Un sucevean aciuat prin Bistrița-Năsăud este dat în urmărire de autoritățile judiciare, după ce în urmă cu o lună a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la 3 ani și 9 luni de închisoare pentru tentativă de viol.

Traian Ferari a fost trimis în judecată în 2020, de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, după ce a vrut să violeze o minoră.

Prima instanță a concluzionat că nu sunt destule probe

După 3 ani de judecată, anul trecut în luna martie, instanța de la Judecătoria Năsăud a ajuns la concluzia că nu există suficiente probe care să demonstreze că bărbatul a comis fapta și, în consecință, l-a achitat.

“În temeiul art. 396 alin. 5 Cod de procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. c Cod procedură penală, achită pe inculpatul FT cu antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de viol, prev. de art. 32 alin. 1, raportat la art. 218 alin. 1 şi alin. 3 lit. c Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal.

În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

În temeiul art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, cheltuielile privind onorariile cuvenite apărătorilor din oficiu rămân în sarcina statului şi se vor avansa din fondurile Ministerului Justiției în contul Baroului Bistriţa Năsăud, după cum urmează 868 de lei pentru av. (…) şi 470 de lei pentru av. (…).

Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată, în temeiul art. 405, alin. 1 din Codul de procedură penală, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor/persoanei vătămate, procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi 29 martie 2023”, este soluţia pe scurt a instanței năsăudene.

Judecători clujeni au dat dreptate procurorilor

Procurorii au fost nemulțumiți de sentință și au atacat-o la Curtea de Apel Cluj, unde, săptămâna trecută, judecătorii au pronunțat o sentință total opusă față de cea de la Năsăud.

Ferari a fost găsit vinovat de acuzațiile aduse de procurorii năsăudeni și a fost condamnat la 3 ani și 9 luni de închisoare.

“În temeiul art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud împotriva sentinţei penale nr. 110/2023 din data de 29 martie 2023 a Judecătoriei Năsăud, pe care o desfiinţează în întregime ?i, pronunţând o nouă hotărâre:

În temeiul art. 396 alin. 2 din Codul de procedură penală ?i art. 32 rap. la art. 218 alin. 1 ?i 3 lit. c din Codul penal cu aplic. art. 5, art. 41, art. 43 alin. 5 din Codul penal condamnă pe inculpatul F. T.

–pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la viol la pedeapsa principală de 3 ani și 9 luni închisoare.

În temeiul art. 66 alin. 1 lit. n din Codul penal interzice inculpatului pe o perioadă de 2 ani dreptul de a comunica cu persoana vătămată (…) ori de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 200 m.

Executarea pedepsei complementare începe după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

În temeiul art. 65 din Codul penal interzice exercitarea aceluiaşi drept cu titlu de pedeapsă accesorie, a cărei executare va începe la data de azi, 07.08.2024.

În temeiul art. 404 alin. 6 C.proc.pen., dispune ca la eliberarea inculpatului în orice mod din penitenciar sau evadarea acestuia să fie înştiinţată persoana vătămată.

În temeiul art. 274 alin. 1 din Codul de procedură penală obligă inculpatul să plătească suma de 1300 lei cu titlu de cheltuieli de judecată la fond.

În temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

În temeiul art. 275 alin. 6 din Codul de procedură penală stabileşte în favoarea Baroului Cluj suma de 942 lei cu titlu de onorariu pentru apărător din oficiu cuvenit av. (…), sumă ce se a avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată azi, 07.08.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia participanţilor prin intermediul Grefei Curţii”, este sentința definitivă a Curții de Apel Cluj.

Teoretic, Traian Ferari ar fi trebuit să fie la acest moment după gratii, însă acesta este de negăsit, motiv pentru care este dat în urmărire națională.

Mocăiala procurorilor, libertatea infractorilor

Anul trecut, Ferari a mai scăpat de un dosar penal, unul greu, judecat de instanțele din Suceava, în care a fost acuzat de constituire de grup infracțional organizat, trafic de minori și proxenetism, fapte comise în perioada 2010 – 2013. Bărbatul a fost trimis în judecată abia în 2019, după ce procurorii DIICOT Suceava au început o primă anchetă în 2011, iar în 2013 au mai întocmit un dosar care vizau aceleași fapte, dosarele fiind la un moment dar reunite într-unul singur. Alături de Ferari au mai fost inculpate încă alte patru persoane.

După patru ani de judecată, toți cei cinci inculpați au scăpat de lege, fiindcă faptele s-au prescris, în condițiile în care infracțiunile au fost comise în perioada în care era în vigoare vechiul cod penal, iar pedepsele erau cu mult mai mici decât ce prevede acum legea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.