Secretarul general al municipiului, Dumitru Cincea, cel care îi ține locul Floarei Gaftone, susține că banii care au fost cheltuiți pe organizarea Zilelor Bistriței, sumă care ar trece bine de jumătate de milion de lei, ar fi fost cheltuiți ilegal. O lună mai târziu, Dumitru Cincea a informat Consiliul Local că a refuzat să contrasemneze pentru legalitate Hotărârea de Consiliu Local care prevedea alocarea de fonduri pentru Zilele Bistriței, post eveniment.

Anul acesta, Zilele Bistriței au fost organizate la mai bine de o lună de la alegerile locale, așa mai în dorul lelii. Sarcina organizării Zilelor Bistriței i-a revenit lui Ioan Turc, care tocmai aflase că a pierdut scaunul de primar, astfel că entuziasmul nu s-a ridicat la așteptările bistrițenilor.

Evenimentul a fost anunțat abia cu o săptămână înainte, fără să se mai facă vreun sondaj în rândul bistrițenilor pentru a se alege trupele care urcă pe scenă, de exemplu.

La împlinirea celor 760 de ani de la prima atestare documentare, orașul Bistrița a fost sărbătorit cu Vescan, Lidia Buble, Alex Velea și Elena Gheorghe. Au mai urcat pe scena de pe Pietonalul Liviu Rebreanu Cristian Pomohaci, Constantin Enceanu, Grupul Iza. Weekendul s-a terminat cu un foc de artificii.

Concertele au fost „dublate” de mici activități care au avut loc în parcul municipal sau în Pădurea Schullerwald. Copiii au putut participa în parcul municipal la ateliere de pictură și desen sau au putut urmări recitalul susținut de elevii de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”.

Pădurea Schullerwald a găzduit diferite jocuri și concursuri, precum un atelier de tir cu arcul tradițional, o vânătoare de comori, iar Ștrandul Municipal a găzduit o petrecere cu spumă și DJ.

Secretarul general spune că alocarea de fonduri a fost ilegală

O lună mai târziu, Dumitru Cincea, care îi ține locul secretarului general Floare Gaftone a anunțat, într-o ședință de Consiliu Local că a refuzat să contrasemneze pentru legalitatea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Bistrița din 25.07.2024, care prevedea alocarea de fonduri pentru Zilele Bistriței.

Una dintre probleme care putea fi sesizată și de un elev de generală a fost faptul că fondurile au fost alocate post eveniment, la o săptămână de la terminarea evenimentului.

„Apreciez că actul administrativ în discuție nu este suficient motivat și conține prevederi de natură a atrage nelegalitatea acestuia. Astfel se modifică Anexa nr. 9 la buget. Dacă privim poziția 17 din anexă observăm că se suplimentează finanțarea unui eveniment care a avut loc anterior”, notează și Dumitru Cincea, jurist de meserie.

Acesta mai spune un lucru interesant în motivarea nesemnării hotărârii. Zilele Bistriței au fost luate în calcul pe ultima sută de metri, după ce a fost alocată, la mișto, în februarie, suma de 58.000 de lei. Această sumă ajungea maxim pentru plata unuia dintre artiștii mediocrii prezenți și cam atât.

Cu câteva zile înainte de Zilele Bistriței, într-o altă ședință de Consiliu Local suma de 58.000 de lei este mărită la 473.000 de lei. La o săptămână după Zilele Bistriței, fără nicio explicație, spune Cincea, suma se majorează la 630.000 de lei.

„Se observă ușor că atât în instrumentul de motivare și în raportul de specialitate nu există nicio motivare a acestei majorări. Or să angajezi ulterior cheltuieli pentru evenimentul care se arată expres că are loc în perioada 12-13-14 iulie este nelipsit de suport legal. Dacă acestea au fost angajate anterior suntem de asemenea într-o situație pe care legea o interzice, a se vedea art 14 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele locale, cu modificările și completările ultrioare.

În altă ordine de idei, legea prevede obligativitatea cuprinderii de sume pentru aducerea la îndeplinire a obligațiilor stabilite prin lege în sarcina autorităților publice locale. În concret este vorba de obligația autorităților și instituțiile publice de a asigura funcționarilor publici condițiile normale de muncă și igienă, de natură să le ocrotească sănătatea și integritatea fizică și psihică, inclusiv în situația condițiilor meteorologice deosebite”, explică Dumitru Cincea.

