Clujenii vorbesc despre un nou mall care va moderniza comuna Florești, un viitor „Parndorf” al Clujului. În spatele grandiosului hub comercial se află tocmai Mircea Vasile Ilea, bogătanul care l-a împrumutat pe șeful SRI, Eduard Hellvig cu vreo câteva milioane de lei, așa, ca între prieteni, la nevoie.
Povestea din culise este amuzantă. Se pare că baștanii Clujului îl finanțează pe șeful SRI atunci când are nevoie să-și ridice case. Potrivit propriei descrieri, ”IMOCREDIT IFN SA este o societate specializată în acordarea de credite ipotecare, destinate finanțării investițiilor imobiliare diverse, cumpărării, construirii, reabilitării, consolidării sau extinderii imobilelor, construcțiilor cu destinație locativă, industrială sau comercială dar și achiziției de terenuri”.
Ceea ce înseamnă că după ce Hellvig a contractat primul credit, a făcut-o ca să-și ridice casă în Tunari, unde avea deja două terenuri, dar bani, nu prea. Vin băieții clujeni în ajutor: din 2020 până în 2022, șeful SRI s-a împrumutat de la IFN-ul din Cluj-Napoca cu 3,649,000 lei. În 2021 a luat 1.699.500 lei, iar anul acesta a mai luat un împrumut în valoare de 1.949.500 lei. Potrivit contractului de credit, el trebuie să returneze banii până în anul 2050. Deci, Hellvig s-a ales cu un credit pe 30 de ani. Dar măcar, are casă.
IFN-ul, sau bancomatul personal al domnului Hellvig, este o instituție financiară nebancară controlată de mai mulți oameni de afaceri din Cluj, care se învârt în domenii diverse, cu preponderență în cel imobiliar, l-a împrumutat recent pe Eduard Hellvig, șeful Serviciului Român de Informații (SRI) cu aproape 2 milioane de lei în 2020 și în 2021 cu alt milion și jumătate. Dar Hellvig a promis solemn că le dă banii înapoi până în 2050! Pe cuvânt! Mai ales că la momentul împrumutului, șeful SRI avea 76 de ani.
Conform ultimelor date financiare raportate ImoCredit a falimentat. Probabil că împrumutul nu va mai fi achitat de către Hellvig.
În anul împrumutului, societatea a avut un profit net de 2.779.186 lei, iar creanțele asupra clienților a fost în valoare de 55.823.040 lei
Cei trei mușchetari care îl ajută pe Eduard Hellvig să-și ridice casă sunt Sorin Ghite, fondator Banca Transilvania și fost partener în afacerea Astral, Vasile Ilea, un afacerist prolific care gestionează afaceri mari în domeniul imobiliarelor, sau Tomoioagă-Nicola Cristian-Virgil, fiul milionarului clujean Tomoioagă și ginerele altui milionar, Nicola actualmente decedat.
Eduard Hellvig ne-a dovedit că funcția nu face pe om. În calitate de șef SRI, salariul acestuia ajunge la 14.000/ lună. Oricum, prietenii la nevoie se cunosc.
Mircea Ilea, asociatul fostei firme salvatoare Imocredit, deține firma Altrade Com și societatea Ascom Impex. Acestea stau în spatele investiției noului hub comercial din Florești, pe care Alin Tișe îl vede ca și pe un „Parndorf” al Clujului. Grandiosul mall, care a primit reccent „green pass” de la Comisia de Urbanism este prezentat ca un ansamblu de galerii comerciale și urmează să fie ridicat pe un teren de 19 hectare din Luna de Sus, comuna Florești.
Se pare că arhitectul șef al Clujului a pus la îndoială rentabilitatea acestui proiect pentru Primărie, mai ales că pune la bătaie și terenuri publice pentru partea de circulație și face rentabil un teren extravilan
Deși arhitectul șef nu susținea neaparat această lucrare, Alin Tișe ținea cu dinții de noul mal: El a arătat că Primăria comunei va câștiga foarte mult din taxe și impozite, ca urmare a investiție și s-a arătat bucuros dacă investitorii vor avea banii necesari să o realizeze integral.
Proiectul a primit avizul comisiei cu recomandarea ca să asigure aceeași lățime pentru drumul național pe care au fost obligați și investitorii din mall-ul de retail de pe amplasamentul pieței de mașini second hand să o asigure. La fel și locuri de joaca și pentru sport în cadrul viitorului parc de retail.