Un producător de fire metalice, lanțuri și arcuri din Beclean are în facere un PUZ pentru o afacere cel puțin ciudată pentru domeniul său de activitate: un cămin de bătrâni la Crainimăt. Culmea, firma în cauză a fost judecată acum 8 ani pentru evaziune fiscală și spălare de bani și a încasat amenzi penale consistente în acest sens.

Potrivit portalului Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, producătorul de articole din fire metalice și lanțuri și arcuri, Tradingmetal SRL din Beclean pregătește un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unui cămin pentru persoane vârstnice și amenajări exterioare în localitatea Crainimăt, comuna Șieu-Măgheruș.

Instituția a dat deja undă verde Planului Urbanistic Zonal, decizând că acesta nu necesită evaluare adecvată și „se adoptă fără aviz de mediu”. Prin acest Plan Urbanistic Zonal, societatea vrea să schimbe zona LM în zona LM1.

Adică, din zonă rezidențială cu clădiri P, P+1, P+2 și cu o funcțiune predominantă locuirea și cu funcțiuni complementare instituții, servicii, comerț, mica producție să se transforme în instituții de asistență socială, locuire, servicii profesionale.

Căminul pentru persoane vârstnice propus de SRL se va întinde pe 1.560 de metri pătrați. Va avea circulații pietonale pe 150 de metri pătrați și circulații auto pe aproape 600 de metri pătrați. Pe 8.283 de metri pătrați vor fi amenajate spații verzi. În total, terenul luat în calcul este de 10.585 de metri pătrați.

„Suprafața terenului care urmează a fi reglementată prin PUZ este de 10.585 de metri pătrați. Forma terenului este poligonală, cu patru laturi, având una dintre laturile scurte front la DN17. Terenul are acces auto și pietonal pe latura nord-vestică din DN17 și un acces de pe un drum de exploatare, situate pe latura sudică. Investiția necesară: construcții – amplasare clădire cămin pentru persoane vârstnice și ziduri de sprijin; racorduri la rețelele tehnico-edilitare și rețele de incintă; sistematizarea terenului; amenajare accese carosabile în incintă; amenajarea spațiilor verzi și plantate; amenajare zonă parcare”, se arată în memoriul depus la Agenția pentru Protecția Mediului.

Primăria Șieu Măgheruș și APM au dat undă verde proiectului

Primăria comunei Șieu Măgheruș a emis deja un certificate de urbanism în luna mai a acestui an. Primăria a emis și un aviz de oportunitate în luna iulie a acestui an, prin care se propune un procent de ocupare a terenului de maxim 40%, un regim de înălțime de maxim Parter + un etaj +mansardă și spații verzi pe minim 30% din suprafața terenului.

„Se vor planta arbori de talie medie (diametrul coroanei minim 3 metri) în zona parcărilor conform planșei de reglementări. Se prevăd 10 locuri de parcare atât pentru personal, cât și pentru vizitatori. În zonă există rețea de alimentare cu energie electrică (la 100 de metri față de terenul studiat). Aceasta se va prelungi până la amplasamentul studiat conform avizelor”, se mai arată în documentul depus la APM.

Undă verde a dat și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud prin notificarea favorabilă din luna septembrie a acestui an.

Producătorul Tradingmetal SRL înființat în 2003 a raportat în 2023, la 20 de ani de activitate, o cifră de afaceri de un milion de lei și un profit net de 687.170 de lei. Datoriile ajungeau și ele la 1,3 milioane de lei. Firma din Beclean avea doar 3 angajați.

În 2022, cifra de afaceri raportată era de 630.000 de lei, iar profitul abia ajungea la 324.000 de lei. Datoriile erau și mai mari, ajungând la 2,2 milioane de lei. În 2021, cifra de afaceri era de 840.000 de lei, iar profitul net de 495.650 de lei, cu datorii de  1,3 milioane de lei. Asta după ce în 2015, de exemplu, acu aproape 10 ani, cifra de afaceri a producătorului era de 14,3 milioane de lei, iar în 2011 cifra de afaceri trecea de 23 de milioane de lei.

SRL-ul și administratorul său a fost judecat pentru spălare de bani și evaziune fiscală!

În 2016, Curtea de Apel Timișoara se pronunța într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Timiș,  în care erau judecate mai multe persoane fizice și juridice din Dej, Fodora, Luduș și Beclean. Sentința venea la 5 ani de la debutul procesului, dosarul fiind înregistrat în 2011, la Tribunalul Timișoara.

Persoanele și firmele în cauză au fost condamnate pentru spălare de bani în formă continuată, evaziune fiscală și instigare la evaziune fiscală și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Pedepsele n-au fost deloc blânde în acest caz, cea mai aspră fiind de 8 ani de închisoare cu executare, în cazul persoanelor fizice. Firmele judecate în dosar au fost pedepsite cu amenzi penale, cea mai mare fiind de 40.000 de lei și suspendarea activității pentru diferite perioade de timp. La acestea s-au adăugat și prejudiciile, plătite de persoanele fizice în solidar cu firmele, cea mai mare sumă trecând de 150.000 de lei.

Potrivit sentinței definitive date de Curtea de Apel Timișoara, administratorul societății comerciale, Reman Arnold Attila  a fost condamnat la doi ani de închisoare și o pedeapsă complementară de interzicere a drepturilor pe o durată de un an după executarea pedepsei principale, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscal în formă continuată. A fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată. Acesta a trebuit să execute pedeapsa cea mai grea, cea de 3 ani de închisoare.

Tradingmetal SRL a încasat o amendă penală de 50.000 de lei pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. A mai primit o amendă penală de 75.000 de lei pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în formă continuată și încă una de 90.000 de lei pentru infracțiunea de spălare a banilor în formă continuată. SRL-ul a rămas să achite amenda penală cea mai consistentă, cea de 90.000 de lei.

„În baza art. 23 al. 4 din Legea nr. 656/2002, art. 532 C.pen., aplică inculpatei şi pedeapsa complementară prev. de art. 531 lit.b C.pen.rap. la art. 713 C.pen., suspendarea activităţii pe o durată de 3 (trei) luni. În baza art.33 lit.a C.p. din 1969, rap. la art. 40 C.pen. din 1969, aplică inculpatei S.C. TRADINGMETAL S.R.L.Beclean amenda penală cea mai mare, aceea de – 90.000 (nouăzecidemii) lei”, se mai arată în sentința dată de Curtea de Apel Timișoara.

Toate firmele și persoanele fizice implicate au avut de plătit despăgubiri Agenției Naționale de Administrare Fiscală Timiș. Inculpatul Reman Arnold Attila a plătit în solidar cu Tradingmetal SRL 314.348 de lei cu dobânzile aferente.  Instanța a înlăturat obligația de plată a SC Tradingmetal SRL Beclean a despăgubirilor civile în cuantum de 2.635.634 lei, menținând confiscarea acestei sume.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.