Curtea de Conturi a făcut public un raport care vizează serviciile de alimentare cu apă și canal din țară. Auditorii scot în evidență situația jalnică din țară, în condițiile în care România se angajase ca până în 2030 să asigure apă și canal pentru mai bine de 90% din populația țării. Printre problemele găsite în Bistrița-Năsăud s-au numărat gradul redus de conectare la rețele, întârzieri ale proiectelor, dar și depășiri ale concentrațiilor maxime admise în cazul substanțelor dăunătoare sănătății publice.
În mai bine de 100 de pagini, Curtea de Conturi punctează toate problemele și lucrurile care nu funcționează la masterplanurile de apă și canal din țară și celelalte proiecte care vizează alimentarea cu apă și asigurarea canalizării în localitățile din România. Raportul a fost publicat de curând și ia în calcul situația de la nivelul anului 2022.
„În urma unui progres destul de lent în ultimii 15 ani, accesul populației la serviciile de apă și canalizare rămâne unul scăzut și semnificativ sub media europeană, cu discrepanțe majore între mediile urban și rural și inechitabil pentru grupurile de populație defavorizată/cu venituri reduse”, este o primă concluzie a Curții de Conturi.
Auditorii mai spun că performanța redusă a proiectelor din țară este dată de ritmul lent de execuție și finalizare a obiectivelor de investiții și de mecanismele slabe de monitorizare și evaluare a rezultatelor.
La întârzierile de execuție se adaugă soluții tehnice necorespunzătoare, probleme de calitate a lucrărilor, investiții realizate dar nefuncționale sau exploatate sub capacitate. Curtea de Conturi a constatat întârzieri semnificative în derularea proiectelor de investiții în 21 de județe din țară, printre ele numărându-se și Bistrița-Năsăud.
Probleme de conectare la rețele și-n Bistrița-Năsăud!
Deși pare greu de crezut, sunt zone unde deși există rețele de apă și canalizare, oamenii nu s-au racordat. De ce refuză oamenii să își tragă apa în casă dacă localitatea unde locuiește are rețele? Ei bine și acest racord la apă și canalizare implică niște costuri. În primul rând, oamenii trebuie să aibă chiuvete și toalete ca să se justifice racordul.
Acest refuz de racordare a populației era recunoscut în urmă cu câțiva ani și de Ion Șandru, directorul general al Aquabis, furnizorul de apă și canal din Bistrița-Năsăud. Potrivit datelor din raportul Curții de Conturi, la nivelul anului 2022, gradul de conectare în Bistrița-Năsăud era între 60 și 70%.
La acea dată mai existau doar câteva județe în țară cu un grad de conectare la apă de doar 30%. În mai bine de jumătate din țară, gradul de conectare al populației la apă era de peste 70%.
Ceva mai prost stă situația când vine vorba despre canalizare. În 2022, doar 8 județe aveau un grad de conectare al populației de peste 70%. În Bistrița-Năsăud, doar jumătate din populație era racordată la canalizare.
Bistrița-Năsăud are 9 operatori fără autorizații sanitare de funcționare
Același raport al Curții de Conturi scoate în evidență faptul că 70% dintre operatorii din țară nu sunt licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).
Asta înseamnă că peste 700 de unități administrativ teritoriale au rețele de apă fără autorizație sanitară de funcționare. Marea majoritate funcționează în localități mici. În Bistrița-Năsăud se estimează că între 5 și 10% din populație primește apă de la operatori nelicențiați.
De regulă este vorba despre autoritățile locale care au preluat sarcina Aquabis și furnizează pe cont propriu apă populației. Sunt însă și cazuri în care rețelele administrate de Aquabis nu dețin autorizații sanitare de funcționare.
Potrivit datelor puse la dispoziție de ANRSC, în Bistrița-Năsăud sunt 9 operatori care nu dețin autorizații sanitare de funcționare pentru sistemele de alimentare cu apă. Este vorba despre: Comuna Coșbuc, Dumitrița, Monor, Parva, Poiana Ilvei, Comuna Șieuț, unde rețelele sunt administrate de autoritățile locale și Runcu Salvei, Telciu și Zagra, unde rețelele sunt administrate de Aquabis.
Calitatea apei…. sub nivelul nevoilor și așteptărilor cetățenilor
Calitatea apei este sub nivelul nevoilor și așteptărilor cetățenilor, o spun mai multe barometre și sondaje. Mulți operatori, în special cei din mediul rural sau orașe mici, funcționează fără licență sau autorizație sanitară, astfel că nu pot oferi o garanție a calității apei oferite.
Există o capacitate insuficientă a instituțiilor de reglementare și control de a garanta respectarea standardelor de calitate în domeniu. Mulți cetățeni se declară nemulțumiți de calitatea serviciilor de apă și canalizare: principalele probleme sunt calitatea apei (apă murdară, nepotabilă), lipsă de presiune și întreruperi dese și prețuri/tarife prea mari.
Rapoartele autorităților confirmă în numeroase cazuri depășiri ale concentrațiilor maxime admise ale unor substanțe în apa de consum/apele reziduale, mai ales în localitățile mai mici, ceea ce se transpune într-un nivel ridicat de risc asupra sănătății publice și mediului.
Depășiri ale concentrațiilor maxime admise în cazul unor substanțe dăunătoare sănătății publice în parametrii apei furnizate au fost semnalate în mai bine de 20 de județe din țară. Printre ele se numără și Bistrița-Năsăud.
Ultimul raport al Direcției de Sănătate publică Bistrița-Năsăud, aferent anului 2023 privind calitatea apei potabile confirmă aceste probleme scoase în evidență de Curtea de Conturi. Potrivit acestuia, parte din apa din Râul Bistrița care a ajuns la populația din municipiu nu ar fi conformă. Analizele au arătat prezența E.coli, a enterococilor intestinali și a bacteriilor coliforme. Cauza prezenței acestora în apa care ajunge la populație este, potrivit Direcției de Sănătate Publică „deficiențele” în tratarea apei. Afectați ar fi fost la acea vreme 1.350 de consumatori.
Astfel de probleme a identificat Direcția de Sănătate Publică în 9 localități din județ. În toate cele 9 a fost identificată prezența E.coli, a enterococilor intestinali și a bacteriilor coliforme. Prezența acestor bacterii în apă este datorată, conform aceluiași raport deficiențelor de tratare.
Bacterii coliforme, E.Coli și enterococci intestinali au fost identificate în Telciu, Parva, Măgura Ilvei, Șieu, Romuli, Șanț, Milaș și chiar în stațiunea Colibița. Același raport scoate în evidență faptul că sunt mari probleme și la fântânile publice din județ. DSP a identificat 56 de fântâni publice, dintre care 20 au interdicție de folosire, întrucât apa nu este potabilă.
Într-un drept la replică, Aquabis preciza acum câteva luni că în zonele unde s-au găsit probleme regia de apă nu operează ori există dublă alimentare, adică încă o sursă de alimentare pe lângă cea a Aquabis. De asemenea, furnizorul principal din Bistrița-Năsăud susținea că se încadrează în cerințele privind calitatea apei potabile prin Ordonanța nr. 7/2023, care prevede o limită de 5% probe necorespunzătoare microbiologic din totalul probelor recoltate într-un an caracteristic.
Andreea Radu