În România s-a creat o piață neagră din cauza deconectărilor de la rețea a panourilor fotovoltaice.

Cei care au montat panouri fotovoltaice se plâng că sunt frecvent deconectați de la rețea din cauza dezechilibrelor generate de rețelele învechite, care nu pot prelua eficient toată energia generată, în special în zonele cu mulți prosumatori. Atunci oamenii încep să-și pună întrebarea dacă a meritat investiția, subliniază Butacu:

„Atunci încep să caute un instalator care să le rezolve problema, intră pe piața neagră a panourilor fotovoltaice și află că se poate interveni în invertoare ca să nu mai fie deconectați, ceea ce produce și mai multe probleme vecinilor, pentru că destabilizează rețeaua, apelează la firme de instalații de garsonieră care le promit marea cu sarea și încep să apară probleme.

Oamenii nu știu cum să migreze de la un instalator la altul, pentru că au fost lăsați baltă sau pentru că li s-au montat în loc de cabluri solare pe acoperiș li s-au montat cabluri normale sau în loc de prinderi pentru clemele de panouri li s-au pus corniere de la mobilă. Sunt situații reale cu care ne confruntăm”, a spus Butacu, în cadrul conferinței Energy Expo 2024.

Propunerea ANRE este ca distribuitorii să aibă posibilitatea legală de a accesa invertoarele, pentru a le opri automat atunci când este necesar. „O soluție ar fi accesul distribuitorilor la aceste invertoare și posibilitatea utilizării invertoarelor ca mijloc de echilibrare a rețelei. Acest lucru nu se întâmplă acum, dar ar trebui introdus prin lege”, a spus Viorel Alicuș.

Citește și: https://gazetadebistrita.ro/tanar-din-josenii-bargaului-retinut-s-a-confirmat-ca-a-condus-drogat/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.