Votul de duminică ne face să reflectăm la toate greșelile pe care clasa politică le-a decontat cu această ocazie și că este nevoie să regândim politica la nivel național, să ne reorganizăm în jurul unor noi valori pe care cetățenii trebuie să le impună!
Cu siguranță, Partidul Național Liberal se va reforma din temelii, bazându-se pe încredere, siguranță și dezvoltare!
Mulțumesc tuturor celor care ați fost la vot duminică!
Poporul este cel care decide întotdeauna!
La vremuri noi este nevoie de oameni noi!
Am încredere că Ilie Bolojan va forma o nouă conducere, alături de oameni mai competenți și mai asumați!
Ne vom concentra să recâștigăm încrederea populației, să vă asigurăm un climat de siguranță pe toate planurile și să contribuim la dezvoltarea țării.
CMF: 11240002
Motto:
„Domnule general, nițică bunăvoință. Viața poate fi încă dezmierdătoare. Un hârleț, o greblă și o stropitoare nu costă prea mult ; vă putem recomanda un magazin , unde se vinde ieftin un model ca pentru copii. E cât se poate de plăcut- zgâriați fără să vă aplecați prea mult , câte puțin , pământul și semănați conopide. Va ieși măcar pătrunjel și tot e un rezultat; plecând, vedeți , dincolo nu iese nimic și dincolo împiedicați lumea să muncească și să-și păstreze un rezultat cultural – demnitatea.”
(Tudor Arghezi- COMPETINTELE UNIVERSALE, în „Bilete de Papagal”, 20 octombrie, 1928)
Generalul cu patru stele Nicolae-Ionel Ciucă a trecut în rezervă prin decretul semnat de Președintele României Klaus Iohannis, la 28 octombrie 2018. Înainte de trecerea în rezervă (pensionarea) din funcţia de şef al Statului Major al Apărării , Nicolae Ciucă a precizat: „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării, reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.
Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”.
Numai că, potrivit expresiei „Orice minune ține trei zile” cuvântul dat cu ocazia pensionării de Nicolae Ciucă de a nu intra în politică a ţinut până în octombrie 2020, când s-a înscris în PNL pentru a putea candida în Senatul României la alegerile legislative din acel an.
La Congresul extraordinar al PNL, din 10 aprilie 2022, Nicolae Ciucă a primit o derogare de la statulul pentru a candida de unul singur la functia de presedinte al PNL, desi orice alegere presupune cel putin 2 indivizi. Ca si cum PNL ar fi în criză de cadre, acum Ciucă primeste o nouă derogare pentru a candida la presedintia României.
Nicolae Ciucă este considerat omul lui Iohannis, iar intrarea lui Nicolae Ciucă în politică nu a fost de bun augur pentru PNL.
Tot răul vine de la Klaus Iohannis care a devenit cel mai detestat presedinte postdecembrist, deoarece după 10 ani la Cotroceni nu lasă nimic serios în urma lui pentru țară.
In primul mandat de 5 ani din 2014 până în 2019, Iohannis a dormit la Cotroceni fără să facă nimic, pe motiv că nu l-a lăsat PSD-ul. Cu toate astea Iohannis a fost reales în 2019 pentru al doilea mandat de 5 ani, în care si-a dat arama pe față, sfidând o țară întreagă prin vizitele externe fără nici o finalitate efectuate cu avioane de lux, de fapt adevarate excursii costisitoare si inutile pe bani publici, pentru care nu a dat la nimeni socoteală, pe considerentul că ar fi secrete de stat.
Apoi, pe plan intern după criza politică din toamna anului 2021, Klaus Iohannis este cel care, pentru linistea lui la Cotroceni, a adus PSD la Guvernare, desi Partidul Național Liberal avea o decizie statutară a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD. Aceasta a dus la ruperea PNL, prin care adevăratii liberali au părăsit partidul si au infiintat o noua formatiune „FortaDreptei” care militeaza pentru o guvernare liberală de dreapta.
Argumentul invocat de Iohannis pentru realizarea coalitiei PNL – PSD era “stabilitatea guvernării”, dar până la urmă s-a dovedit că in loc de stabilitate s-a ajuns la stagnare si regres.
In loc să se concentreze pe realizarea reformelor prevăzute in programul de guvernare si in PNRR, cele două partide s-au ocupat mai mult de tot felul de fitilări prin manevre nedemocratice care au reprezentat o frână in dezvoltarea economică a ţării. Asa au mai trecut 4 ani degeaba si am ajuns la un nou ciclu de alegeri, iar liberalii sunt acum intr-o mare degringoladă. Nicolae Ciucă plantat de Iohannis la conducerea PNL, s-a dovedit a fi un prost comunicator, având un discurs șters, lipsit de spontaneitate și cu un vocabular mai degrabă modest.
De altfel, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
– Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
– Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
– A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are probleme de credibilitate.
Liberalii nu s-au trezit nici după alegerile locale din 9 iunie, 2024 când PNL a câștigat numai 12 județe, după ce în urmă cu 4 ani la alegerile locale din 27 septembrie- 2020, a obţinut 17 consilii judeţene. Asadar, după votul din 9 iunie PSD a obținut controlul în 25 de județe, câștigând în plus față de 2020 cinci Consilii Județene controlate de liberali si anume: Timiș, Vrancea, Caraș-Severin, Maramureș, Neamț și Suceava. Desi în campania pentru alegerile locale liberalii l-au plimbat ca pe urs pe Nicolae Ciucă prin toate judeţele ţării, acesta nu a reusit să fie o locomotivă pentru PNL, ci mai degrabă să-l tragă in jos. Cu toate astea, lingăii din PNL se lăudau cu „performanța” de la locale si au decis să meargă cu un candidat la presedintia României în persoana lui Nicolae Ciucă, desi aproape toate sondajele de opinie îl situau pe locurile 3, 4 sau 5, cu sanse reduse de a intra in turul 2. Nici măcar toti liberalii nu l-ar vota pe Nicolae Ciucă fiind perceput in PNL ca marioneta lui Iohannis.
De altfel, chiar fostul presedinte PNL Crin Antonescu spune că liberalii din conducerea partidului se comportă in prezent ca „niște nevertebrate politic”, numindu-i pe Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Gheorghe Flutur.
(Vezi si: https://hotnews.ro/interviu-cu-doar-cateva-zile-inainte-de-alegeri-crin-antonescu-prevesteste-dezastrul-liberalilor-pnl-va-lua-in-jur-de-15-ciuca-prinde-turul-doi-doar-daca-12-candidati-sunt-scosi-de-pe-lista-cinci-1835736)
Acum, după primul tur al alegerilor prezidentiale din 24 noiembrie , 2024 a venit momentul adevărului. Urmare a rezultatului catastrofal , dar previzibil obtinut de Nicolae Ciucă, acesta si-a dat demisia din fruntea PNL, conducerea interimară fiind preluată de Ilie Bolojan.