Scumpe au fost Zilele Bistriței și în 2023

Anul acesta Zilele Bistriței au înghițit peste 110.000 de euro, iar anul trecut au fost aproape la fel de scumpe, însă sumele au fost ținute la secret. Gazeta de Bistrița sublinia, anul trecut, faptul că doar artiștii care au cântat la Zilele Bistriței anul trecut au costat 70.000 de euro.

Și anul trecut, bistrițenii au avut parte de concerte, activități pentru copii, petrecere la ștrand, dar și festivalul Poezia e la Bistrița inclus în sărbătoare. Primăria Bistrița, prin Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” a rezolvat problema trupelor în doar 4 ore, prin SEAP, cu atribuire directă.

CCM a apelat anul trecut la o firmă care să aducă la Bistrița toți artiștii și formațiile dorite. Aceeași firmă a asigurat și artistul de Revelion, pe Andra, pentru care a încasat nu mai puțin de 27.000 de euro. Tot SC Mattman Music Events l-a adus și în 2022 pe Killa Fonic la Zilele Bistriței.

Anul trecut, pe scenă au urcat Delia, Paraziții și trupa Vama. Pentru Paraziții, Lupii lui Calacea și Surorile Osoianu, Maria Dragomiroiu și Marius Ciprian Pop s-a plătit 171.800 de lei. Celălalt contract a avut o valoare de 167.800 de lei și a inclus prestația Deliei cu o durată de 60 de minute, prestația trupei Vama, cu o durată de 60 de minute.

Totul s-a încheiat cu un foc de artificii, care a mai costat încă 32.000 de lei. Cu 17.000 de lei s-au realizat litere volumetrice dedicate Zilelor Bistriței. Acestea aveau 7,5 m și 1,2 m și erau luminate.

La acestea se adaugă și costurile presupuse de organizarea Festivalului Poezia e la Bistrița. Și în acest caz, achizițiile s-au făcut prin atribuire directă. La un calcul simplu constatăm că Festivalul Poezia e la Bistrița a mai adăugat la costuri în jur de 60.000 de lei.

1.691 de lei a dat Centrul Cultural „George Coșbuc” pentru pliante și afișe. Au mai fost achiziționate două cărți: 400 de exemplare din „Malgorzata Lebda. De-ale pământului”, care au costat 7.620 de lei și 400 de volume din „Poezia e la Bistrița Antologia Festivalului Internațional de Poezie și Muzică”, o carte dedicată chiar festivalului, care a costat 15.240 de lei.

Cazarea scriitorilor prezenți la Poezia e la Bistrița a mai costat 27.000 de lei. Pe aceste servicii a pus mâna Hotel Bistrița, care va asigura servicii de cazare cu mic dejun pentru 30 de scriitori.

Centrul Cultural Municipal a mai asigurat și transportul unora dintre cei prezenți. S-a achitat suma de 2.000 de lei pentru două bilete de avion Otopeni – Cluj-Napoca. De asemenea, s-a mai alocat 2.600 de lei pentru un bilet de avion Zagreb – Cluj-Napoca și retur.

Andreea Radu

4 COMENTARII

  1. Ăsta e dosar penal! Angajarea de cheltuieli și efectuarea de plăti fără acoperire bugetară, fara să fi existat prevederi bugetare alocate în bugetul de cheltuieli este infractiune! Vedeți Legea 273/2006 a finanțelor publice locale! Avem instituții competente in tara asta sau ba??!! Vă rog atunci să vă autosesizați! Dacă nu atunci, Lozoni să facă plângere penală!

  2. Sa trezit și asta?
    N-ar fi lipsit de importanță dacă s ar verifica cate autorizații ilegale a semnat acest individ.
    Cate sentințe tine la sertar.
    Suntem cu ochi pe ei.
    Cine a semnat de legalitatea actelor, nu ei?
    Se pare că vrea să se pună bine cu noul primar.
    Dl Lazany nu cred că este așa ușor de manevrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.