România se află pe primul loc la mai multe categorii de risc asociate cu utilizarea gazului pentru gătit, fie că vorbim de aragaz conectat la rețea sau la butelie. Un studiu realizat de cercetători spanioli la nivelul UE arată că folosirea gazului pentru gătit reduce speranța de viață cu până la doi ani și provoacă anual moartea prematură a mii de români, scrie Ziare.com.
În România se înregistrează cel mai mare risc din toată Europa, având în vedere că nivelul de dioxid de azot măsurat în spații interioare este cel mai mare și depășește pragul maxim admis de Organizația Mondială a Sănătății. Aceste aspect ne costă anual miliarde de euro.
România consumă cea mai puțină energie electrică din toată Europa pentru gătit, 0.07%, în timp ce alte țări au eliminat complet arderea gazelor și a făcut trecerea la aragaze electrice. După italieni, românii consumă cel mai mult gaz pentru a găti alimentele.
Cele mai multe morți din aceasă cauză se înregistrează în Polonia și România- aproximativ 6.000 de morți premature asociate gătitului la flacără în interior.
De asemena, cazurile de astm bronșic sunt asociate cu poluările interioare cu dioxidul de azot. Anual, în România sunt înregistrate 3.173 de cazuri de astm pediatric legate de folosirea aragazului clasic și a buteliilor. Numărul de cazuri la adulți este de 54.402, potrivit estimărilor din studiu.
Din cauza costului ridicat al mortalității premature la nivel european, România pierde anual 19 miliarde de euro.Reducerea speranței de viață cauzată de poluare cu dioxid de azot în interior costă țara noastră 2 miliarde de euro pe an.
Citește și: https://gazetadecluj.ro/emil-boc-si-esecul-metroului-clujean-fata-in-fata-cu-proces