a acestora din lipsă de finanțare. Prin asumarea execuției lucrărilor, ofertantul își asumă, pe lângă cele de ordin profesional și responsabilitatea bunei gestionări a resurselor financiare destinate de către autoritatea contractantă pentru realizarea lucrărilor. În oferta financiară, ofertantul va prezenta o programare eșalonată în timp a lucrărilor de execuție, identificând în mod clar durata acestora și personalul responsabil de îndeplinirea fazelor contractului”, mai prevede caietul de sarcini.
Firma care va câștiga licitația trebuie să ofere o garanție de 12 luni. Plata o primește pentru lucrările executate, prin ordin de plată, în termen de 30 de zile de la recepția la terminarea lucrărilor.
Romsilva a scos la licitație 3 dintre cabanele administrate
În urmă cu câțiva ani, Direcția Silvică Bistrița-Năsăud scotea la licitație trei cabane deținute și un atelier de prelucrat răchita, de la Beclean. Prețul de pornire pentru toate cele trei cabanele trecea de un milion de lei.
Cu un preț de pornire de aproape 180.000 de lei erau scoase la vânzare, la pachet, cabanele Cușma 1 și Cușma 2. Cea de-a treia cabană scoasă la vânzare era situată pe Valea Jelnei, iar prețul de pornire a licitației era de 219.000 de lei. Prețul depornire pentru atelierul de prelucrat răchită de la Beclean era de 780.000 de lei.
În 2024, atelierul de prelucrat răchită din Beclean încă este de vânzare, iar prețul cerut de Direcția Silvică a scăzut la 430.000 de lei, aproape la jumătate din cât se cerea pe acesta în 2020.
Mai sunt de vânzare locuința canton Dealul Ștefăniței cu anexa cabană pentru muncitori, pentru care Direcția Silvică cere 185.000 de lei, dar și Brigada Silvică Ilva Mare pentru care se cere 47.200 de lei și canton pepinieră beclean, pentru care se cere 104.500 de lei.
Acum câțiva ani, Direcția Silvică avea pe mână 7 cabane, care erau arhipline în special de sărbători. Nici nu este greu de crezut, având în vedere faptul că prețurile practicate de Direcția Silvică sunt sub prețurile pieței. Preferate de turiști și bistrițeni erau cea de la Dealul Negru, dar și Aluneasa, care a fost arsă din temelii de un incendiu care a cuprins-o în anul 2016.