Clinica privată Sanovil a acționat în judecată Casa de Asigurări de Sănătate și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, încercând să determine CJAS să îi permită accesul în Programul Național de Oncologie…. Până una alta, Sanovil și-a pierdut singurul medic oncolog pe care-l avea.

La începutul acestei luni, clinica privată Sanovil a dat în judecată două instituții ale statului. Este vorba despre Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, având ca obiect „obligare emitere act administrativ”.

Totul ar fi pornit de la refuzul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud de a permite clinicii Sanovil să intre în relație contractuală cu instituția pentru Programul Național de Oncologie. Ultima astfel de decizie a venit în decembrie anul trecut, fiind dat de o comisie formată din reprezentanți și specialiști ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate și ai Direcției de Sănătate Publică.

Gavrilaș Mureșan, administratorul grupului Sanovil nu s-a lăsat și a făcut plângere Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud și directorului său executiv Vilhelm Szekely la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

În luna mai a acestui an, conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate i-a chemat la București atât pe directorul CJAS Vilhelm Szekely, cât și pe administratorul Sanovil dr. Gavrilaș Mureșan pentru a discuta pe marginea plângerii respective. Concluzia conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost că decizia luată de comisie a fost una corectă, bazată pe prevederile legale în vigoare.

Cum explică Vilhelm Szekely refuzul de a intra în relație contractuală cu Sanovil

La ultima conferință de presă organizată de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, directorul Vilhelm Szekely a prezentat situația și a explicat ce stă la baza comisiei care nu îi permite clinicii Sanovil să furnizeze servicii medicale decontate în  cadrul Programului Național de Oncologie:

„Avem un furnizor care insistă să intre în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate și nu reușește. Motivul este reglementarea, ordinul 180 din 30 martie 2022, al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, anexele la acest ordin. În anexă, la articolul 3, spune cine poate să intre în relație cu casa de asigurări de sănătate, pe programele naționale: instituțiile publice, furnizorii publici de servicii medicale și furnizori privați de servicii medicale pentru servicii medicale care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale”, a spus Vilhelm Szekely.

Potrivit acestuia, anual, și nu numai, Spitalul Clinic Județean de Urgență este întrebat dacă are capacitatea tehnică și umană de a furniza servicii și medicamente în Programele Naționale de Sănătate, în speță Programul Național de Oncologie, iar de fiecare dată răspunsul este da. În aceste condiții, furnizorii privați nu pot să presteze astfel de servicii, decât dacă Spitalul Clinic Județean este depășit de situație.

„În stabilirea da sau nu pentru o entitate privată în a intra în relație contractuală pe PNS atributul directorului general este de a emite o decizie și a stabili comisia mixtă și nu mai mult decât atât.(…) De fiecare dată, în fiecare an și de câte ori este nevoie, entitatea publică este interpelată cu o adresă din partea Casei de Asigurări de Sănătate și Spitalul Clinic Judetean de Urgență răspunde că face față solicitărilor de a furniza servicii și medicamente în PNS-urile care se contractează în Casa de Asigurări de Sănătate.  Până ce casa este obligată să respecte actele normative în vigoare și hotărârea comisiei, președintele casei respectă deciziile comisiei și nu face nicio presiune pentru emiterea acelei hotărâri. Până ce spitalul public face față solicitărilor, entitatea privată stă pe margine și așteaptă până ce vine o adresă prin care spitalul public spune că nu poate să facă față din punct de vedere tehnic și uman acestor solicitări”, a completat Vilhelm Szekely.

Comisia respectivă nu ia de bun răspunsul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, ci verifică și se asigură că acesta poate să ofere serviciile respective. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate au explicat că programul respectiv este foarte sensibil și nu poate exista riscul ca tratamentele să fie întrerupte în niciun fel, fiind necesară existența unei continuități în acordarea acestor servicii.

Sanovil a renunțat la singurul oncolog, Spitalul Județean a mai angajat unul

Se pare că Sanovil și-a pierdut singurul oncolog pe care-l avea în data de 19 august, anul în curs. Între timp, Spitalul Clinic Județean de Urgență a mai angajat un medic oncolog.

Clinica Sanovil a avut contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru consultațiile oncologice din ambulatoriu, până în data de 19 august, când furnizorul privat a rămas fără medic oncolog.

În perioada octombrie 2023 – martie 2024, Clinica Sanovil a efectuat 151 de consultații oncologice decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Când vine vorba despre spitalizările de zi pentru pacienții oncologici, pe care, de asemenea, Sanovil le-ar fi putut deconta, clinica privată nu a decontat niciuna.

Practic, Programul Național de Sănătate Oncologic, unde vrea clinica privată să fie inclusă, vizează tratamentele și medicamentele și nu și serviciile medicale, precum consultații sau spitalizare continuă/de zi, pentru care a avut încheiat un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, care a decontat serviciile medicale respective.

Spitalul Clinic Județean Bistrița-Năsăud are 46 de paturi dedicate bolnavilor de cancer, 8 medici oncologi și un hematolog. Aceștia oferă și consultații în cadrul ambulatoriului Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.

De la 1 septembrie are un medic oncolog nou. Ar fi vorba chiar despre cel care a plecat de la Sanovil în luna august. Deocamdată, chiar și cu un medic oncolog în plus, bolnavii de cancer din Bistrița-Năsăud au de așteptat cel puțin o săptămână pentru a prinde un loc pentru o consultație, la unul dintre medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița. În 2023, în ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență au fost efectuate 5.532 de consultații, în medie câte 30 pe zi.

Numărul de pacienți din Bistrița-Năsăud beneficiari ai Programului Național de Oncologie – Subprogramul de tratament medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice în 2023 a fost de 1.347. Doar în anul 2023, în Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 1.347 de cazuri noi de cancer.

Andreea Radu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.