Zilele trecute, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca dosarul în care Traian Ogâgău s-a judecat cu Agenția Națională de Integritate, care l-a găsit în conflict de interese acum 5 ani, să se rejudece la Curtea de Apel Cluj. Conflictul de interese identificat de ANI a dus și la o trimitere în judecată și mai apoi la o condamnare, ce l-a lăsat, în cele din urmă, pe Traian Ogâgău fără funcția de primar.

Totul a început în urmă cu aproape 5 ani, când Agenția Națională de Integritate constata că pe atunci primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău s-a aflat în conlict de interese administrativ, după ce i-a închiriat tatălui său o suprafață de teren. ANI consideră conflict de interese situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin, potrivit Constituției și altor acte normative.

„În perioada exercitării funcției de primar, a încheiat în data de 28 martie 2018 un act juridic privind închirierea unei suprafețe de teren aflate în domeniul privat al orașului Sîngeorz-Băi, încheiat între primărie și tatăl persoanei evaluate, fără să existe o hotărâre a Consiliului Local privind aprobarea încheierii acestui contract. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile articolului 76, alin (1) din Legea nr. 161/2003”, preciza Agenția Națională de Integritate, la mijlocul anului 2020.

Aceeași faptă i-a adus și o trimitere în judecată lui Traian Ogâgău și o condamnare care a venit tot în 2020. Judecătoria Năsăud l-a condamnat pe Traian Ogâgău la un an de închisoare cu amânare. Odată cu această condamnare a venit și interzicerea de a fi ales în funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

După 4 ani, ÎCCJ trimite dosarul pentru rejudecare

Dosarul în care Traian Ogâgău cerea anularea raportului de evaluare întocmit de Agenția Națională de Integritate a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție în 2020, după ce în același an, Curtea de Apel Cluj respingea contestația formulată de Traian Ogâgău împotriva raportului de evaluare emis de ANI:

„Respinge ca neîntemeiată contestaţia formulată de reclamantul O.T. împotriva Raportului de evaluare emis de pârâta A.N.I. la data de 14.07.2020. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Cluj, sub sancţiunea nulităţii”, se arăta în soluția dată de magistrații clujeni.

În ajunul Crăciunului, în 2020, dosarul ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție, care s-a pronunțat dupa 4 ani, zilele trecute, în acest dosar. Instanța admite recursul formulat de Traian Ogâgău acum 4 ani și casează sentința dată de Curtea de Apel Cluj. Magistrații ÎCCJ au hotărât ca Curtea de Apel Cluj să rejudece această cauză:

„Admite recursul declarat de Ogâgău Traian împotriva sentinţei civile nr. 155/2020 pronunţate la 5 noiembrie 2020 de Curtea de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. Definitivă”, a hotărât zilele trecute Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul pentru refuzul de prelevare de probe biologice l-a lăsat fără primărie!

Traian Ogâgău a atacat sentința, la Curtea de Apel Cluj, magistrații hotărând să renunțe la aplicarea pedepsei. Fostul primar de la Sângeorz mai avea însă un dosar penal pe rolul Judecătoriei Năsăud, pentru refuzul de prelevare de probe biologice, faptă comisă în 2016, când, oprit de polițiști în trafic, a fost invitat să sufle în fiolă, iar Traian Ogâgău a refuzat.

Pentru fapta respectivă, Traian Ogâgău a fost trimis în judecată în anul 2018, iar sentința a venit în luna iunie. Judecătoria Năsăud l-a condamnat pe Traian Ogâgău în acest dosar la un an de închisoare cu suspendare.

Fiind două dosare și două condamnări, lucrurile s-au complicat. Legea spune în astfel de situații că persoana care a beneficiat de renunțarea aplicării pedepsei, iar în termen de maxim doi ani este condamnată pentru o altă infracțiune, se poate cere anularea renunțării la aplicarea pedepsei.

Acest lucru s-a și întâmplat, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud solicitând magistraților de la Năsăud să anuleze sentința pronunțată de Curtea de Apel Cluj. Astfel, Judecătoria Năsăud admite solicitarea procurorilor și contopește cele două pedepse, Traian Ogâgău fiind condamnat la un an și 4 luni de închisoare cu suspendare și i se interzice și dreptul de a fi ales sau de a ocupa o funcție publică.

Întrucât sentința nu a fost atacată, aceasta a rămas definitivă. În 2021, Instituția Prefectului emite o decizie de încetare a mandatului lui Traian Ogâgău, ca primar al orașului Sângeorz-Băi.

A treia trimitere în judecată a venit chiar în această toamnă!

Credeați că problemele penale ale lui Ogâgău se opresc aici? Nici vorbă! Anul trecut, Traian Ogâgău este trimis în judecată pentru a treia oară. Acesta este judecat pentru distrugere, după un incident avut cu Dacian Măgurean, un fost coleg de partid.

Incidentul s-a petrecut în data de 25 februarie 2022, când Traian Ogâgău se afla în Primăria Sângeorz-Băi, însă nu în calitate de primar, acesta pierzându-și funcția cu un an în urmă.

Traian Ogâgău ar fi simulat că aruncă cu o vază din instituție după Dacian Măgurean, pe atunci consilier local. Acesta a scos din buzunar telefonul mobil, cu care a încercat să filmeze întreaga scenă. Traian Ogâgău l-ar fi lovit peste mână, iar telefonul a căzut pe dușumea.

Consilierul local a ridicat telefonul de jos și a început să îl filmeze pe Traian Ogâgău, care i-a dat din nou peste mână, iar telefonul cade din nou și se sparge carcasa acestuia. Dacian Măgurean depune plângere penală împotriva lui Traian Ogâgău. S-a luat în calcul și acuzația de ultraj, având în vedere faptul că Dacian Măgurean era consilier local, însă acuzația de ultraj a picat, întrucât s-a considerat că alesul local nu era în timpul exercitării funcției sale.

Anchetatorii au dat clasare și pentru infracțiunea de lovire, stabilind că Ogâgău ar fi dat peste telefon și nu l-ar fi lovit pe Măgurean. A rămas doar acuzația de distrugere, care a fost clasată de procurorii de la Năsăud.

Dacian Măgurean nu s-a lăsat însă și a formulat o plângere la ordonanța de clasare, iar dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, care a decis redeschiderea urmăririi penale și trimiterea în judecată. Traian Ogâgău a fost trimis în judecată în octombrie 2023, însă o sentință în acest dosar nu va veni curând.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.