Afaceristul Gelu Drăgan nu pare să reușească să scape de problemele penale. Ultimul dosar care-l are ca inculpat a fost înregistrat la Judecătoria Bistrița chiar luna trecută. Acesta este judecat pentru distrugere, în urma lucrărilor ilegale din fostul cazino din parcul Eminescu. Parte civilă este o societate comercială – Riviera Residence SRL, controlată de Ionela Rus, una dintre proprietarii Grupului Metropolis.

I se cam înfundă! După ce ani de zile a făcut tot ce l-a tăiat capul și a sfidat regulile și chiar legile, afaceristul Gelu Drăgan este din nou trimis în judecată, pentru „distrugere”. Dosarul a fost înregistrat chiar luna trecută, la Judecătoria Bistrița.

Riviera Residence SRL este parte civilă în dosar, asta pentru că, se pare, distrugerile făcute de Gelu Drăgan au vizat proprietatea societății comerciale, care deține o parte din fostul cazino din parcul Mihai Eminescu. Dosarul este abia la început și încă n-a fost stabilit un termen de judecată.

Faptele lui Gelu Drăgan datează încă din 2021, când omul de afaceri, care e coproprietar al fostului cazino din Eminescu, se apuca să facă lucrări în clădire, fără să întrebe pe nimeni și fără să obțină vreo autorizație care-i dădea voie să intervină în vreun fel. Ca să nu fie deranjat, acesta bloca și străduța care trece pe lângă clădire, deși n-a cerut voie nimănui.

În timpul lucrărilor desfășurate în interiorul clădirii, Gelu Drăgan ar fi distrus proprietatea deținută de Riviera Residence SRL, firmă controlată de Ionela Rus, una dintre proprietarii grupului Metropolis.

Riviera Residence a depus două plângeri penale în 2021

SRL-ul deține un spațiu cu pereți comuni cu proprietatea lui Drăgan. Acesta a distrus inclusiv o cameră de supraveghere din interior, care aparținea tot SRL-ului care s-a constituit parte civilă în proces.

Atunci, Riviera Residence a depus și două plângeri penale împotriva omului de afaceri. Una era pentru distrugere și tulburare de posesie și alta pentru distrugere și violare a sediului administrativ.  Se pare că cele două plângeri penale au stat la baza cercetărilor care i-au adus o nouă trimitere în judecată trei ani mai târziu.

Prima instituție care a reacționat atunci a fost Poliția Locală a municipiului Bistrița, care i-a aplicat o amendă de 600 de lei omului de afaceri, pentru că a depozitat moloz pe trotuar.

A fost sesizat și Biroul Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean, care a mai aplicat o amendă de 2000 de lei, pentru că Gelu Drăgan a blocat timp de două săptămâni o stradă publică.

Tot atunci, Gelu Drăgan a mai primit o amendă de la Poliția Locală a municipiului Bistrița pentru desfășurarea lucrărilor de construcție fără autorizație. Valoarea amenzii ajungea la 20.000 de lei. Poliția Locală dispunea și sistarea lucrărilor până la intrarea în legalitate.

Gelu Drăgan mai este trimis în judecată într-un dosar care are același obiect – distrugerea. Acesta a fost înregistrat în anul 2022 și vizează fapte comise în anii 2016-2017, când afaceristul a dat dispoziție unor muncitori de-ai săi să demoleze niște imobile și un gard proprietatea firmei bucureștene de pe strada Drumul Cetății, Itancar Filgrup SRL, în vecinătatea căreia se află și imobilele deținute de Drăgan și sediul Emi Corporation. 

SRL-ul s-a constituit parte civilă în proces. Deși acesta a fost înregistrat în 2022, încă n-are o sentință definitivă. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru mijlocul lunii noiembrie.

Drăgan „face legea” și pe Drumul Cetății

Omul de afaceri Gelu Drăgan nu pare să respecte legea nici la imobilele deținute pe Drumul Cetății. În cazul lor, Gelu Drăgan a obținut autorizație pentru spații de depozitare, însă le-a închiriat unor firme care au ca activitate comerțul și au fost transformate în spații comerciale și chiar spații de alimentație publică. Nu a întocmit un PUZ în acest sens, așa cum trebuia.

Alte spații din zonă au fost închiriate ca birouri unei firme specializate în consultanță pentru obținerea de fonduri europene. Potrivit Planului Urbanistic General, în zonă nu este permisă funcționarea de birouri sau spații comerciale, fără întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal.

Într-o ședință de Consiliu Local, viceprimarul Sorin Hangan făcea cunoscut faptul că cei de la Emi Center nu dețineau autorizație de funcționare acolo. Spațiile nu au nici locuri de parcare prevăzute, pentru care, de asemenea, trebuia întocmit un Plan Urbanistic Zonal. Omul de afaceri folosește ca parcare drumul din fața proprietăților sale amenajat pe bani publici de Primăria Bistrița, teren care nu figurează în CF ca și parcare.

Plângere penală după ce a pus o ușă zidului Cetății Bistrița

Tot în 2021, Gelu Drăgan se mai alegea cu o plângere penală, de data aceasta făcută de Poliția Locală a municipiului Bistrița, după ce a fost surprinsă că efectua lucrări de renovare la fostul Restaurant Parc. Imobilul, situat în zona istorică protejată a municipiului, fusese achiziționat de Gelu Drăgan în anul 2019.

„În scopul desfășurării activității de alimentație publică tip «restaurant», societatea, fără a deține nicio autorizație emisă de instituțiile abilitate, a intervenit asupra zonei construite protejate, prin efectuarea de lucrări de intervenție la peretele clădirii în zona ușilor de acces.

Acoperișul existent pe zidul aflat pe amplasamentul zidului Cetății Medievale Bistrița, situat în stânga porții de acces auto, a fost mutat pe porțiunea de zid existent în partea dreaptă a porții de acces auto, iar clădirea inițială a fost extinsă cu un corp de clădire care se sprijină pe zidul Cetății Medievale Bistrița, afectând și Șanțul de apărare al cetății medievale Bistrița, fără să existe o cercetare arheologică, așa cum prevede legea.

S-au efectuat aceste intervenții fără a deține Autorizație de Construire emisă de Primăria Bistrița și fără a fi avizate de Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița Năsăud iar societatea comercială a fost notificată în acest sens”, preciza Poliția Locală.

Drăgan a montat geamuri și o ușă termopan, deși Poliția Locala a dispus oprirea lucrărilor. Omul de afaceri nu doar că nu s-a conformat, ci a continuat lucrările și a terminat finisajele la ușa pe care o amplasase în zidul Cetății și a și tencuit zidul. A intervenit și pe domeniul public, pe trotuar, de unde a scos dalele existente și a montat altele.

Gelu Drăgan nu este la prima abatere în ceea ce privește imobilul de pe str. Ecaterina Teodoroiu, fiindcă în 2019, imediat după achiziționare, s-a apucat de renovări. A construit un acoperiș la imobilul în cauză. Tot fără autorizație și avize din partea instituțiilor abilitate, evident!

Și atunci, ca și acum, Poliția Locală, dar și Direcția Județeană pentru Cultură BN au dispus, conform legii, oprirea lucrărilor ilegale, însă Drăgan nu s-a conformat, astfel că au depus plângeri penale împotriva afaceristului și, drept urmare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a deschis, la începutul anului 2020, un dosar de cercetare penală.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.