Unul dintre simbolurile Bistriței a fost scos la vânzare pe OLX de către proprietari. Este vorba despre Hotel Decebal, pentru care se cere 1,5 milioane de euro! Și Don Tur mai face o tentativă să-și vândă hotelul de pe centură, cu peste 700.000 de euro.

După câțiva ani în care mai multe hoteluri din Bistrița-Năsăud și-au găsit un nou proprietar, a venit rândul unui alt simbol al Bistriței să fie scos la vânzare. Este vorba despre Hotel Decebal, care funcționează chiar lângă piața Decebal. Proprietarii cer pentru hotelul cu mai puțin de 30 de camere nu mai puțin de un milion și jumătate de euro.

Acesta este deținut de cinci acționari ai companiei Complex Decebal SRL. Printre ei se numără și Mircea David, un acționar important al producătorului RAAL. În clădirea unde funcționează hotelul mai este și un supermarket PROFI, care și-ar dori să rămână în locație. Vânzătorii vor să vândă întreaga clădire, inclusiv partea ocupată de supermarket.

Potrivit anunțului care a fost publicat inclusiv pe site-ul de anunțuri și vânzări OLX, hotelul are 28 de camere cu 54 de locuri de cazare și cu posibilitate de extindere. Hotelul dispune de spații suplimentare pentru evenimente, cum ar fi săli de mese și de conferințe, cu capacități diverse, de la 15 șa 240 de locuri. Acestea pot fi folosite pentru nunți, conferințe sau alte mese festive.

„Hotelul oferă facilități bine dotate, inclusiv un restaurant, bar, bucătărie, spații pentru catering și evenimente. Există și posibilități de extindere și modernizare a construcției, ceea ce ar putea transforma hotelul într-un centru și mai atractiv pentru turiști și organizatori de evenimente”, se arată în anunțul publicat pe OLX, de agenția la care au apelat proprietarii.

Anul trecut, Complex Decebal SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei și un profit de 476.834 de lei. În 2022, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei și un profit net de 354.709 lei. În 2021, firma avea o cifră de afaceri de un milion de lei și un profit de 188.521 de lei. Hotelul a avut în ultimii ani doar 10 angajați.

Don Tur mai face o tentativă să-și vândă hotelul

Hotel Decebal nu este singura unitate de cazare scoasă la vânzare perioada aceasta. Don Tur mai face o tentativă să-și vândă hotelul cu 22 de camere din Bistrița, de pe vechiul drum de centură. Nu este prima dată când antreprenorul Macedon Bădiță vrea să vândă hotelul. Acesta a fost scos la vânzare și în 2021, însă fără rezultat.

Pentru cei 1.174 metri pătrați, Don Tur cere 718.000 de euro. Hotelul are 3 stele și este compus din 22 de camere. Adiacente hotelului sunt și 20 de ari de teren, care sunt scoase la vânzare cu tot cu unitatea de cazare, în același preț.

Hotelul dispune și de o sală de conferințe și sală de evenimente, care pot găzdui până la 250 de persoane. Și aici pot fi organizate nunți, botezuri sau chiar conferințe.

„Hotelul dispune de un restaurant gata să ofere meniuri delicioase pentru evenimentele organizate, adăugând valoare afacerii. Încălzirea este asigurată prin pompe de căldură, oferind confort termic pe tot parcursul anului, indiferent de sezon”, se mai arată în anunțul publicat pe OLX de aceeași agenție imobiliară, care se ocupă și de vânzarea Hotelului Decebal.

Don Tur oferă și servicii de transport internațional și operează cu două firme: Don Tur Turism SRL și Lux Don Tur SRL. Lux Don Tur SRL, care funcționează încă din 1992, a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 1,9 milioane de lei și un profit de 216.772 de lei. Anul trecut, cifra de afaceri trecea de 2,2 milioane de lei, însă profitul era mai mic, ajungând la 133.645 de lei. Firma are doar 4 angajați.

Don Tur Turism este ceva mai nouă, fiind înființată în 2018. Acesta a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei și pierderi de 165.937 de lei. În 2022, SRL-ul raporta o cifră de afaceri tot de 1,2 milioane de lei și pierderi de aproape 190.000 de lei. Firma are șapte angajați.

Moldovan și-a scos la vânzare toate hotelurile acum 6 ani!

Ioan Moldovan și-a scos la vânzare toate hotelurile în 2018, când a și cerut insolvența pentru toate firmele sale. Astfel, Moldovan a scos la vânzare Hotel Coroana de Aur, Hotel Codrișor și Hotel Castel Dracula.

Hotel Coroana de Aur, din inima Bistriței, care se întinde pe 1900 de metri pătrați, cu o suprafață desfășurată de 8.492 de metri pătrați, a fost inaugurat în 1974 și renovat ultima dată în 2013, când a primit 4 stele. Acesta a fost cumpărat de proprietarii Cramei Jelna cu 3,4 milioane de euro, reinventat și redeschis deja.

Primul vândut a fost Hotel Codrișor. Acesta a fost cumpărat în 2020, în luna aprilie, iar prețul său a scăzut de la două milioane de euro la aproximativ 800.000 de euro. Pe el a pus mâna Ovidiu Adrian Pop și Mariana Bodea, cu afaceri în zona de comerț piese auto și respectiv în cea de jocuri de noroc. Și această unitate de cazare a fost reabilitată și redeschisă de curând.

Al doilea vândut a fost Hotel Castel Dracula, din Pasul Tihuța, pentru care inițial Ioan Moldovan a cerut nu mai puțin de 7 milioane de euro. Hotelul se întinde pe 4.097 de metri pătrați. Acesta are trei etaje, parter și demisol și este compus dintr-un restaurant, o cramă, două bucătării, o terasă și o zonă specială de agrement unde sunt „speriați” turiștii cu cavoul lui Dracula.

Unitatea de cazare are 140 de locuri de cazare, dispuse în 63 de camere. La acestea se adaugă și trei apartamente. Complexul are propria stație de captare și tratare a apei, stație proprie de epurare a apelor uzate și un depozit de carburant.  În ultimii doi ani, hotelul a fost închis, omul de afaceri considerând că simbolul județului nu își scoate costurile de funcționare, mai ales în sezonul rece.

Hotel Castel Dracula a fost vândut în 2020, cumpărătorii fiind cei de la Îndemânarea Prodcom. Aceștia se pare că au plătit 1,6 milioane de euro pentru hotel și au planuri mari cu unitatea de cazare. Lucrurile încă nu s-au mișcat acolo, iar managerul Îndemânarea nici n-a făcut publice planurile pe care le are cu el.

Vândut a fost și Hotel Krone, de pe strada Grănicerilor, care a căpătat o nouă destinație: spital de recuperare. Hotelul de trei stele a fost cumpărat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, iar acolo funcționează deja secția de recuperare a unității spitalicești.

Pentru hotelul compus din 44 de camere, un salon restaurant cu o capacitate de 80 de persoane, un bar, o cafenea și dotat chiar și cu o sală de fitness, Consiliul Județean a plătit două milioane de lei, fără TVA.

Și fosta Pensiune Mya din Groapa Sărății a fost vândută și transformată într-un cămin de bătrâni. Vândut de bancă a fost și Hotel Select, un hotel de două stele situat lângă ștrandul municipal și Hotelul Cora, care însă și-a păstrat funcţiunea, cel puțin până în prezent.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.