Anul acesta pare să fie unul plin pentru bistrițeanul Robert Sighiartău, care pe lângă faptul că s-a implicat masiv în toate alegerile care au loc în 2024, a trebuit să își facă timp pentru afacerile în care este implicat. Pare că pentru a își ușura munca, a decis că este mai simplu să preia în mod direct controlul asupra societăților, chiar dacă trebuie să încalce niște drepturi pentru acest lucru.

Robert Sighiartău este unul dintre cei mai publici lideri ai Partidului Național Liberal, el fiind deputat de Bistrița-Năsăud din 2016, vicepreședinte PNL, iar în acest an și candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean BN.

Însă, pe lângă banii pe care Robert Sighiartău îi primește din funcția de deputat (conform declarației sale de avere nu este plătit pentru munca depusă ca vicepreședinte PNL), el este și acționar la mai multe societăți din Bistrița, pe care le deține alături de fratele său și de cele trei surori ale sale. Este vorba despre Comautosport și Central Motors, două companii care se ocupă cu comerțul de autovehicule, acestea fiind înființate de către tatăl deputatului, care după ce a decedat a lăsat moștenire afacerile.

Problemele din familie

În data de 13 septembrie, Murza-Sighiartău Dorina, una dintre surorile lui Robert, a deschis un dosar la Tribunalul Bistrița-Năsăud în care cere anularea unei hotărâri a Adunării Generale a Acționarilor Comautosport. Ca parte pârâtă sunt toți ceilalți membri ai familiei care sunt acționari ai firmei.

Gazeta de Bistrița a aflat că în afacerile în care este implicat Robert Sighiartău, au început mai multe certuri în familie, care au început de la faptul că una dintre surori vrea să iasă din societăți. Problemele au apărut de la restul familiei, care nu este de acord ca această soră să își vândă partea din acțiuni pentru valoarea sa reală. Aceste informații au fost oferite Gazetei de Bistrița de către o sursă apropriată de familia Sighiartău, dar care a preferat să rămână anonimă.

Această soră ar fi vrut să iasă din societăți tocmai pentru că nu ar fi fost înștiințată despre nimic din ce se întâmplă intern, ea fiind refuzată de mai multe ori când a cerut date financiare despre companii, precum: balanțe, bilanțuri, rapoarte de activitate, fișe de angajați.

Sighiartău Emanuel, fratele și aliatul lui Robert, este administrator la ambele companii, iar aceștia se ajută unul pe altul pentru a controla societățile, conform sursei menționate mai sus. Astfel, mai multe puncte pentru ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor care au fost propuse de către această soră au fost ignorate complet și nu au fost incluse în discuție.

Mai mult, într-un caz aparte, procesul verbal ar fi fost întocmit în așa fel încât să includă doar informațiile pe care Robert Sighiartău ar fie menționate, iar o mare parte din discuție nu a fost punctată oficial.

Dividende, mai multe decât are voie

Toată această lipsă de transparență a dus la mult mai multe nereguli, iar printre cele de care sursa menționată mai sus ne-a informat ține de modul în care Robert Sighiartău ar fi primit dividende în valoare mult mai mare decât restul acționarilor.

În declarația de avere care a fost postată în acest an pe site-ul Camerei Deputaților, Robert Sighiartău ar fi încasat dividende de la trei societăți. De la Central Motors acesta a încasat 220.000 de lei, în timp ce alți asociați ar fi primit doar jumătate din această sumă, deși toți dețin același procentaj din capital. Trebuie menționat faptul și că în 2023 firma a avut un profit de 859.000 de lei, iar dividendele primite de Robert reprezintă mai mult de 20% din acesta, deși deputatul deține doar o cincime din afacere.

O situație ciudată există și la Mondial Motors, o firmă în care nu este implicată toată familia, ci doar alți trei membri. Aici Robert Sighiartău deține 70% din acționariat, iar conform declarației de avere a primit 610.000 de lei din dividende. Problema este că în 2023, societatea a avut un profit de doar 544.000 de lei, iar din acesta ar fi trebuit să primească dividende și ceilalți trei asociați.

Gazeta de Bistrița a încercat să îl contacteze pe Robert Sighiartău și i-a adresat întrebări despre modul în care am fost informați că acesta controlează afacerile familiei și despre dividendele primite de la Central Motors. Până la publicarea acestui articol nu am primit un răspuns la aceste întrebări, iar dacă vom primi o replică o vom publica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.