Inspectoratul General al Poliției Române, împreună cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, coordonează o amplă operațiune de combatere a infracțiunilor economico-financiare și a celor de natură judiciară.
La nivel național, polițiștii, sub supravegherea procurorilor de caz, efectuează 169 de percheziții domiciliare și pun în aplicare 75 de mandate de aducere, în cadrul unor acțiuni operative, pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale și protejarea comunității de activitățile ilegale, în Capitală și în 17 județe: Arad, Bistrița-Năsăud, Suceava, Cluj, Ilfov, Argeș, Maramureș, Buzău, Vâlcea, Satu Mare, Hunedoara, Constanța, Prahova, Suceava, Bacău, Harghita.
Activitățile sunt efectuate în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, contrabandă, înșelăciune, bancruta frauduloasă, obținere ilegală de fonduri, delapidare, fals, infracțiuni prevăzute de Codul fiscal, furt calificat, tentativă de omor și constituirea unui grup infracțional organizat.
Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor cercetate, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal.
În Bistrița-Năsăud, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa împreună cu ofiţeri din cadrul SICE Bistriţa-Năsăud au pus în executare 7 mandate de percheziţie (toate în judeţul Bistriţa-Năsăud) şi 4 mandate de aducere într-un dosar ce vizează infracţiuni prevăzute de articolul 452 lit. h din Codul Fiscal.
Se reţine că trei persoane domiciliate într-o localitate din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt implicate în achiziţionarea, transportul şi comercializarea ţigaretelor fără a avea marcaje fiscale, de provenienţă ucraineană, în afara unui antrepozit fiscal, folosind autoturisme închiriate de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud.