Milioane de euro au intrat în reabilitarea și reamenajarea parcului central din orașul-stațiune Sîngeorz-Băi. După ce a fost parte a unui proiect de 4 milioane de euro, acum se mai alocă 6,5 milioane de lei pentru „regenerarea urbană” a aceluiași parc.
Primăria Sîngeorz-Băi a lansat o licitație publică, în valoare de 9,6 milioane de lei, pentru regenerarea urbană a două locații din oraș: reabilitarea parcului Sîngeorz-Băi, restructurarea străzii Republicii și zona adiacentă școlii gimnaziale și liceului teoretic.
Proiectul este împărțit în două loturi, unul dintre ele vizând parcul, iar celălalt strada Republicii. Suma cea mai mare, de 6,5 milioane de lei este alocată reabilitării parcului din centrul stațiunii.
„Amenajarea actuală a zonei centrale cuprinde obiecte de mobilier urban aflat într-o stare de degradare avansată având părți lipsă și părți corodare în cazul băncilor sau coșuri de gunoi insuficiente, dar și corpuri de iluminat degradate care nu mai răspund unui iluminat public sigur care să confere un mediu propice circulației pietonale pe timpul serii. Aleile de piatră cubică sunt în prezent greu utilizabile de către persoanele cu dizabilități și cărucioare, având și zone pavaje lipsă.(…) Sunt spații insuficiente pentru zone de picnic sau desfășurarea de activități publice. Situația existentă nu oferă spații necesare de recreere și petrecere a timpului liber pentru cetățeni și nici pentru turiști”, motivează Primăria Sîngeorz-Băi necesitatea investiției.
Odată reabilitat, parcul va asigura accesul pietonal pe toată durata zilei și a nopții, pe toate laturile sale. Se vor păstra 10 din cele 17 accese în parc și se propune amenajarea a patru accese principale conectate între ele și legate de aleea principală.
Grădină de sculpturi și grădină „pluvială”
Se dorește o grădină cu sculpturi, completată de o zonă de amfiteatru circular pentru prezentări și activități de mici dimensiuni, un teren de sport și locuri de joacă pentru copii, o zonă naturală de tip grădină pluvială cu fir de apă și vegetație specifică zonelor umede.
„Pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități locomotorii se vor prevedea rampe de acces, zonă pietonală fără obstacole cu rampe line acolo unde topografia terenului le impune, iar pentru persoanele cu dizabilități de vedere se vor prevedea zone pietonale fără obstacole, marcat conform prevederilor legale cu dale amprentate la schimbarea de nivel sau direcție și asigurarea cu elemente de protecție împotriva accidentării”, se mai arată în proiectul tehnic.
Pavilionul din lemn existent va fi consolidat, reparat și revopsit. Se propune plantarea a 120 de copaci. La intrările principale va fi plantat câte un arbore Quercus Rubra, un copac ce poate ajunge la o înălțime de 27 de metri și o lățime a coroanei de 18 metri. Acesta este cunoscut ca și „stejarul roșu” și poate trăi și 200 de ani. Pe spațiile verzi se va planta gazon.
Prin proiect se propune înlocuirea totală a mobilierului existent, cu mobilier nou pentru repaos și recreere. Vor fi amplasate coșuri de gunoi, cișmele de apă, rastel pentru biciclete, masă de tenis și chiar grup sanitar automat.
Parcul a mai fost parte a unui proiect de 5 milioane de euro!
Este a doua oară când se bagă bani în parcul din centrul stațiunii Sângeorz-Băi. Anul trecut, la Sîngeorz-Băi finaliza un proiect în valoare de 5 milioane de euro, finanțat din fonduri europene. Parte din proiectul S.O.S. Aqua Primus a fost și parcul din centrul stațiunii.
Să vedem ce lucrări s-au făcut prin proiectul de 5 milioane de euro: a fost dezvoltată captarea și transportul izvorul mineral Primus, lucrări care au inclus curățarea, decolmatarea, amenajarea și transportul către un pavilion special amenajat pentru asta. A fost inclusă, de asemenea și amenajarea platformei din jur și a spațiilor verzi din Parcul Central (aceleași lucrări sunt vizate și de actualul proiect).
Proiectul a presupus și amenajarea pădurii parc, cu facilități de petrecere a timpului liber în natură, mai exact popasuri la intersecția potecilor, platforme de belvedere pe diferențe de nivel, platforme amenajate cu foișoare și obiecte de mobilier din materiale ecologice. A fost amenajată tot acolo și o zonă pentru activități culturale și o zonă pentru sport, cu amfiteatru și terenuri pentru sport.
„Pentru realizarea popasurilor au fost prevăzute lucrări de construcție a unor podini din lemn compozit, tip deck, care pornesc din poteci și realizează, speculând diferențele de nivel existente, elemente constructive tip belvedere, spații de odihnă, relaxare mobilate cu foișoare, bănci și coșuri de gunoi sau configurat ca locuri de joacă pentru copii. Toate aceste popasuri vor fi dotate cu un sistem de iluminat cu proiectoare”, se arată în proiectul finalizat în 2023.
Elementele din parc deja nu arată prea bine…
Deși a trecut doar un an de la finalizarea proiectului, elementele din lemn din parc deja s-au degradat. Colac peste pupăză, zona nu este păzită și a fost deja vandalizată de tinerii din zonă, care au rupt elemente din locurile de joacă ale copiilor și au scris pe aleile din lemn.
Constructorul care s-a ocupat de proiect este MIS Grup, care a avut mai multe probleme cu elementele acestui proiect, inclusiv cu un pod din lemn, care s-a lăsat la mijloc chiar înainte de inaugurare.
Podul ar trebui să fie cel mai lung pod rutier din grinzi lamelare, acesta unind și două piste de biciclete. Urma să susțină traficul velo și pietonal, alături de cel rutier. Între timp, s-a interzis traficul rutier pe podul în cauză, rămânând doar pietonal și velo.
Acesta are o lungime de 54 de meri și o lățime de peste 4 metri și poate suporta o greutate de 3,5 tone. Una dintre idei a fost ca acesta să fie acoperit cu șindrilă, pentru protejarea lemnului din care este făcut. Pistele de biciclete care trec pe lângă pod, pe malul râului, executate de același constructor, sunt inundate la fiecare ploaie, devenind impracticabile.
Scandalul a început anul trecut, chiar înainte ca podul și pistele de biciclete urmau să fie inaugurate. Atenția a fost trasă de un cetățean care a făcut mai multe fotografii, unde se vedea clar că podul se lasă la mijloc.
Ulterior, neregulile de la podul din lemn din Sângeorz-Băi au fost confirmate și de Inspectoratul de Stat în Construcții, care a cerut o expertiză pe șantierele MIS Grup de la Sângeorz-Băi.
Se pare că neregulile au vizat atât proiectarea, cât și execuția. Inclusiv proiectul tehnic al podului a fost supus expertizei. Supuse expertizei au fost și pistele de biciclete, parte din același proiect. Se pare că au fost descoperite porțiuni întregi ale pistelor de biciclete distruse.