Imobilul de pe Bulevardul Republicii, nr. 2, cunoscut de bistrițeni sub numele de Shopping Center, ce a fost construit în 2010 de omul de afaceri Komlosy Coloman nu are suficiente locuri de parcare, cu toate că atunci când a primit documentele de urbanism, acesta era prevăzut cu 45 de locuri de parcare.

În imobilul ridicat de Komlosy a funcționat câțiva ani buni un ansamblu de 40 de magazine şi 15 birouri cu caracter exclusivist, fiind cunoscut o vreme drept singurul “mall” din Bistrița.

Spații de lux cu parcare subterană, evaporată între timp

În 2010, proprietarul se lăuda că la demisol a amenajat spaţii comerciale, precum şi o parcare subterană, parterul l-a rezervat în întregime magazinelor, la fel ca şi etajul I. La etajul al doilea, pe lângă magazine el a amenajat o cafenea, iar la mansardă a făcut 15 birouri de lux.

Din memoriu tehnic reiese însă faptul că la demisol ar fi trebuit construită doar o parcare subterană. Asta deși în treacăt se făcea pomenire în document și de un spațiu comercial prevăzut la acel nivel. Numai că până la urmă, proiectantul a specificat că la demisol va fi realizată doar parcare subterană, care ar fi trebuit să “găzduiască” 18 locuri de parcare. Alte 27 de locuri de parcare erau supraterane, în exteriorul clădirii, pe terenul proprietate, plus încă 6 prevăzute pe terenul proprietate al statului.

În prezent însă, există în mod real undeva la circa 17 locuri de parcare în exterior, pe terenul proprietate privată, în timp ce parcarea de la demisol s-a evaporat. De fapt nu a existat în mod real vreodată. Și așa a rămas. Ba mai mult, acum vreo 10 ani, în spațiul de la demisolul clădirii a funcționat un club, însă municipalitatea nu s-a autosesizat să verifice de ce acolo se desfășoară o altă activitate într-un spațiu în care era prevăzută o parcare subterană.

Toate bune și frumoase… în hârtii! E ca-n zicala cu gardu și leopardu

Pentru construirea acestui imobil inițial a fost eliberată de Primăria Bistrița autorizația nr. 181/17/03/2010 pentru SC Ina-Gin Com SRL, firmă ce aparținea Violetei Komlosy, pentru “executarea lucrărilor de construire pentru clădire cu destinația de spații comerciale și birouri în regim de înălțime D+P+2E+M”, 5 luni mai târziu fiind emisă un al doilea document, cu nr.537/02.07.2010, pentru “executarea lucrărilor de construire pentru extinderea clădire cu destinația de spații comerciale și birouri în regim de înălțime D+P+2E+M, amenajarea locuri de parcare supraterane și la demisol, aferent imobilului nou construit, spații verzi și acces auto în demisol, din B-dul Republicii, prin curtea imobilului”.

Până în septembrie 2010, construcția este gata, astfel că s-a făcut și recepția “privind lucrarea: construire clădire cu destinație de spații comerciale și birouri în regim de înălțime D+P+2E+M”, din comisia de recepţie făcând parte și Amalia Bistrițeanu, din partea Primăriei Bistrița, precum și Vasiliniuc Floarea, din partea Inspectoratului de stat în Construcții. Așa cum se poate observa nu se mai pomenește nimic și de parcarea de la demisol, în document fiind menționat scurt că lucrările au fost executate conform celor două autorizații de construire menționate mai sus. La începutul lunii octombrie 2010 a fost obținut și certificatul de atestare a edificării construcției, în care, la fel, nu se pomenește de niciun spațiu destinat pentru parcare la demisol. Adică, toate bune și frumoase. În anii care au urmat, municipalitatea nu a urmărit nicio clipă dacă spațiul de la demisol are funcționalitatea pentru care s-a eliberat autorizația de construire și a închis ochii, făcându-se “că plouă”, când la demisol a funcționat ilegal un club. Asta ca să nu mai punem la socoteală că după ce Koloman a fost nevoit să vândă clădirea demisolul a intrat în proprietatea unei alte persoane, Pauliner Alexander, care este clar că nu va reda niciodată spațiului funcționalitatea prevăzută în proiect și implicit în autorizația de construire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.