Deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că fiecare salon al pacienților ar trebui să fie echipat cu un buton de panică și că este esențial ca în spitale să fie instalate camere video. De asemenea, Ungureanu a declarat că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dispus prin intermediul celor trei reprezentanți ai ministerului din Consiliul de Administrație al Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală, demiterea avertizorului de integritate care semnalase nerespectarea unor protocoale.
„Propunerea legislativă pe care o gândim şi o vom depune în Parlament în câteva zile spune un lucru fundamental: butonul de panică trebuie să existe în toate saloanele, de la stat şi de la privat, obligatoriu prin lege. Nu pot fi invocate motive financiare. Miliarde de euro intră în sistemul sanitar şi niciodată nu se găsesc bani pentru lucrurile fundamentale care înseamnă încrederea pacientului care apasă pe buton şi măsurarea timpului până la care un cadru medical vine şi ascultă care este nevoia. Alt lucru fundamental este camera video, care nu înseamnă instaurarea sistemului poliţienesc în sistemul sanitar, ci prietenul nostru, atât al pacientului, cât şi al medicului. Camera video face diferenţa între o persoană neglijentă sau rău intenţionată şi cei care îşi fac treaba foarte bine”, a afirmat Ungureanu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit lui Ungureanu, la aceste camere video nu trebuie să aibă acces doar Poliţia şi Parchetul. „Încrederea dintre medic şi pacient trebuie să fie construită prin dialog şi mijloace obiective (camera video) care să dezvăluie comportamente nepotrivite atât ale medicilor, cât şi ale pacienţilor”, a adăugat Ungureanu.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al USR, deputata Cristina Prună, a pledat pentru „o reformă în sănătate prin care medicii şi pacienţii să fie în centrul sistemului medical românesc”.
„Am ajuns să ne fie teamă nouă, pacienţilor, să mergem la spital, iar medicilor să profeseze şi să îşi exercite meseria cu demnitate. Vorbim de o neîncredere profundă în sistemul de sănătate. Bebeluşii arşi la Maternitatea Giuleşti, cazul Alexandra care a strigat în spital după ajutor, cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon reprezintă drame la care ne uităm şi pe care trebuie să le oprim. (…) Fiecare dintre noi a auzit de cineva căruia îi este frică să mai meargă la spital să se trateze. Pacienţii trebuie să aibă în mod real dreptul de a alege, iar medicii să îşi exercite cu demnitate profesia”, a transmis Prună.