Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare COD GALBEN de ploi, valabilă pentru mai multe județe din țară, inclusiv Bistrița-Năsăud, în intervalul 13 septembrie, ora 15 – 14 septembrie, ora 18.

Potrivit ANM, în intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55…65 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.

Meteorologul bistrițean Mihai Bălan precizează pe pagina sa de Facebook că, pe lângă precipitații, vremea se va răci accentuat începând de sâmbătă, iar la munte este posibil să ningă.

„Un ciclon mediteranean care va avansa începând cu ziua de vineri spre teritoriul țării noastre va determina înrăutățirea condițiilor meteorologice din județul nostru, începând cu noaptea de vineri spre sâmbătă.

Dacă pe parcursul zilei de vineri, pe fondul unei advecții de aer cald de la latitudini sudice, valorile termice vor fi în creştere accelerată, în condiții de cer variabil, cu maxime estivale cuprinse între 25 şi 30°C, week-endul aduce o ponderare termică semnificativă.

Astfel, începând cu orele serii de vineri, un front rece dezvoltat pe partea posterioară a ciclonului amintit va genera averse torențiale, fenomene electrice, vânt intens, cantitățile de apă urmând a depăşi local 25 – 30 l/mp.

Sâmbătă, pe cuplajul ciclonului amintit cu o vastă arie de presiune ridicată centrată în zona Arhipelagului Btitanic, un aer rece de origine polară va înainta, astfel vremea va deveni rece pentru această perioadă, cu maxime termice care vor ajunge la jumătatea celor de vineri. Se vor înregistra, în aceste condiții, valori între 10°C în zonele submontane şi 16/17°C, doar, la podiş. Va continua să plouā şi sâmbătă, temporar torențial când nu sunt excluse din nou fenomene electrice si vânt intens iar cantitățile de apă vor depăși 30 l/mp, mai ales pe versanții cu orientare sudică din zonele montane și submontane.

La munte, la peste 1800 m. alt. precipitațiile vor deveni mixte iar pe creste va ninge viscolit !

Vremea se va ameliora duminică iar temperaturile vor fi în creştere, apoi luni aşteptăm un nou pasaj frontal rece”, a notat Mihai Bălan, pe pagins sa de Facebook ONG Meteo.BN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.