De câțiva ani există o luptă juridică cu mize importante pentru toți cetățenii Uniunii Europene, iar la mijloc se află dreptul la viață privată. Dacă o asemenea lege ajunge în vigoare, doar oamenii simpli vor avea de pierdut, deoarece cu doar câteva săptămâni în urmă o comisie formată din miniștrii de interne ale țărilor UE au decis să se apere pe ei înșiși de la un așa abuz.

În noiembrie 2023 Parlamentul European a respins o directivă a Comisiei Europene, numită Chat Control, care ar fi impus aplicațiilor pe care le folosim să vorbim între noi – precum Whatsapp, Signal, Telegram sau Gmail – să verifice toate mesajele pe care le trimitem. Scopul declarat al acestei propuneri de lege este unul onorabil, anume identificarea și raportarea către poliție a materialelor care conțin pornografie infantilă, însă, după cum atrag atenția mulți activiști, politicieni și chiar și judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului, proiectul încalcă viața privată a tuturor cetățenilor Uniunii.

După ce Parlamentul European s-a opus versiunii originale și a venit cu mai multe schimbări care au scos majoritatea părților problematice din proiect, ziarul francez contexte.com a publicat anul acesta o nouă variantă propusă de către Belgia, care nu doar că nu a ținut evidența de schimbările europarlamentarilor, ci a modificat textul în așa fel încât politicienilor și angajaților instituțiilor de forță să nu li se aplice legea.

Această metodă, de a scana toate mesajele trimise de oameni, vine cu o mulțime de probleme, care au fost scoase în evidență și explicate pentru Gazeta de Cluj de către Alex Ștefănescu de la Asociația pentru Tehnologie și Internet (apti.ro):

„Dacă ne luăm după reacția specialiștilor, a mediului academic și a societății civile, #ChatControl pare una dintre cele mai criticate propuneri legislative.

Varianta propusă de președinția Consiliului UE nu adresează nici una dintre amenințările la adresa drepturilor fundamentale ale omului. #ChatControl poate obliga, și în această variantă, companiile să submineze algoritmii de criptare end-to-end și să expună viața privată a cetățenilor chiar și atunci când nu există nici o suspiciune că aceștia ar fi făcut un act ilegal.

Serviciul Juridic al Consiliului Uniunii Europene s-a pronunțat pe aceeași direcție cu îngrijorările noastre, spunând că ordinele de detecție, așa cum sunt descrise în #ChatControl, sunt în incompatibilitate cu drepturile omului. Și Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat recent, în cazul Podchasov v. Rusia, că subminarea criptării duce la monitorizarea totală și fără discernământ a comunicării dintre toți utilizatorii unui serviciu.

Deci, ce își propune #ChatControl, chiar și în cea mai recentă variantă, este să sacrifice dreptul cetățenilor la viață privată. Deși scopul este nobil – protecția copiilor – modul în care proiectul își propune să facă asta este inacceptabil. Practic, toți am fi tratați ca niște potențiali răufăcători și conversațiile noastre online ar fi scanate constant.

La ApTI, am scris despre #ChatControl și am încercat inclusiv să ne formulăm ideile într-un fel succint și folositor pentru europarlamentarii români.

În contextul în care libertatea presei este sub amenințare constantă de ani buni și în contextul în care majoritatea țărilor vecine României au spionat activiștii și presa folosind programe spyware, vrem să amintim că un regulament precum #ChatControl ar înrăutăți amenințările asupra presei”, a declarat Alex Ștefănescu de la ApTI.

Cine beneficiază de această lege

Patrick Breyer, membru al Partidului Piraților și cel mai vocal opozant din Parlamentul European a acestei legi, a subliniat ipocrizia susținătorilor directivei: „faptul că miniștrii de interne din UE vor să-i scutească pe polițiști, soldați, ofițeri de informații și chiar pe ei înșiși de la scanarea mesajelor demonstrează că știu exact cât de nesiguri și periculoși sunt algoritmii de urmărire pe care doresc să-i dezlănțuie asupra noastră, cetățenii.”

Europol, organizația prin care instituțiile de securitate din România și Uniunea Europeană colaborează între ele, susține în mod oficial Chat Control, în aprilie publicând o declarație prin care cere industriei tehnologiei să scaneze și să identifice activități ilegale în produsele lor. În alte cuvinte, politicienii, polițiștii și ofițerii serviciilor de informație susțin legea care ar încălca dreptul la viața privată al cetățeniilor, ei fiind excepție.

În prezent, există deja o lege europeană care permite companiilor să scaneze mesaje trimise de utilizatori, însă aplicațiile nu sunt forțate să facă acest lucru. Noua directivă ar obliga toate aceste firme să încalce drepturile omului și să analizeze cu inteligența artificială toată corespondența digitală a cetățeniilor UE, iar acest lucru este o problemă și mai mare pentru aplicațiile care criptează mesajele. Signal și Whatsapp, două dintre acestea, ar trebui să își modifice complet modul în care funcționează pentru a respecta noile prevederi.

Motivul pentru care o asemenea lege este propusă vine din faptul că aceste aplicații au decis să își protejeze utilizatorii, pe noi, și în mod intenționat nu au acces la mesajele noastre. În cazul Signal, asociația din spate este atât de transparentă încât publică fiecare cerere primită din partea instituțiilor de forță: de exemplu, în 2021, când California a cerut informații personale despre un cont specific, au primit toate datele personale care sunt accesibile: momentul în care contul a fost creat și ultima data când persoana a intrat în aplicație.

Signal nu poate oferi date personale, precum numele, numărul de telefon sau cu cine a vorbit persoana pe aplicație deoarece nu deține așa informații, iar în viziunea inițiatorilor Chat Control, aceasta este o problemă. Dacă, în numele siguranței copiilor noștri, Signal și Whatsapp ne-ar putea citi mesajele, ar putea fi forțate să ofere serviciilor de informații date personale despre orice cetățean al Uniunii Europene.

În prezent, decizia finală nu este luată încă: după ce Parlamentul European a decis să ne apere drepturile, au căzut la un compromis și au prelungit valabilitatea legii actuale, conform căreia aplicațiile nu pot fi obligate să ne scaneze conversațiile. Urmează ca restul instituțiilor europene să ajungă la un acord comun, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, legea Chat Control va rămâne fără viitor. Putem să fim optimiști: CEDO a stabilit în luna februarie al acestui an că legile care solicită companiilor să spargă criptarea încalcă drepturile omului și nu își au locul într-o societate democratică. Această decizie este importantă atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru alte țări membre ai Consiliului European, precum Marea Britanie, unde o inițiativă asemănătoare cu Chat Control a fost propusă.

Andrei Boloș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.