Liderii europeni trag semnale tot mai puternice și mai dese cu privire la faptul că economia blocului comunitar rămâne în urma principalilor rivali geopolitici, China și SUA, și că acest decalaj poate deveni ireversibil.

Faptul că giganții tehnologici americani au întors spatele economiei europene, în urma restricțiilor impuse de Bruxelles cu privire la utilizarea inteligenței artificiale, indică o schimbare de perspectivă îngrijorătoare la nivel global și anume faptul că piața comunitară nu mai este considerată de marile companii internaționale ca fiind atât de atractivă încât să nu se poată renunța la ea.

După decenii de avertismente și de creștere economică anemică, liderii Uniunii Europene se confruntă brusc cu un val de dovezi că declinul devine de neoprit.

Lipsă de coeziune

Declinul este cauzat de eșecul UE de a acționa ca un bloc economic coeziv și dinamic, situație ce i-a erodat statutul și i-a degradat capacitatea de a răspunde la o gamă largă de amenințări, de la politica industrială chineză până la agresiunea militară rusă sau chiar o viitoare administrație antagonistă în SUA, se arată în analiza realizată de Bloomberg.

Desigur, China se luptă cu propria încetinire economică, iar SUA se îndreaptă către alegeri potențial perturbatoare, cu finanțele publice americane pe o bază nesustenabilă.

Dar ambele națiuni au sisteme care centralizează luarea deciziilor în mare măsură și generează cantități mari de capital privat sau public pentru apărare și investiții în tehnologie de ultimă oră.

Uniunea Europeană nu are niciunul dintre aceste avantaje – și acest lucru este din ce în ce mai evident, scrie sursa citată.

UE, obstacolul ce trebuie ocolit

O combinație de paralizie politică, amenințări externe și condiții economice neprielnice amenință să pună capăt ambițiilor Uniunii Europene de a deveni o forță globală de sine stătătoare – împingând, în schimb, statele membre să-și apere propriile interese.

Nu doar eurosceptici deja foarte cunoscuți, precum Viktor Orban din Ungaria, pun piedici în calea realizării proiectelor comune ale blocului comunitar.

Dar tot mai mulți oficiali din țările central-europene încep să vadă Uniunea ca un obstacol pe care trebuie să-l ocolească, mai degrabă decât sursa de prosperitate și protecție pe care a reprezentat-o până acum.

Declinul relativ al UE a fost neîncetat de-a lungul unui sfert de secol de la uniunea monetară.

O analiză realizată de Bloomberg Economics arată că economia blocului ar fi cu aproximativ 3 trilioane de euro (3,3 trilioane de dolari) mai mare dacă ar fi ținut pasul cu SUA – suficient pentru a crește venitul muncitorului mediu cu aproximativ 13.000 de euro pe an.

Iar apatia recentă sau chiar respingerea pe care guvernele UE au arătat-o apelului de trezire al fostului premier italian Mario Draghi, care a cerut mai multe investiții și obligațiuni comune pentru a combate creșterea slabă a productivității, subliniază faptul că regiunea aproape a renunțat să mai încerce să atingă obiective comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.