Milioane de lei a alocat Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, anul acesta, pentru studii de fezabilitate și avize. Cele mai costisitoare par să fie studiile și avizele care țin de realizarea cloud-ului regional, care se va face la Bistrița. Pentru acest proiect, Consiliul Județean a alocat anul acesta peste 4 milioane de lei.

Hârtiile înghit în continuare o groază de bani din bugetul instituțiilor publice. O demonstrează și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, care anul acesta a alocat câteva milioane bune de lei pentru studii și avize. O parte dintre ele vizează investiții care urmează să fie realizate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița.

Pentru studiile și avizele necesare amenajării și modernizării Secției de Recuperare Medicală de pe strada Grănicerilor, la nr 5, unde a funcționat Hotelul Krone, Consiliul Județean a alocat 250.000 de lei. Tot Consiliul Județean a achiziționat clădirea care a găzduit hotelul în decembrie 2020, cu două milioane de lei. Secția de Recuperare a fost modernizată sumar cu muncitorii Spitalului, însă se dorește extinderea și reabilitarea sa. Aceasta va avea inclusiv parte de ambulatoriu.

O sumă importantă înghite și studiul de prefezabilitate al Centrului Regional pentru dependenții de droguri și jocuri de noroc, care va fi administrat tot de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița. Pentru acestea a fost alocată suma de 238.000 de lei.

Deși încă n-au fost vehiculate niște costuri ale acestui centru, unde vor ajunge și minorii și adulții cu probleme de adicții din județele învecinate, se pare că acesta ar avea finanțarea asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Centrul în cauză ar urma să aibă inclusiv o parte de școală pentru minorii internați acolo, printr-un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, dar și terenuri de sport, bazine de înot și zone pentru relaxare.

Cloud-ul Regional – alocare de 4,1 milioane de lei!

Tot la Bistrița va fi făcut cloud-ul regional, care, anul acesta a înghițit 4,1 milioane de lei. Parte din acești bani merg pe studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate, expertize, consultanță și asistență tehnică.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal al proiectului, acesta va fi construit pe strada Aerodromului, pe un teren de 8500 de metri pătrați. Va fi ridicată o clădire cu trei etaje și o suprafață desfășurată de peste 4.000 de metri pătrați.

De proiect se ocupă Serviciul de Telecomunicații Speciale. Pe parcela respectivă vor fi amenajate și locuri de parcare, alei pietonale și auto și va avea chiar și spații verzi. Fiind o zonă cu destinație specială, se impun și câteva condiționări. Cu alte cuvinte, cei care vor să construiască ceva în vecinătate vor avea nevoie de avizul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Cloud-ul Regional va deservi 6 județe: Bistrița-Năsăud, Bihor, Maramureș, Sălaj și Satu Mare. Acesta are drept scop asigurarea interoperabilității bazelor de date ale fiecărei instituții. 2,7 milioane de români din aceste județe vor beneficia de cloud-ul regional, estimat la 30 de milioane de euro. Va fi finanțat prin Programul Regional Nord Vest.

Practic, cetățenii vor avea acces direct la serviciile publice fără a se mai deplasa la instituții, iar instituțiile vor comunica între ele și vor avea acces la baza de date comună. Astfel se va reduce și birocrația.

Consiliul Județean a mai alocat anul acesta 75.000 de lei pentru obținerea avizului ISU pentru clădirea deținută pe strada Sucevei nr. 1-3, unde a funcționat sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, care s-a mutat în casă nouă.

Pentru sprijinul pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru dezvoltarea și modernizarea sistemului de management integrat al deșeurilor din Bistrița-Năsăud s-a alocat anul acesta 136.000 de lei. Studiile de fezabilitate, prefezabilitate și consultanța tehnică a proiectelor derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) Anghel Saligny mai înghit și ele 200.000 de lei.

Consiliul Județean a împărțit peste un miliard anul acesta

Consiliul Județean a avut pe mână anul acesta un buget total de peste un miliard de lei. Despre buget, Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean, spunea că este unul echilibrat, care asigură funcționarea optimă a tuturor instituțiilor din subordine.

Mai bine de 70% din buget a fost destinat investițiilor, în toate domenii: 31% din sumă va merge pentru investiții în sănătate, 23,9% pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor județene, 12,8% pentru investiții în învățământul special și asistență socială, 10% pentru cultură, culte și sport. Pentru funcționarea aparatului de specialitate al Consiliului Județean, cheltuielile ar reprezenta doar 3% din totalul bugetului, susținea președintele Radu Moldovan, la votarea bugetului pe acest an.

Astfel, peste 20,4 milioane de lei au primit cele trei instituții de cultură finanțate de Consiliul Județean, cea mai mare sumă mergând la Complexul Muzeal Județean 9,7 milioane de lei. Culmea, în cazul Complexului Muzeal, doar costurile de funcționare, ajung la peste 8 milioane de lei, pe „dezvoltare” mergând doar 1,6 milioane de lei. Centrul Județean pentru Cultură a primit 8,3 milioane, iar Biblioteca Județeană doar 2,3 milioane.

Clubul Sportiv „Gloria 2018” a primit 34,5 milioane de lei, iar pentru învățământ a fost alocată suma de 97,9 milioane de lei. 3,2 milioane de lei au fost alocați pentru asistență socială, mai exact pentru finanțarea drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale, care frecventează învățământul special. În total, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița a primit anul acesta 231,6 milioane de lei, pentru continuarea investițiilor.

Bisericile au primit anul acesta 750.000 de lei, iar pentru salarizarea personalului neclerical, în total 335 de posturi, 9,5 milioane de lei. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a primit 56,9 milioane de lei, mare parte din această sumă, mai exact 56 de milioane de lei mergând pe cheltuielile de personal. Nu mai puțin de 557 de posturi sunt la DGASPC, care trebuie susținute de Consiliul Județean.

Pentru protecția mediului, Consiliul Județean a alocat 5,4 milioane de lei, iar la capitolul locuințe servicii și dezvoltare publică 4,5 milioane de lei. Din această sumă 1,2 reprezintă participarea la capitalul social al SC Aquabis SA, cu cofinanțare pentru Masterplanul de apă și canal din Bistrița-Năsăud.

Pentru lucrări la drumuri și poduri a fost prevăzută suma de 180 de milioane de lei. Din această sumă, 17 milioane merg pentru funcționare și 163 de milioane de lei pentru dezvoltare și lucrările propriu-zise.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.