Stâlpi în mijlocul străzii, distanțe între case de nici o palmă, trotuare inexistente sau minuscule, străzi ce trebuiau să fluidizeze traficul, dar care au fost închise de oamenii din zonă: cam așa arată întreaga zonă cu străzi cu nume de muzicieni, din apropiere de Dedeman și Ok Shopping Center. Mai are rost să punctăm că în zonă locuiește tocmai arhitectul șef al orașului Monica Pop?

Dezvoltarea în localitatea componentă Viișoara are la bază un plan urbanistic zonal, care cuprinde două unități teritoriale de referință (UTR): 26 cu 98 de hectare și 28/2 cu 69 de hectare.

Unitatea teritorială de referință este o subdiviziune urbanistică a teritoriului unității administrativ-teritoriale, delimitată pe limite cadastrale, caracterizată prin omogenitate funcțională și morfologică din punct de vedere urbanistic și arhitectural, având ca scop reglementarea urbanistică omogenă. UTR se delimitează, după caz, în funcție de relief și peisaj cu caracteristici similare, evoluție istorică unitară într-o anumită perioadă, sistem parcelar și mod de construire omogen, folosințe de aceeași natură a terenurilor și construcțiilor, regim juridic al imobilelor similar.

Partea dintre Calea Clujului și DN17, care leagă practic Bistrița de cartierul Viișoara face parte din UTR 26. Străzile din această zonă au primit nume din zona muzicii: Strada Compozitorilor, Dinu Lipatti, George Enescu, Simfoniei, Tiberiu Brediceanu, Uverturii sau Corneliu Botoș.

Potrivit PUZ-ului vechi destinat acestei zone unde se construiește deja de vreo două decenii, în zonă era vizat un loc de joacă pentru copii, un lac de agrement și relaxare, iar multe dintre aceste străzi trebuiau să ajute la fluidizarea traficului, plecând din Calea Clujului și ieșind în DN17. De asemenea, la una dintre intrările principale, lângă Ok Shopping Center și Dedeman trebuia amenajat un sens giratoriu. O confirmă mai multe planșe cu UTR 26, care au intrat în posesia Gazeta de Bistrița și care arată o zonă aerisită, cu străzi și parcele aerisite, locuri de joacă, grădiniță, o zonă de relaxare cu lac pentru locuitorii din zonă.

Desenele de pe hârtie nu au nicio treabă cu realitatea haotică!

Am dat o fugă până în zona cu nume de muzicieni să vedem cum arată lucrurile în teren. Ei bine, n-au nicio treabă cu desenele de pe hârtie! Unele situații sunt de-a dreptul ilare și te fac să te întrebi ce „Dorel” a lucrat pe acolo. Am găsit un stâlp în mijlocul străzii Compozitorilor. „Minunea” nu e de ieri de azi, e tocmai din perioada 2014-2015, adică de 10 ani.

Este vorba despre un stâlp de curent, care n-a încurcat constructorul care s-a ocupat de asfaltarea acestei străzi. A reușit să îl mute câțiva metri, pentru a elibera una dintre benzile de circulație și bine a fost. Se pare că proprietarul terenului din apropiere n-a vrut să cedeze nici măcar un metru pentru ca stâlpul să fie mutat din stradă, astfel că asfaltul s-a turnat pe lângă.

Benzile de circulație de pe aceste străzi sunt înguste, iar trotuarul lipsește cu desăvârșire în mai multe locuri. Pe unde este amenajat este minuscul, iar prin el s-au strecurat numeroși stâlpi, care te obligă să ieși în stradă pentru a-ți continua drumul.

Nu a fost amenajată nici măcar o parcare pentru întreaga zonă, astfel că toți care au de ajuns la cineva care locuiește acolo își lasă mașina în stradă. De locuri de joacă nici nu putem vorbi… iar sensul giratoriu promis de Dedeman înainte de înființare a rămas și el un desen pe hârtie.

Distanța dintre case, mai mică decât o palmă!

Străzile care trebuiau să lege Calea Clujului de DN17 fie se întrerup și sunt reluate câțiva metri mai la dreapta sau la stânga, pentru că proprietarii de terenuri au refuzat să lase câțiva metri pentru amenajarea lor, fie pur și simplu au fost închise, din cauza construirii haotice.

Un detaliu îngrijorător, mai ales dacă ne gândim la evenimente precum incendiile, care efectiv ar face ravagii, este nerespectarea distanței dintre case. În extrem de multe cazuri, între casele vecinilor sunt lăsate distanțe de nici o palmă, astfel că un incendiu s-ar propaga foarte ușor de la o casă la alta. Ca o ironie a sorții, pe una dintre străzile de acolo locuiește tocmai arhitectul șef al orașului Monica Pop. Aceasta trebuia doar să iasă din curte pentru a observa cu ochiul liber modul haotic cum s-a construit inclusiv pe strada sa.

Unul dintre constructorii care a ridicat case pe bandă rulantă în zonă, înghesuite, fără să respecte distanța minimă dintre clădiri este Balog Otto Lucian. În zona în cauză am identificat cel puțin 5 case construite de el, unde clădirea este practic lipită de gardul vecinului.

Se pare că acesta a realizat astfel de lucrări și în zona Unirea, aproape de TeraPlast Arena. Cum a reușit să obțină intrare în zona construcțiilor Balog Otto Lucian, specializat pare-se în tâmplărie și mobilă la comandă? Surse Gazeta de Bistrița spun că l-ar fi ajutat niște grade de rudenie cu constructorul AMICII Building. 

Pe numele lui Balog Otto Lucian există un PFA, folosit până acum pentru activitatea sa de tâmplărie și mobilă la comandă. Datele financiare ale acestui PFA nu sunt disponibile.

Rămâne totuși întrebarea cum au obținut toate aceste persoane fizice și private autorizație de construcție fără să respecte distanțele minime stipulate în Planul Urbanistic General și Planurile Urbanistice Zonale, iar mai apoi cum s-a recepționat lucrarea în condițiile nerespectării unor reguli minime de construire?

Potrivit regulilor din PUG, în zonele deja existente, lotul minim construibil este de 250 de mp, iar în cazul zonelor noi de locuire, lotul minim este de 500 de metri pătrați. De asemenea, parcelele fără acces la o cale de comunicație rutieră sunt considerată neconstruibile până la eliminarea disfuncției. Orice acces la drumurile publice se va face conform avizului și/sau autorizației de construire, eliberate de administratorul acestora.

„Autorizarea executării construcțiilor și a amenajărilor de orice fel este permisă numai dacă se asigură accese pietonale, potrivit importanței și destinației construcției. Orice construcție nouă va avea un acces pietonal și un acces auto dintr-o cale principală de circulație, cu excepția celor pentru care există o documentație de urbanism aprobată, cale de unde se va stabili și numărul administrativ al imobilului”, se mai arată în PUG.

Deja montarea aparatelor de aer condiționat, a antenelor de televizor pe fațadă și culorile stridente pentru finisajele exterioare ale clădirilor, frontul de stradă avut de parcelă par niște detalii dacă ne uităm la realitatea din teren.

Andreea Radu

3 COMENTARII

  1. Din pacate eu stau in zona. Toate astea s-au facut cu complicitatea inspectorului de zona. Pe mine m-a tinut un an pentru receptie pentru ca nu i-am dat nimic.

    • Cumva horticultoarea de la urbanism !!?? Marci doari ,parca o numesc astia??? EA SA IA SPAGA?? Nu se poate!!! Duamna e de o corectitudine impecabila ,e imaculata ca varu !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.