La sfârșitul lunii decembrie 2023 și la începutul lunii ianuarie 2024, 78% dintre unguri au fost de părere că lucrurile din țară au mers într-o direcție greșită, potrivit sondajului Ipsos, citat de portalul 24.hu. Deși aceasta este o îmbunătățire cu zece puncte procentuale față de sfârșitul anului 2022, prin acest sondaj de opinie au fost identificate doar două țări – Africa de Sud și Peru – în care oamenii sunt mai pesimiști.
Pe de altă parte, polonezii au devenit mult mai optimiști decât au fost după schimbarea guvernului, în timp ce în decembrie 2022, 84% credeau că lucrurile se mișcă în direcția greșită, în ultima perioadă doar 43% au asemenea opinii, potrivit Rador Radio România.
Potrivit sondajului, se constată o îmbunătărie în ceea ce privește atitudinea oamenilor față de situația economică. În decembrie 2022, 16% dintre respondenți au susținut că Ungaria se află într-o situație economică bună și acest procent nu s-a schimbat nici până în iulie anul trecut. Însă, până la sfârșitul anului 2023, procentul celor care percep economia ca fiind în stare bună a crescut la 24%, deși aceasta este încă mai mică decât media mondială (38%).
Sondajul a mai relevat că populația ungară a fost și este cea mai îngrijorată din cauza sănătății, în zece din cele 12 luni anterioare colectării datelor, sănătatea s-a aflat în fruntea listei, iar la sfârșitul anului trecut a fost menționată de 51% dintre respondenți, în timp ce corupția, care se află pe locul doi, a fost menționată de 44%, urmată de sărăcie (41%) și inflație (40%), iar la capătul listei se află coronavirusul (3%) și terorismul (1)%).
Sondajul a fost efectuat în 29 de țări, în perioada 22 decembrie 2023-5 ianuarie 2024 prin intermediul sistemului Ipsos Online Panel.