Perchezițiile de la Feldru sunt desfășurate în cadrul unui dosar penal de abuz în serviciu, fals intelectual, înșelăciune și uz de fals. Au fost puse în aplicare patru mandate de percheziție domiciliară. 16 persoane vor fu duse la audieri, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

În cadrul operațiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, la data de 21 octombrie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, pun în executare 4 mandate de percheziție domiciliară.

„Perchezițiile vizează sediul unei instituții, precum și locuințele unor persoane, bănuite de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, înșelăciune și uz de fals. Totodată, în cursul zilei de astăzi vor fi puse în aplicare 16 mandate de aducere.

Din investigațiile efectuate până în prezent a reieșit faptul că, în cursul anilor 2015-2022, un bărbat, de 66 de ani, în calitate de funcționar în cadrul unei instituții dintr-o comună din Bistrița-Năsăud, ar fi permis unui alt bărbat, de 66 de ani, care nu ar fi fost angajatul instituției, să acceseze arhiva și să se documenteze cu privire la unele persoane care, înainte de anul 1990, ar fi lucrat în cadrul unei Cooperative Agricole de Producție (C.A.P.).

Persoanelor în cauză le-ar fi fost necesare adeverințe emise de către instituție, pentru a atesta vechimea în muncă, în cadrul C.A.P., în scopul acordării pensiei.

Bărbatul care nu ar fi fost angajatul instituției ar fi completat adeverințele tipizat pentru mai multe persoane și ar fi inserat date nereale care nu aveau la bază documente justificative în original, ci doar copii conforme cu originalul, insuficiente pentru numărul de ani atestați în adeverință.

Documentele astfel întocmite ar fi fost semnate de către bărbatul cu calitate de funcționar și de secretarul comunei, pentru 14 persoane solicitante, cu vârste cuprinse între 64 – 69 de ani, care le-ar fi utilizat, ulterior, la depunerea dosarului de pensie, pentru a produce consecințe juridice”, a transmis Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, în vederea documentării cauzei și tragerii la răspundere a persoanelor cercetate.

Acțiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, al polițiștilor Serviciului de Investigații Criminale și Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Reamintim că printre locațiile percheziționate de polițiști este și locuința fostului primar al comunei Feldru, Grigore Țiolan, dar și sediul primăriei.

CITEȘTE ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.