Árpád Pászkány, fostul patron al clubului de fotbal CFR Cluj, este ținut în instanță într-un dosar început în 2016, iar faptele pentru care este acuzat au avut loc între 2008 și 2013. Deși perioada de prescripție se aproprie, magistrații lucrează lent, astfel încât din 2022, de când ancheta DIICOT s-a încheiat, judecătorul nu a reușit să stabilească dacă dovezile pot fi folosite în instanță. Dosarul se află deja la cea de a 15-a amânare de pronunțare, iar dacă aceasta va fi una pozitivă, doar atunci vor putea fi judecate faptele.
Justiția din România demonstrează în mod constant cât de ineficientă este, iar de multe ori ne trezim că unele persoane scapă de pedeapsă doar din modul încet în care magistrații încearcă să își facă treaba. Faptele ajung să fie prescrise nu pentru că persoanele sunt judecate, ci pentru că justiția se mișcă prea lent.
Așa este situația în care se regăsește și afaceristul Árpád Pászkány, dacă se va ajunge în situația ca dosarul în care este implicat să se și judece.
Nici măcar nu sunt judecate faptele
Este vorba despre dosarul în care este Pászkány, alături de Iuliu Mureșan, este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani în formă continuată.
Dosarul a fost început cu o anchetă făcută de DIICOT, care a fost începută în 2016 și care a dus la mai multe consecințe pentru cei doi inculpați. Printre acestea, trebuie amintit sechestrul pus pe averile lor, care ating sume considerabile, fiind vorba de proprietăți imobiliare scumpe și conturile lor bancare.
Ancheta procurorilor a ținut până în 2022, când dosarul a fost trimis la Tribunalul Cluj pentru a fi judecat. Însă, cazul bate pasul pe loc de atunci, în prezent dosarul aflându-se pe rol în cameră preliminară; adică judecătorul, Liana Cociș în acest caz, trebuie să decidă dacă dovezile aduse de către procurori pot fi folosite în dosar.
Datorită modului în care judecătorul și-a făcut treaba, dosarul s-a mișcat încet până în martie 2024, când a decis să amâne pronunțarea pentru prima dată. Din acel moment, magistratul a refuzat de 15 ori să se pronunțe asupra calității dovezilor aduse de procurori, ultima amânare fiind săptămâna aceasta, pe 1 octombrie, iar următoarea ședință urmând să aibă loc tot luna aceasta, pe 15.
Dacă judecătorul va decide că dosarul poate merge mai departe, doar atunci va începe judecarea faptelor pentru care Árpád Pászkány este acuzat.
Fapte comise în 2008, încă nejudecate
Pászkány și Mureșan sunt acuzați că între 2008 și 2013, perioadă în care au fost implicați în clubul de fotbal CFR Cluj, au reușit să își extragă aproximativ zece milioane de euro din fondurile echipei. Cei doi sunt suspectați că ar fi folosit firme offsore din Cipru și din Seichelles pentru a încheia mai multe contracte de consultanță.
În 2016, DIICOT a explicat acuzațiile printr-un comunicat: „S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către un membru al grupului (Pászkány).
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte.
Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.
Totodată, s-a reţinut că membrii grupului au evidenţiat în actele contabile ale societăţii comerciale cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale ori au evidenţiat operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciul datorat bugetului de stat fiind de aproximativ 1.500.000 euro.”, se arată în comunicatul DIICOT din 2016.
Averea ținută sechestru
În 2023, Pászkány și Mureșan au cerut în instanță ca sechestrul asupra averilor lor să fie ridicat, dar chiar dacă această cerere a fost respinsă, Gazeta de Cluj a aflat ce proprietăți au fost reținute de către autorități.
Pászkány deține, împreună cu soția sa, un apartament pe strada Dorobanților, la colț cu strada Pitești, vizavi de clădirea Judecătoriei și a Tribunalului. Această locuință are 250,00 m.p. și este compus din 8 camere bucătărie, două băi, trei antreuri, o debara, trei veceuri, două sasuri, o logie, cu suprafaţă utilă de 250,17 m.p. și patru pivniţe cu suprafaţă de 28,63 m.p..
O altă proprietate deținută de Pászkány este în cartierul Grigorescu pe strada Profesor Tudor Ciortea, un teren cu o casă de 400 mp. Iuliu Mureșan are sub sechestru o un teren de 2.300 de mp cu o casă, pe strada Făgetului.
Pászkány nu scapă de DIICOT
Aceste acuzații, care au deja opt ani, nu reprezintă prima interacțiune a lui Árpád Pászkány cu DIICOT, el fiind implicat și în dosarul Gazeta, început în 2006. Aici a fost implicat și patronul redacției Gazeta, Liviu Man, alături de alți jurnaliști din echipa sa, el fiind achitat definitiv în 2017, motivarea venind de la Curtea de Apel Galați în 2018.
DIICOT Cluj i-a acuzat pe aceștia că ar fi șantajat mai mulți oameni de afaceri prin investigațiile lor. Pászkány a fost inclus în dosar în urma unei plângeri făcute de Iulian Dascălu, care a susținut că fostul patron CFR ar fi început o campanie de presă îndreptată împotriva sa.
Pászkány a fost achitat definitiv în 2012, dar nici nu au trecut bine patru ani de când DIICOT a început celălalt dosar împotriva sa.