Traian Ogâgău, fostul primar al orașului Sîngeorz Băi, are din nou probleme de ordin penal. În toamna anului trecut, el a fost trimis în judecată sub acuzația de distrugere. Partea vătămată din dosar, și de altfel persoana care i-a făcut plângerea penală, este Dacian Măgurean, fostul coleg de partid al lui Traian Ogâgău. Concret, fostul edil de Sîngeorz-Băi este acuzat că i-a distrus lui Măgurean telefonul mobil.

Beleaua a venit pe capul lui Traian Ogâgău pe data de 25 februarie 2022, zi în care fostul edil se afla în primărie, probabil într-o vizită la cumnatul său care îl înlocuise în funcție  – Cătălin Bota, pe atunci primar interimar al orașului Sîngeorz-Băi, când Dacian Măgurean, pe atunci consilier local, și-a făcut apariția în primărie, ca să vadă niște documente ale unor proiecte ale administrației locale, ce lucrări au fost executate și ce plăți au fost efectuate. Cei doi s-au întâlnit în holul primăriei, unde Ogâgău stătea pe o canapea.

Scandal din te miri ce… și încă un dosar penal

Cum între ei relațiile nu erau deloc cordiale, Ogâgău l-a luat la rost pe Măgurean ce caută în instituție, însă a ridicat și o vază destul de mare, simulând că o aruncă spre alesul local.

În acel moment Măgurean și-a scos din buzunar telefonul mobil începând să filmeze scena care tocmai avea loc, însă Ogâgău l-a lovit peste mână, astfel că telefonul acestuia a căzut dușumea. Măgurean și-a ridicat telefonul și a început să-l filmeze pe Ogâgău, care l-a lovit din nou peste mână, astfel că aparatul întâlnește din nou podeaua, moment în care se sparge carcasa. După toată scena, Măgurean s-a dus ață la poliție, unde depune o plângere penală.

Drept urmare, a fost întocmit un dosar penal, în care Ogâgău a fost inițial cercetat pentru ultraj – în condițiile în care Măgurean era consilier local – lovire și distrugere. Acuzația de ultraj a picat, întrucât s-a considerat că nu era în timpul exercitării funcției sale, adică în ziua respectivă nu era stabilită vreo ședință de consiliu local. De asemenea, pentru infracțiunea de lovire, anchetatorii au dispus clasarea, întrucât s-a stabilit că Ogâgău a lovit cu mâna de fapt telefonul și nu mâna lui Măgurean. Astfel, a mai rămas doar acuzația de distrugere, care și aceasta a fost clasată de procurorii de la Năsăud. Însă, Dacian Măgurean a formulat plângere ordonanța de clasare, astfel că dosarul a ajuns la unitatea de parchet superioară, respectiv în mâinile procurorului șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, care a decis că soluția de clasare nu este întemeiată atât timp cât nu s-a epuizat probatoriul care se putea administra în cauză. Drept urmare, în noiembrie 2022, a cerut în instanță confirmarea redeschiderii urmăririi penale, solicitare admisă de judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Năsăud. De la acest moment, ancheta a durat încă aproape un an, iar în octombrie 2023, Traian Ogâgău a fost trimis în judecată. După încă o lună, dosarul a trecut de camera preliminară, însă judecata pe fond a început abia în iunie anul acesta.

Cele două condamnări din 2020 l-au lăsat fără funcția de primar

Pedeapsa pentru infracțiunea de distrugere, conform prevederilor art. art. 253 al. 1 C.pen., este închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă. În cazul lui Traian Ogâgău există însă o problemă, fiindcă procurorii i-au reținut starea de recidivă, în condițiile în care el are două condamnări anterioare.

Astfel, în februarie 2020, Traian Ogâgău, primar al orașului Sîngeorz-Băi la acel moment, a fost condamnat de Judecătoria Năsăud, la un an de închisoare cu amânare, după ce în 2018 i-a închiriat un teren tatălui său, fără să urmeze procedurile legale. Totodată i s-a interzis dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dar și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. Traian Ogâgău a atacat sentința instanței năsăudene, la Curtea de Apel Cluj, unde magistrații au decis să se renunțe la aplicarea pedepsei. Numai că, Traian Ogâgău mai avea un dosar penal, pe rolul Judecătoriei Năsăud, pentru refuzul de prelevare de probe biologice, faptă comisă în 2016, și pentru care a fost trimis în judecată în 2018. Sentința în acest ultim dosar a venit în iunie 2020, pedeapsa aplicată fiind de un an de închisoare cu suspendare. 

Într-o astfel de situație, legea spune că o persoană care a beneficiat de renunțarea aplicării pedepsei, în termen de maxim doi ani este condamnată pentru o altă infracțiune, instanța sau procurorii se pot sesiza din oficiu pentru anularea renunțării la aplicarea pedepsei. Ceea ce s-a și întâmplat, fiindcă procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud au solicitat judecătorilor să anuleze sentința pronunțată de Curtea de Apel Cluj în 2020, prin care s-a renunțat la aplicarea pedepsei aplicată de instanța de fond. Drept urmare, Judecătoria Năsăud a admis solicitarea Parchetului și a contopit cele două pedepse primite de Traian Ogâgău, el fiind condamnat la un an şi 4 luni închisoare cu suspendare, dar și interzicerea dreptului de a fi ales, de a ocupa o funcție publică timp de 3 ani.

Inițial, Ogâgău a intenționat să conteste hotărârea magistraților de la Năsăud, însă a renunțat la această acțiune, i-ar în final a pierdut cel de-al treilea mandat de primar câștigat în 2020.

Cum se va finaliza acest ultim dosar în care este inculpat Traian Ogâgău, rămâne de văzut, însă este foarte posibil să scape doar cu o amendă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.